StoryEditorOCM
ForumKUHARICA PREVARILA 'POLA OTOKA', RODBINI I PRIJATELJIMA IZMUZLA VIŠE OD TRI MILIJUNA KUNA:

Evo kako je ljude uspjela nagovoriti da joj daju toliki novac

Piše SD
16. svibnja 2019. - 20:03
kuharica euri

Zbog prevara kojima je tijekom deset godina “digla” rodbini i prijateljima tri milijuna kuna, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 60-godišnje kuharice s Brača, javlja Slobodna Dalmacija.

Optužena je nagovorila 20-ak osoba da za nju dižu kredite u kunama i eurima na svoje ime te bi uzela novac, a njima ostavila otplaćivanje rata.

- Sve priznajem, tražila sam od njih da dižu za mene kredite i uzimala pozajmice. Rekla bi im kako jedino tako mogu predignut novac od svog životnog osiguranja kojim ću im onda vratiti dug. Novim kreditima pokušavala sam vratiti dugove po starim kreditima i tako deset godina. Sve dok nisam u ljeto prošle godine vidjela kako ne mogu više tako jer sam se zadužila za više od dva milijuna kuna - izjavila je u svojoj obrani 60-godišnjakinja.

Optužnica je tereti za milijun kuna više nego je priznala, točnije za 3.004.615,63 kuna koje je produljenim kaznenim djelom prevare pribavila za sebe.

Kako navodi optužni akt, 60-godišnjakinja je od početka 2008. do rujna 2018. godine u Splitu i na Braču od rodbine, prijatelja i poznanika tražila da za njen račun podignu kredite i zajmove u različitim bankama i kreditnim institucijama.

Osim toga je od njih tražila pozajmice u različitim iznosima. Za sve je obećavala kako će vratiti novac, kredite mjesečno po anuitetima, a pozajmice kada bude mogla. Iznosi su bili od 7.200 do 244.000 kuna, a nakon što bi dobila gotovinu Bračanka ne bi ispunila svoj dio dogovora.

Nema takoreći banke i kreditne zadruge u kojoj njene žrtve nisu ugovarale kredite te ćemo navesti samo dio.

Tijekom dvije godine F. M. D. je za nju u tri banke i dvije kreditne zadruge predigao u kreditima i ostao bez 244.960 kuna. Zatim se 60-godišnjakinja tereti da je oštetila N. M. za 209.000 kuna u sedam banaka što po kreditima, što po pozajmicama koje je uzela s njenih tekućih računa.

Bez 208.800 kuna po kreditima u četiri banke ostao je J. K. dok je V. M. digla za nju kredite u pet banaka i jednoj kreditnoj zadruzi u ukupnom iznosu od 186.000 kuna.

Uz to joj je dala na ruke u više navrata ukupno 8.000 američkih dolara i 11.000 kuna. U tri banke i dvije kreditne zadruge u kojima je za nju po dva puta dizala kredit F.D. je ostala bez 109.750 kuna. U jednoj banci i jednoj kreditnoj zadruzi K.M. je za nju digla 70.000 kuna, dio u domaćoj valuti, a dio u eurima.

Osim što je digao četiri kredita za ukupno 150.000 kuna, G.B. joj je dao pozajmicu od 5.000 kuna koje je ona predigla s njegovog računa. To joj nije bilo dovoljno te je na njegovu American karticu napravila troška 82.000 kuna.

Svi oštećeni su izjavili kako im je optužena obećala vratiti novac iz svog životnog osiguranja, a osim toga je govorila i kako će ih novčano nagraditi za dizanje kredita i pozajmljivanje novca.

16. travanj 2024 22:47