StoryEditorOCM
ForumLOŠA VIJEST

Hladan tuš za Hrvatsku, ovoga ljeta možemo zaboraviti na Nijemce i Talijane, ministri njihovih vlada uputili jasnu poruku: Turisti neće preko granice!

Piše D.K.
26. travnja 2020. - 22:20

Europa sve otvorenije govori o ovogodišnjoj turističkoj sezoni kao posve nerealnoj kategoriji, te se njezine države sve ozbiljnije pripremaju za niz primarno internih, tj. nacionalnih programa godišnjih i ljetnih odmora.

Sudeći prema najnovijim izjavama nekih visokih državnih dužnosnika, Hrvatska ovoga ljeta sigurno može zaboraviti na Talijane i Nijemce, svoje tradicionalno brojne i vjerne goste.

Italija do kraja ove godine neće otvarati granice za strane turiste, objavio je u intervjuu rimskoj La Repubblici talijanski ministar kulture i turizma Dario Franceschini.

"Zabrinutost i želja za odlaskom i putovanjima jednaka je u svima nama, ali međunarodnog turizma ove godine neće biti“ - kazao je Franceschini, najavljujući velika ulaganja na "čizmi“ u programe privlačenja domaćih turista.

Muzeji i arheološka nalazišta poput Pompeja ili rimskoga Koloseuma za Talijane bi se tako mogli ponovno otvoriti već u drugoj polovici svibnja, udovolje li organizatori sigurnosnim i epidemiološkim zahtjevima.

Što se tiče kina, kazališta i koncerata, još se razmatraju najoptimalniji termini dozvola za takve vrste predstava u Italiji, računajući isključivo na one koje se mogu održati na otvorenom prostoru. Franceschini zaključke o kontroli državnih granica tijekom čitavoga ljetnog razdoblja i izostanku međunarodnog turizma nije donio autonomno, nego na temelju stavova grupe najrazvijenijih zemalja svijeta, G-20.

Zasebnu konferenciju na temu sudbine ovogodišnjeg europskog turizma sutra će (u ponedjeljak) imati svi ministri turizma zemalja članica EU-a, a putem videokonferencije kao domaćin moderirati će je hrvatski ministar Gari Cappelli iz Zagreba.

Da je sve izglednije kako od nastupajuće turističke sezone neće biti ništa izjavio je, nimalo diplomatski, i njemački šef diplomacije Heiko Mass, nakon zadnjeg video sastanka s ministrima vanjskih poslova zemalja EU-a.

"U 2020. neće biti normalne turističke sezone s punim plažama ni u jednoj zemlji u Europi, a veoma teško i u nekoj drugoj regiji svijeta", rekao je Maas za njemačku televizijsku mrežu ARD.

"Nema niti jedne realne naznake da bismo u dogledno vrijeme mogli ukinuti upozorenja o putovanju njemačkih državljana u druge zemlje“ – poručio je njemački ministar koji, inače, jako voli ljetovati na hrvatskom Lopudu.

Dodavši kako je međunarodni avionski promet čvrsto blokiran, granice zatvorene, a na snazi zabrane kretanja, Mass je sunarodnjacima jedino mogao obećati da će njemačka Vlada iz tjedna u tjedan procjenjivati sve pretpostavke za eventualne korekcije takve odluke.

"Trenutno bi bilo krajnje neodgovorno reći ljudima da mogu planirati ljetovati negdje vani“ – zaključio je njemački diplomat.

Prema anketi koju je proteklih dana objavio ARD, Nijemci itekako korigiraju svoje ljetne planove za odmore. Dosad ih je oko 14 posto već storniralo planirani odmor, a još ih oko 21 posto zbog korone želi odgoditi rezervaciju i pričekati kako će se stvari dalje razvijati.

Hrvatsku sezonu, kako se čini,  mogu spasiti još jedino Česi, pod uvjetom da i kod njih do daljnjega ostanu važiti dozvole putovanja na godišnji odmor i planovi za uspostavu turističkih mostova prema Jadranu.

24. travanj 2024 04:58