StoryEditorOCM
ForumPOVLAŠTENA ZONA

Klub za bogove: kako je Kovačevićevo okupljalište političke elite ‘poslovalo‘ izvan zakona, mjera Stožera i svih inspekcija. Na šanku i brojač novca!

Piše PSD
25. rujna 2020. - 11:13

Famozni Klub uhićenog šefa JANAF-a Dragana Kovačevića u Slovenskoj 9, izazvao je neviđene reakcije u javnosti koja se s pravom zgraža nad nizom detalja koji su isplivali o druženjima odabrane političko-poduzetničke elite u Klubu gdje se ne izdaju računi i gdje inspekcija ne zalazi.  

Dok je za vrijeme lockdowna policija dolazila ugostiteljima i zatvarala njihove objekte Kovačevićev klub je primao goste, tu su navraćali ministri, poduzetnici, suci i najviši državni dužnosnici. Bezbrižno su kartali belu, gledali utakmice, zabavljali su ih tamburaši, konobar im je služio piće i hranu koju nisu plaćali. Nitko nepoznat tamo nije mogao banuti s ulice i bez poziva. Inspekcija tu nije navraćala, jer za njih taj Klub ne postoji niti je prijavljen u očevidnik.

Zbog pandemijskih mjera kad idete u frizera morate u knjigu upisati svoje podatke dati kontakt broj, kad dolazite u Kovačevićev Klub ne morate ništa ni dati ni platiti. Tamo nitko ne kontrolira poštuju li se epidemiološke mjere. Taj Klub u koji su dolazili bivši i sadašnji ministri, među kojima su ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, infrastrukture i prometa  Oleg Butković, rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović - Stožer ne zatvara. 

Kao što je poznato znao je tu navratiti i Radimir Čačić, Zoran Milanović, bivši predsjednik Stipe Mesić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, suprug bivše predsjednice Jakov Kitarović… U tom klubu je Krešimir Petek, vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek, navodno platio Draganu Kovačeviću mito od 1,96 milijuna kuna. Od osoba koje su dolazile u Klub saznaje se da se, pokraj aparata za kavu, nalazio i brojač novca.

NIskoprofilni restoran zamijeno Klub  

- U prošlom mandatu su se u niskoprofilnim restoranima pisali zakoni, u ovom se iz ilegalnih klubova vodi država – zgraža se saborska zastupnica Dalija Orešković. Bivša predsjednica Povjerenstva za sukob interesa podsjeća kako je Kovačevićeva imovinska kartica javna te da su svi koji su tamo dolazili mogli znati da je vlasnik tvrtke Finkor, na adresi na kojoj se nalazi navedeni Klub.

image
Dalija Orešković: Država se vodi iz ilegalnih klubova
Goran Mehkek/Cropix

 

"Milanoviću i Plenkoviću su na usluzi tajne službe od kojih bi oboje trebali dobivati najmanje jednom mjesečno izvješća. Okružuje ih i zaštita i pratnja 24 sata na dan. Zar je moguće da te službe nisu upozorile Milanovića da zalazi u klub koji nije legalan, u kojem se okuplja Plenkovićeva ekipa i nepoćudni suci, u kojem se događaju sumnjive radnje, u koji se mogu povesti i eskort dame i u kojem se ne plaća račun? – pita se Dalija Orešković.

Navodi kako su tajne službe traljavo odradile svoj posao, možda i zato jer im predsjednik Milanović nikakvo usmjerenje u skladu sa Ustavnom nikada nije niti dao, a možda je predsjednik za kontekst prostora u koji zalazi znao.

"Trećeg nema. Vjeruje li tko da Plenkovića kojem je pola prošle Vlade otišlo s funkcije zbog korupcijskih afera uistinu ne zanima što mu ministri rade u slobodno vrijeme, čak niti kada ga tajne službe upozore da partijaju na dernecima koje bi inspekcija isti tren zatvorila, samo kad bi za taj lokal znala!? Zar nije priča o Janafovom Klubu, nakon afere Borg, još jedna u nizu konkretnih potvrda da se HDZ protiv korupcije ne bori! Naprotiv, Andrej Plenković korupciju institucionalizira! - oštra je Orešković.

 "Kazneni postupak protiv Dragana Kovačevića i drugih ne bi se trebao voditi na Županijskom sudu u Zagrebu, s obzirom da je i predsjednik tog suda Ivan Turudić bio jedan od posjetitelja ilegalnog Kluba u kojem se jelo, pilo i partijalo, pa i davalo i primalo mito - napominje Orešković. 

Uhićeni Dragan Kovačević u svojoj imovinskoj kartici prijavio je 100 postotno vlasništvo nad tvrtkom Finkor, a zbog odredbi o dužnosničkom sukobu interesa upravljačka je prava prenio na odvjetnički ured Šoštarić. Klub je u vlasništvu tvrtke Finkor koja je registrirana za djelatnost nespecijalizirane trgovina na veliko. Na ulazu u Klub stoji ploča s natpisom "Centar edukacije, promocije, prezentacije’, a danas je na zgradi osvanuo grafit: "Dragane ovo je muzej korupcije".

image
famozni Klub
čitatelj JL-a

Na sve se obrušio se i poduzetnik Saša Cvetojević koji kaže kako u Hrvatskoj ispada budala svatko tko poštuje propise koji su ponekad besmisleni, a za koje običnim smrtnicima inspektori pišu drakonske kazne.

Zlatni dukati i ZAMP

„Nisu imali MTU? Ateste instalacija? Ministri nisu imali račun na izlazu iz objekta? Točila se cuga bez fiskalizacije? Jesu li imali normative, knjigu žalbe? Jesu li Zlatni Dukati platili ZAMP, kad su tamo svirali? Radili su za vrijeme lockdowna? Inspektorima nitko nije javio? I nitko nije umro, nije ga ubila struja iz neispravne instalacije, nije umro od bacila jer konobar nije imao sanitarnu knjižicu. Ni koronu nisu dobili dok smo svi ostajali doma? Pa kako to? Sve ovo opet pokazuje kako je u Hrvatskoj budala svatko tko poštuje sulude propise, da su se prijavili u očevidnik, onda bi inspekcija možda znala da postoje. Kad ne znaju da postoje, nemaju gdje ni doci loviti minorne i besmislene pogreške, kako bi ti pisali drakonske kazne.

I, nikom ništa. Probajte prekršiti bilo koju od navedenih odredbi. Svaka će vas koštati toliko da ćete bankrotirati - požalio se Cvetojević na društvenim mrežama. 

Tvrdi kako čeka već četvrti poziv na sud jer je inspektor 'zamislio da u boci tekućeg sapuna fali jedna žličica za kavu tekućine'. "I zato ću ja dobiti kaznu do 200.000 kn. Za teoretsku, stvarno nepostojeću štetu, koja i da postoji nije veća od 300 kn. Inspektor me je pronašao, sjedio je dva dana u klimatiziranom, pio kavu i sok, te “pronašao” strašan grijeh. Srećom, oni nisu bili upisani u očevidnik, pa inspektori nemaju saznanja", naveo je poduzetnik. 

Bivši predsjednik Stjepan Mesić: "Da, bio sam tamo za vrijeme korone..."

Na pitanje je li bio u Klubu za vrijeme lockdowna bivši predsjednik Stjepan Mesić je kazao:
„Može biti da sam tamo bio usred korone, ali smo razgovarali na distanci. Došao sam tamo na poziv direktora Janafa, moga prijatelja Dragana. Nisam se dugo zadržao niti sam zapamtio tko je bio tada tamo, nije me zanimalo…- komentirao je Mesić. Na fotografijama koje je objavio Index.hr vidljivo je da se u Klubu pokraj šanka nalazio i brojač novca. Šta će tamo brojač novca? 
''To pitanje postavite nekom drugom, mislim da je to bezveze. Ne znam ništa o tome'', komentirao je Mesić.

image
Dragan Kovačević
Damir Krajač/Cropix
Butković; Ne bih išao da sam znao da se tamo nešto nenormalno zbiva...

Sasvim je izvjesno da su se i u vrijeme lockdowna u klubu u Slovenskoj održavala druženja o čemu svjedoče susjedi, no iz Banskih dvora tvrde da u to vrijeme ni jedan od aktualnih ministara nije tamo odlazio. Ministar Oleg Butković uvjerava da je išao u lipnju i kolovozu. Kaže da nikad tamo ne bi išao da je znao da se "nešto nenormalno događa".

I načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj dva je puta boravio u prostorijama Kluba u društvu Predsjednika.

20. travanj 2024 06:23