StoryEditorOCM
ForumSLUČAJ IZ VIROVITICE

Išao po naknadu za nezaposlene, prijatelj policajac ga prijavio da krši samoizolaciju. Osuđen je

Piše Piše Predrag Opačić
6. listopada 2020. - 19:20

Nepoštivanje mjera samoizolacije itekako je podložno kažnjavanju, pogotovo kada te uoči poznanik koji radi u policiji.

Osjetio je to na svojoj koži Kemal A. (46), otac četvero djece iz okolice Virovitice, koji je početkom svibnja ove godine prekršio izrečenu mjeru. Završio je s optužnim prijedlogom Državnog inspektorata u kojem stoji da je prekršio članak 47. stavak 2. točku 8 Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te je nedavno na Prekršajnom odjelu virovitičkog Općinskog suda i kažnjen sa 800 kuna.

Na suđenju se Kemal A. pravdao da se preračunao s danima samoizolacije.

- Iz Mađarske sam u Hrvatsku ušao 23. travnja te su mi na granici rekli za 14-dnevnu samoizolaciju. Mislio sam da se i taj dan ulaska računa pa sam nekako krivo izračunao i pomislio da mi je 5. svibnja samoizolacija istekla.

Otišao sam zato na Zavod za zapošljavanje po potvrdu i tada sam sreo zamjenika načelnika policije, kojeg osobno poznam i koji je znao da sam u samoizolaciji. Inače, ja sam nezaposlen i dobivam 1050 kuna braniteljske naknade.

Živim sa suprugom i četvero djece. Ona i troje djece imaju mađarsko državljanstvo, dok je najmlađa kći rođena u Hrvatskoj. I imamo problema oko papira za nju i djecu jer su strani državljani te smo bez novca za prijevod dokumenata - branio se u sudnici 46-godišnjak.

Važući olakotne okolnosti, sud mu je izrekao novčanu kaznu ispod Zakonom propisanog minimuma jer je priznao djelo, korektno se držao na sudu te je u izuzetno teškoj financijskoj situaciji. U konačnici je oslobođen sudskih troškova, a za navedeni grijeh, inače, novčana kazna varira od 8000 do 15000 kuna.

18. travanj 2024 22:05