StoryEditorOCM
ForumPROMJENA VALUTE

Hrvatska bi euro mogla uvesti 2023., evo koraka koji će prethoditi tom velikom danu: nekoliko mjeseci prije uvođenja HNB počinje slati novac u banke

Piše PSD
14. rujna 2021. - 17:38

Nakon što smo dinare zamijenili hrvatskim dinarima (HRD), a njih kunom, čeka nas još jedna promjena. Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska se obvezala preuzeti i euro kao nacionalnu valutu, pišu Savjeti.hr.

Iako još nije poznat točam datum uvođenja eura kao nove nacionalne valute, cilja se na početak 2023. godine. Pretpostavimo da je to uistinu i moguće i da će tako biti, stoga smo se u tekstu orijentirali prema tom datumu (u zagradi) da bi se dobila kompletnija slika ovoga procesa.   

UVOĐENJE EURA - KORAK PO KORAK

Otprilike ŠEST MJESECI PRIJE uvođenja eura (srpanj 2022.)

Vijeće EU-a odlučuje da Hrvatska zadovoljava potrebne uvjete za uvođenje eura i utvrđuje devizni tečaj po kojemu će se izvršiti konverzija kuna u eure; odluka se najčešće donosi u srpnju, dakle nepunih šest mjeseci prije dana uvođenja eura.

Počinje se provoditi javna kampanja kojom se građane poziva da višak gotovog novca kuna pohrane na kunske račune kod banaka te im se objašnjava da nema potrebe da pretvaraju kune u eure prije službenog uvođenja eura.

Fiksni tečaj 

Otprilike šest mjeseci prije nego što Hrvatska uvede euro Vijeće EU-a, na preporuku Europske komisije i nakon savjetovanja s Europskom središnjom bankom (nadalje: ESB), donijet će odluku o uvođenju eura i utvrditi neopozivi tečaj prema kojemu će euro zamijeniti hrvatsku kunu (nadalje: fiksni tečaj konverzije).

Fiksni tečaj konverzije imat će ukupno pet decimala.

Preračunavanje novčanih iskaza vrijednosti iz kuna u eure izvršavat će se primjenom punoga brojčanog iznosa fiksnog tečaja konverzije, dakle korištenjem svih pet decimala i nakon toga zaokruživanjem dobivenog iznosa na dvije decimale u skladu s uobičajenim pravilima.

Preračunavanje cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti prema tečaju koji se razlikuje od fiksnog tečaja konverzije neće biti dopušteno.

Otprilike PET MJESECI PRIJE uvođenja eura (kolovoz 2022.)

Počinje razdoblje obveznoga dvojnog iskazivanja cijena

U razdoblju od 30 dana nakon odluke Vijeća o uvođenju eura u Hrvatskoj do 12 mjeseci nakon dana uvođenja eura (siječanj 2024.) poduzeća će biti dužna cijene iskazivati u objema valutama. Nadležna tijela detaljno će nadzirati poštivanje tog pravila i postupati prema danim im ovlastima.

Važnu ulogu u nadziranju provedbe pravila o obveznom dvojnom iskazivanju cijena, kao i njihovu korektnom preračunavanju, imat će potrošači koji će o uočenim nepravilnostima moći izvijestiti nadležna tijela.

Nakon ocjene prijave i potvrde osnovanosti javno će se objaviti ime trgovca ili pružatelja usluga koji je neopravdano povećao cijene odnosno neispravno ih preračunao u novu valutu (ime će se naći na tzv. 'crnoj listi').

ČETIRI MJESECA PRIJE uvođenja eura (rujan 2022.)

HNB počinje opskrbljivati banke novčanicama eura (predopskrba)

TRI MJESECA PRIJE uvođenja eura (listopad 2022.)

HNB počinje opskrbljivati banke kovanim novcem eura i centa (predopskrba).

MJESEC DANA PRIJE uvođenja eura (prosinac 2022.)

Banke počinju opskrbljivati poduzeća, Finu i Hrvatsku poštu d.d. novčanicama i kovanim novcem eura (posredna predopskrba).

Počinje prodaja kompleta kovanog novca eura i centa građanima u bankama i poslovnicama Fine i Hrvatske pošte d.d. 

Predopskrba

Četiri mjeseca prije dana uvođenja eura HNB će početi opskrbljivati poslovne banke novčanicama eura, a kovanim novcem najranije tri mjeseca prije uvođenja eura. Predopskrba banaka gotovim novcem nužna je kako bi banke, počevši od dana uvođenja eura, mogle građanima i poduzećima pružati uslugu zamjene valute u potrebnom obujmu. Banke će dio poduzeća moći opskrbiti eurima i prije dana uvođenja eura u okviru postupka posredne predopskrbe. Predopskrba poduzeća gotovim novcem, posebice trgovaca, potrebna je da bi ih se osposobilo da, u skladu sa zakonskim odredbama, od dana uvođenja eura svojim klijentima vraćaju isključivo eure. Mjesec dana prije službenog prelaska na euro građani će u bankama i u poslovnicama Fine i Hrvatske pošte moći nabaviti komplete kovanog novca eura i centa.

DAN UVOĐENJA EURA (1. siječnja 2023.)

Počinje fizička zamjena novčanica i kovanog novca kuna za eure u bankama i poslovnicama Fine i Hrvatske pošte bez naknade

Počinje dvotjedno razdoblje dvojnog optjecaja, tijekom kojega kuna i euro imaju status zakonskog sredstva plaćanja 

Kunska sredstva na računima kod banaka u cijelosti se pretvaraju u eure

Svi krediti nominirani u kunama smatraju se kreditima u eurima.

Više pročitajte OVDJE i OVDJE.

20. travanj 2024 05:46