StoryEditorOCM
Forum"ONA JE POLA KILOGRAMA BOŽJEG ČUDA"

Ema je na svijet došla sa samo 500 grama, ali se od prvog dana borila kao lavica. Sad je velika djevojčica, ali njena majka ne zaboravlja svoje 'anđele'

Piše SD
17. studenog 2019. - 09:35
bebejut

I danas, dvije godine i četiri mjeseca kasnije, Antonija Radić protrne kada se sjeti. Tek je četiri dana zagazila u 25. tjedan trudnoće kada se sve zakompliciralo toliko da je njezina Ema ugledala svjetlo dana – nespremna i sa svega pola kilograma teška.

– Uf, bilo je jako, jako stresno. Bolno. Pomagali su mi molitva, moji najbliži, njihova podrška i iskustva drugih mama – veli mama Antonija. A Ema, “velika” cijelih 29 centimetara, nije bila spremna odustati.

Mali se zvrk borio protiv svih bakterija i virusa, svih infekcija, dijagnoza, sepse. Ema se borila i izborila. Nakon 91 dana na respiratoru, 137 u bolnici – izišla je s dva kilograma i 240 grama teška. Za svaki se gram, zna to dobro mama Antonija, borila ko lavica.

– Ona je pola kilograma Božjeg čuda! Zahvala svakom liječniku, svim sestrama, nemam riječi za izraziti što osjećam – veli, te dodaje:

– Evo je, zvrk mali, sve mora biti po njezinu. Fajterica je i dalje. Anđeli s Odjela neonatologije odradili su svoj sveti poziv i sve su majčine molitve uslišene.

Psihološka pomoć

Ono što mamama nedonoščadi treba jest – psihička pomoć. Žene očekuju zdravo dijete, što je ljudski i normalno, bebicu kojoj će se radovati, za koju će živjeti, pa kada se nađu u situaciji kada se – doslovno – bori za svaki djetetov udah, izgube se.

Anita Kažimir, voditeljica podružnice Split Kluba “Palčići” to najbolje zna. Ona je imala sreću što joj je suprug bio podrška, njezina stijena, u potpunosti ju je razumio, podržavao, no okolina nerijetko znade majkama spočitnuti kako “ne vide dalje od diteta!”. A i zaborave mame na sebe, zaborave da su žene mimo svoje bebe, zato i jesu jedna drugoj najveća podrška. Tako su i nastali “Palčići”. Tu, priznaje Anita, odjednom više nije bila sama. Zbog zahvalnosti za sve koliko su joj “Palčići” pomogli, odlučila je uključiti se i pomoći ostalim roditeljima.

– Splitska Neonatologija ima ono nešto, ima dušu, imaju snagu i znanje, postanu vam obitelj. Kada svratim do njih, pa vidim malene “palčiće”, ne mogu se načuditi koliko su sitni. A tek poslije shvatim da je moja Lejla bila tri puta manja – veli nam Anita.

A što se sve to događa iza zidova bolnice, pojasnila nam je pedijatrica neonatologinja Marija Bucat, pročelnica Odjela neonatologije splitskoga KBC-a.

– Učestalost prijevremenih poroda je sada već šest posto, što je vrlo velika brojka; u našem rodilištu godišnje imamo oko 4400 novorođenih, pa računajte. Nedonošče ima specifične probleme, osobito nedonoščad ispod 1500 grama i novorođenčad na respiratoru, oni su životno ugroženi – veli nam dok raspredamo o foteljama koje im je darovao UNICEF, pa splitske majke napokon imaju priliku svojim “palčićima” pružiti zagrljaj.

– Brojne su studije pokazale kako kontakt “koža na kožu” povoljno djeluje sve organe i organske sustave, a osobito na neurorazvojni ishod nedonoščadi – kaže pedijatrica.

Novi inkubatori

Svega je na splitskoj Neonatologiji bilo, izvojevane su brojne bitke. Bebica rođena sa samo pola kilograma podignuta je iz mrtvih, a pano na hodniku odjela ima sve više fotografija svojih malih otpuštenih pacijenata. Rastu palčići. Trče, skaču, pjevaju, sve zbog ekipe ljudi u bijelom.

– Već deset godina smo u ovom prostoru. Imamo osam liječnika neonatologa, još sedam specijalizanata, 32 medicinske sestre; naravno da bih bila sretnija da nas je više, ali tako je kako je. Oprema je prije desetljeća bila vrhunska, ali ona stari, baš kao što starimo i mi – veli nam pročelnica Neonatologije.

Kako bi se situacija barem malo poboljšala, Rotary klub Split Novi pokrenuo je akciju prikupljanja novca za kupnju dvaju novih inkubatora i neonatalnog respiratora, što je Odjelu prioritetna potreba.

Tri neophodna uređaja stoje 563.000 kuna, a rotarijanci će, veli nam njihova predsjednica Irena Franić, učiniti sve da nabave opremu čim prije i time daju priliku za život malim pacijentima.

Bičvica na tiramol...

Postoji još jedan način kako možete iskazati podršku malim borcima koji su odlučili na svijet doći ranije. Na svoje tiramole, prozore i balkone objesite niz od 10 čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizira jedno prijevremeno rođeno dijete od 10 rođenih.

Baloni za malene

U povodu Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, u nedjelju, 17. studenoga, točno u podne, pred Rodilištem će se okupiti djeca i roditelji, da bi pola sata kasnije pustili put neba stotine ljubičastih balona.

I Grad Split se pridružio slavljenju ‘palčića’, pa će Banovina u nedjelju biti osvijetljena u ljubičastoj boji

Val dobrote

Budite i vi dijelom ovog vala dobrote. Donacije možete uplatiti na humanitarni račun akcije “Val dobrote za Palčiće”: IBAN: HR4124070001500006830
SWIFT: OTPVHR2X OTP Banka Hrvatska d.d., Domovinskog rata 61, Split

Lejla se rodila u petom mjesecu trudnoće, a šanse za život bile su tek - jedan posto

Crnu statistiku i loše vijesti i dijagnoze, sve je to pobijedila Lejla. Dokazala je mala borkinja kako ništa nije nemoguće. Idilična trudnoća Anite Kažimir preko noći se, doslovno, pretvorila u borbu za život. U 23. tjednu trudnoće iznenada je prokrvarila i završila na operacijskom stolu. Lejla se rodila u petom mjeseću trudnoće, teška svega 630 grama. Štručica, palčica, pčelica. Ni kilogram nije imala, a tek šansi za preživljavanje... Jedan posto, rekli su.

Nemoguće za Lejlu nije postojalo, devet mjeseci je provela u inkubatoru splitske Neonatologije, na respiratoru je bila 40 dana, a nakon toga još šest mjeseci na kisiku. Nakon 262 dana “bolničkoga staža” stigla je kući.

– Imala je tada devet mjeseci, manje od pet kilograma, 16 dijagnoza i sedam lijekova – nabraja nam mama Anita.

No, nikada za vrijeme te lavovske borbe Anita se nije zapitala zašto, zašto njoj, zašto njima, premda, kaže nam, sedam godina poslije – sve je bilo poput vatrometa.

– Milijun vatrometa! Kaos! Potpuni kaos u duši. Nesvjestan si svega, to tek sada jasno vidim – kaže nam Anita.

23. travanj 2024 23:17