StoryEditorOCM
ForumMUZEJ U TOKIJU

KORONAVIRUS NIJE ZAOBIŠAO NI UMJETNIČKI SVIJET: Odgođen Venecijanski bijenale, otkazuju se izložbe, Van Goghovi Suncokreti završili u karanteni

Piše Romina Peritz
6. ožujka 2020. - 19:46
Pariški Louvre zatvorio je vrata u nedjelju nakon pritiska zaposlenika u strahu da im neki od posjetitelja, a dnevno ih ima preko 30 tisuća, ne prenese zlokobni virusAfp

Koronavirus Covid-19 nije poštedio ni umjetnički svijet. Izložbe se otkazuju, muzeji zatvaraju, a pod upitnikom su brojne manifestacije i sajmovi.

Iz sata u sat situacija se mijenja, širenje virusa poremetilo je normalan život u brojnim gradovima i poduzimaju se mjere zaštite na svim razinama, a one uključuju i zatvaranje nekih od najposjećenijih svjetskih muzeja. Tako je pariški Louvre zatvorio vrata u nedjelju nakon pritiska zaposlenika, u strahu da im neki od posjetitelja, a dnevno ih ima preko 30 tisuća, ne prenese zlokobni virus.

Louvre se ipak otvorio u srijedu, nakon tri dana i dugih i žustrih rasprava sa sindikatom koji je postavio i neke svoje uvjete. Vodstvo muzeja nije pristalo na sve zahtjeve zaposlenika, primjerice da nose zaštitne maske, ali je čuvarima odobreno da se ne kreću među posjetiteljima sobe u kojoj se nalazi Leonardova Mona Lisa. U srijedu je u toj prostoriji, piše New York Times, bilo svega nekoliko desetaka posjetitelja dok ih se inače na stotine nagurava pred čuvenom slikom ne bi li snimili selfie.

Zanimljiv je i slučaj Van GoghovihSuncokreta”. Slika, jedna od pet verzija iz poznate serije, trebala je biti u postavu izložbe u Nacionalnom muzeju Zapadne umjetnosti u Tokiju na kojoj se predstavljaju remek-djela, njih šezdeset, iz britanske Nacionalne galerije. No slavna je slika, nakon što je prvi put u povijesti napustila Europu, na svom japanskom izletu završila u “samoizolaciji”.

Izložba se naime trebala otvoriti 3. ožujka, no kako je japansko ministarstvo kulture zatvorilo sve muzeje na dva tjedna, “vazu s petnaest suncokreta” trenutno nitko ne može vidjeti. A Britancima ni u ovim alarmantnim okolnostima ne manjka humora pa The Guardian piše kako je sva sreća da ove suncokrete “ne treba zalijevati”.

I umjetnički sajmovi spremaju se na sve scenarije. Neke su aukcijske kuće otkazale održavanje svojih tradicionalnih dražbi u Aziji i na Bliskom istoku poput one Christie’sa u Dubaiju koja se trebala biti u ožujku. Ovogodišnje izdanje jedne od najvažnijih manifestacija kad je riječ o tržištu umjetnina, nezaobilazno mjesto za vodeće svjetske kolekcionare i trgovce, Art Basel Hong Kong, otkazan je još početkom veljače.

Ni u Italiji situacija nije nimalo optimistična. S rastom broja zaraženih i umrlih sve se više muzeja i galerija zatvara. Venecijanski bijenale zbog koronavirusa odgodio je tradicionalnu smotru arhitekture koja se trebala održati od 23. svibnja do 29. studenog za kraj kolovoza.

No, unatoč općoj histeriji, u Italiji jedna je posebno iščekivana izložba ipak otvorena u četvrtak - “Raffeallo 1483 -1520” u Rimu u povodu 500. obljetnice smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse.

17. travanj 2024 02:01