StoryEditorOCM
ForumVELIKI UPITNIK

Kako je moguće da je tetraplegičar s teškim dijagnozama proglašen zdravim, mladim čovjekom?! Čekamo Stožer da pojasni svoju objavu o umrlome...

Piše D.B.
7. travnja 2020. - 17:45

Prije nego još jednom napadnete novinare kako objavljuju neprovjerene informacije, dozvolite da vam prenesemo izjave s jučerašnje i današnje redovite pres konferencije Nacionalnog stožera civilne zaštite

Dakle, ponedjeljak, 6. travnja 2020., 14 sati:

Vili Beroš: U Hrvatskoj u posljednja 24 sata ima 40 novooboljelih, što znači da ih je ukupno 1222. Učinjeno je 11.464 testiranja, od čega 617 u protekla 24 sata, a na respiratoru je 36 osoba. Nažalost, preminuo je jedan pacijent srednje životne dobi koji nije imao zdravstvenih problema. 

 

Utorak, 7. travnja 2020., 14 sati:

Vili Beroš: U protekla 24 sata imamo 60 novozaraženih što daje ukupnu brojku od 1282 zaraženih u Hrvatskoj. Nažalost od jučer imamo dvoje više preminulih, riječ je o bolesniku u Šibeniku,1929. godište i kronični srčani bolesnik, te bolesnik, 1974. godište, u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu - kazao je Beroš.

Alemka Markotić: Umrla je mlađa osoba koja nije imala neke značajnije kronične probleme. Upozoravali smo na to. Idemo u sljedeću fazu. Želim upozoriti da nije pravilo da mlađi teže obolijevaju, ali da ima izuzetaka. I zato govorimo da i mlađi trebaju ostati doma i da mogu teško obolijevati. Kod nas u bolnici je četvero mlađih na respiratoru", rekla je Markotić o preminulom 46-godišnjaku.

Dakle, u dva dana dobivamo informacije od najvećih autoriteta kada je u pitanju borba protiv koronavirusa o tome kako su od Covida 19 preminuli sredovječni, odnosno mlađi, ranije zdravi, pacijenti. Dakle, ne kao ranije, stari, predhodno bolesni...

Alarm na uzbunu već zvoni. Upozoravamo kako nitko nije imun na ovu zarazu, da bismo se svi trebali čuvati, kad ono danas u 15.46 stiže priopćenje Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije. 

Citirat ćemo ga:

"U ime Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije, obavještavamo da je u utorak, 06. travnja 2020. godine preminuo prvi COVID-19 pozitivni pacijent s područja Krapinsko – zagorske županije. Riječ je o pacijentu rođenom 1974. godine s prebivalištem u Pregradi, koji je u teškom općem stanju zaprimljen u Izolacijsku jedinicu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana 28. ožujka 2020. godine u večernjim satima.

Odmah po dolasku i procjeni stanja, pristupilo se mjerama intenzivnog liječenja, pacijent je stavljen na respirator i stabiliziran, a u ranim jutarnjim satima 29. ožujka 2020. godine dogovorno je premješten na daljnje liječenje u Kliniku za zarazne bolesti „dr. Fran Mihaljević“, gdje je liječen do 06. travnja 2020. godine, kada je unatoč svim primijenjenim mjerama preminuo. Važno je za naglasiti da se radilo o pacijentu koji je bio nepokretan uslijed posttraumatske tetraplegije i koji je bolovao od arterijske hipertenzije i adipoziteta.

Ovim putem, u ime Stožera civilne zaštite KZŽ, izražavamo iskrenu sućut obitelji preminulog. Pozivamo sve građanke i građane da se i dalje pridržavaju svih propisanih mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, jer jedino na taj način bit ćemo uspješni u suzbijanju pandemije."

Malo je reći da je nam je ovo priopćenje "stavilo sto upitnika iznad glave". Je li ovo neki treći preminuli od koronavirusa, jer ona dvojica sredovječnih su, rekli su Beroš i Markotić, su bili zdravi?

Ali i ovaj je 1974. godište? Čudno... Zašto o njemu nije bilo riječi na današnjoj presici Nacionalnog stožera? Nije valjda moguće da je ozbiljno bolesni tetraplegičar, preminuo od Covida 19, zamijenjen za "mlađu osobu koja nije imala neke značajnije kronične probleme"...

Dok čekamo odgovore Nacionalnog stožera, ostaje nam samo nadati se da ovoga puta nećemo mi biti opet krivi za poluinformacije, da ne upotrijebimo koju težu riječ.

20. travanj 2024 06:27