StoryEditorOCM
ForumČEKA SE PRESUDA

Konačni rasplet ‘slučaja škrinja‘: Vrhovni sud sutra donosi odluku o sudbini žene čiji je zločin šokirao Hrvatsku, Smiljana Srnec i danas sve poriče

Piše VINKO PAIĆ/SD
20. siječnja 2021. - 14:22

Smiljana Srnec još od veljače 2019. boravi u zatvoru gdje je dospjela nakon šokantnog otkrića da je ubila sestru Jasminu i  tijelo punih 19 godina držala u škrinji obiteljske kuće u Palovcu u Međimurju. Njezina je priča obišla svijet, jedno se vrijeme čak spominjalo i snimanje filma po ovom događaju.

Nakon svega ona bi se sutra mogla naći na slobodi, što je doduše, malo vjerojatno. Sudsko vijeće Vrhovnog suda Smiljanu može osloboditi kazne od 15 godina godina zatvora koju joj je Županijski sud  u Varaždinu nepravomoćno izrekao u lipnju prošle godine, a osim potvrde ove kazne jedan od mogućih ishoda je i određivanje novog suđenja.

Smiljana je optužena da je Jasmini zadala najmanje pet udaraca u glavu od čega je umrla te je potom tijelo žrtve sakrila u zamrzivač. Jasminino lice bilo je unakaženo od brojnih snažnih udaraca u glavu. Njezino je tijelo pronađeno sasvim slučajno kad ju je otvorila Smiljanina kći Katarina Dominić-Srnec zajedno s dečkom.

- David i ja smo odlučili isprazniti škrinju. Ja sam se tuširala i pala, nastavili smo to prazniti. Išla sam u kupaonici uzeti kantu di bi to stavljali. David mi je rekao da se vide ženske noge, spolovilo. Ja sam probudila mamu... Nazvala  sam ujnu da li mogu dovesti svoje sestre i kad su se vratile odvezli smo ih kod ujaka. Tamo je već bila hitna. Otvarali smo jer su se mama i baka dogovarale da se ta škrinja makne. Preko telefona su se mama i baka dogovorile, da se treba zamijeniti neki uređaj elektronički. Ja sam samo pomagala, nisam se raspitivala, rekla je na suđenju Katarina.

Poslije šokantnog otkrića Smiljana je navodno priznala zločin, ali kako je to rekla bez prisutnosti branitelja, njena se izjava nije mogla koristiti na suđenju. Kasnije je u sudnici gotovo svaki put plakala.

image
Na fotografiji: Smiljana Srnec u velikoj raspravnoj dvorani Županijskog suda u Varaždinu
Željko Hajdinjak/Cropix

 - Ja nisam ubila svoju sestru. I ja sam ostala bez nje. Još i sad mi je teško. Nedostaje mi od dana od kada je nestala. S njom sam bila u jako dobrim odnosima. Slagale smo se. Puno jedna drugoj pomagale. Voljela sam je i uvijek ću je voljeti, kao i svoje roditelje, i nikome od njih ne bih naštetila ni na koji način, riječi su to s početka Smiljanine obrane.

Mnogi detalji tijekom suđenja nisu do kraja razriješeni, mještani Palovca uvjereni su kako je Smiljanina majka morala znati za sve što se dogodilo, no ona nije svjedočila na suđenju jer je iskoristila mogućnost zakonske blagodati. Srnec je dvaput vođena na poligrafsko ispitivanje, ali ni jednom nije ispitana iz zdravstvenih razloga. Njezin odvjetnik Krešimir Golubić rekao je kako se od uhićenja traže dokazi tko je ubio Jasminu, no isti nisu pronađeni. Rekao je i da ostaju dvije velike i vrlo bitne nepoznanice, trag muške osobe na ženskoj čarapi kojom je vezano tijelo, a koji nije identificiran, te sijeda vlas koja se vidi na desnom kažiprstu žrtve, a nije zabilježena na obdukciji.

Sud je kao otegotnu okolnost uzeo izravnu namjeru, jačinu ozljeda, žrtvu kao mladu osobu i skrivanje tijela u zamrzivaču 19 godina te zaključio da se može govoriti o podmuklom načinu izvršenja. Jedina olakšavajuća okolnost je što je Smiljana Srnec majka troje djece.

image
Na fotografiji: Smiljana Srnec
Željko Hajdinjak/Cropix

- Obrana optuženice u kojoj poriče da bi ona počinila djelo sud odbacuje kao nevjerodostojnu. Optuženica, osim poricanja djela, ne daje nikakvo objašnjenje zbog čega se u škrinji u njezinoj kući nalazi mrtvo tijelo njezine sestre. Ne daje niti ikakvo racionalno objašnjenje o tome zbog čega nju svjedoci označavaju kao osobu koja je davala informacije o žrtvi, osim pukih tvrdnji da svjedoci ne govore istinu odnosno da je policijsko postupanje prema njoj bilo tendenciozno i s propustima. Ovdje valja naglasiti da pitanje policijskog postupanja, radnje na odvođenju optuženice i članova obitelji na poligrafsko ispitivanje, nisu od utjecaja na utvrđivanje njezine kaznene odgovornosti, koja se temelji na sadržaju izvedenih dokaza u ovom kaznenom postupku, a koji dokazi ne obuhvaćaju takve rezultate policijskog postupanja.

Takve tvrdnje, kraj vjerodostojnih iskaza svjedoka, jednostavno nisu životno, logično uvjerljive, pogotovo kada se uzme u obzir utvrđenja suda o postojanju dokaza i zatvorenog kruga indicija da je optuženica počinila kazneno djelo za koje se optužuje. Konačno, obrana optuženice u kojoj poriče da je ona ubila sestru ne daje odgovor na ključno pitanje, kako se tijelo našlo u škrinji u kući u kojoj je optuženica živjela sve ove godine, ako upravo ona nije počinitelj kaznenog djela, rekao je sudac Tomislav Brđanović kad je Smiljanu osudio na 15 godina zatvora.

18. travanj 2024 02:44