StoryEditorOCM
Forum(NE)OČEKIVANO

Istraživanje pokazalo da se većina Hrvata ne želi cijepiti protiv koronavirusa, samo 13 posto ispitanika potvrdilo je da će primiti cjepivo

Piše PSD
16. studenog 2020. - 20:30

Agencija Valicon provela je istraživanje o cijepljenju protiv koronavirusa. Naime, ispitali su koliko bi se građana Hrvatske cijepilo kada cjepivo stigne u Hrvatsku, a rezultate istraživanja prenosi RTL.

Većina građana i dalje je protiv cijepljenja -  prema ovom istraživanju, sigurno će se cijepiti 13 posto ispitanika, dok će to vjerojatno napraviti 30 posto građana. No čak njih 36 posto vjerojatno se neće cijepiti dok se 21 posto sigurno neće cijepiti. 

Zašto bi se cijepili, a zašto ne bi?

Oni koji pristaju na cjepivo cijepili bi se iz odgovornosti prema drugima, kao i zato što bi tako suzbili zarazu. Dio njih bi to napravio kao mjeru opreza, a dio njih ne želi zaraziti starije ili svoje obitelji.

Četvrtina ispitanih će se cijepiti jer su oni stariji i jer je to preporuka struke.

Oni pak koji se ne bi cijepili brinu jer ne vjeruju novom cjepivu, a dio ljudi se boji nuspojava. Svaka treća osoba koja se protivi cjepivu smatra da cjepiva općenito nisu sigurna i da ostavljaju posljedice po zdravlje. 

Jednak broj njih vjeruje da oni nisu rizična skupina, dok četvrtina ispitanih vjeruje kako virus mutira pa ih cjepivo neće zaštititi.

RTL dodaje kako je veličina uzorka 523 ispitanika te statistička pogreška 4.3 posto.

25. travanj 2024 17:54