StoryEditorOCM
ForumIZVRSNI REZULTATI

Izraelski liječnici predstavili inovativni lijek protiv korone: ‘Za pet dana kod zaraženih zaustavlja pogubnu citokinsku oluju‘

Piše Anita Belak-Krile/SD
17. veljače 2021. - 18:20

Nakon uspješnog liječenja 35 pacijenata s umjerenim i teškim simptomima COVID-19, izraelski se znanstvenici nadaju da njihov novi lijek EXO-CD24 može odigrati važnu ulogu u spašavanju života i kod najteže oboljelih slučajeva. Pacijenti na kojim je lijek isproban bili su u dobi od 37 do 78 godina, a njihova se zdravstvena situacija stubokom promijenila u samo pet dana eksperimentalnog liječenja.

Istraživanje prve faze je gotovo, a hoće li lijek biti uspješan u liječenju različitih sojeva koronavirusa, vidjet će se tek nakon dodatnih klinička ispitivanja. Riječ je o nazalnom inhalacijskom spreju koji sadrži inovativni spoj temeljen na obogaćenim egzozomima i proteinu CD24 koji se udiše izravno u pluća.

image
Pacijenti na kojim je lijek isproban bili su u dobi od 37 do 78 godina, a njihova se zdravstvena situacija promijenila u samo pet dana 
AFP

Iako su početni rezultati izvrsni, a pacijenti nisu imali nikakvih nuspojava, liječnici koji su ga proizveli ne žele brzati sa zaključcima o njegovoj učinkovitosti budući su testiranja lijeka praktički još u povojima.  

Tretman je namijenjen liječenju zaraženih virusom kod kojih postoji prekomjerna reakcija imunološkog sustava, što dovodi do povećanog lučenja proteina stanica imunološkog sustava – citokina, koji proizvode citokinsku oluju. Kad je napadnut patogenima, naš imunološki sustav misli da postoji velika invazija i silno se brani, a to ponekad završava kobno. Pretjerana imunološka reakcija organizma u velikoj je mjeri uzročnik zatajenja organa i smrti kod mnogih pacijenata oboljelih od COVID-19.

Izraelski lijek se inhalira jednom dnevno, u vremenskom razdoblju od pet dana kad zaustavlja citokinsku oluju. U lijeku se koristi gen, poznat kao CD24, koji suzbija imunološki sustav. Istraživači su CD24 stavili na egzozome - izuzetno male molekule dobivene iz staničnih membrana - kako bi razvili lijek koji pacijenti mogu udisati.

image
AFP

Objašnjavajući potanko svoje medicinsko otkriće putem Zoom konferencije novinarima iz cijelog svijeta, a među njima i iz Hrvatske, izraelski liječnici, prof. Nadir Arber i dr. Shiran Shapira iz bolnice Ichilov u tel Avivu u utorak su naveli kako se u ispitivanju u prvoj fazi 90 posto pacijenata oporavilo nakon liječenja ovom terapijom. Liječnici opetuju kako ovaj tretman ne djeluje na sami virus nego zaustavlja pogubnu citokinsku oluju.

Doktorica Shiran Shapira, voditeljica laboratorija za molekularnu biologiju u Centru za dijagnozu i prevenciju raka u bolnici Ichilov koja više od dva desetljeća istražuje protein CD24, naglasila je da se protein već dokazao kao inhibitor koji smanjuje upalnu u organizmu. „Tretman EXO-CD24 ima „dualni mehanizam“ djelovanja na upalne simptome koronavirusa - izjavila je.

Za lijek već sad vlada veliki interes, tako je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro već zatražio u svojoj zemlji privremeno hitno odobrenje za njegovo korištenje.

Predviđanja liječnika su da bi se, ako sve bude išlo po planu, EXO-CD24 mogao početi proizvoditi tijekom ove godine.

"Razvili smo proizvod, sad je na farmaceutskim stručnjacima da prijeđu s razvoja na proizvodnju - rekao je dr. Arber, dodavši kako je lijek "učinkovit, jednostavan za proizvodnju i s niskim troškovima". Napomenuo je da će i u slučaju da cjepiva odrade svoj dio zadatka, koronavirus i dalje ostati na ovaj ili onaj način u našim životima.

„Zbog toga smo razvili ovaj jedinstveni lijek. Prošlo je nekih šest mjeseci od trenutka kada smo napravili koncept za lijek i tehnologija je izumljena dok nije prvi put testirana na ljudima u prvoj kliničkoj fazi – zaključio je prof. Arber.

19. travanj 2024 16:18