StoryEditorOCM
ForumIZDANO UPOZORENJE

Crni petak za skijaše u Austriji: ozljeđeno ih 20, a ima i smrtnih slučajeva. Razlog većine nesreća je prilično bizaran za ovo doba godine

Piše PSD
8. siječnja 2023. - 09:47

Kako se klima mijenja, tako skijanje postaje sve skuplji sport. Životno skuplji.

Nestašice snijega i otapanje onog umjetnoga su skijaške staze učinili životno opasnima. Negdje su brazde tako duboke da se nadzire i zemljana podloga, a zbog nepovoljnih uvjeta su mnoga skijališta i zatvorena.

Slijedom ovih zbivanja, medicinsko osoblje u Innsbrucku, je izvijestilo da je u posljednje vrijeme čak pet osoba dovezenih nakon nesreća sa tirolskih skijališta s teškim ozljedama i oštećenjima kralježnice ostalo paralizirano i onesposobljeno za normalan život. Posebno teške nesreće su zabilježene na glečeru Hintertuxer, gdje je u samo pola sata sa staze je izletjelo sedam skijaša. Jedan od njih, 28-godišnji Nizozemac smrtno je stradao.

Na Sveta tri Kralja, ozlijedilo se je čak 20 skijaša, od čega njih 13 vrlo teško. Čak 10 puta ozljede su bile tako teške da su ozlijeđeni skijaši morali biti helikopterom prebačeni u obližnje bolnice. Žrtve su, kako izvještava tirolska policija, stare od 2 do 77 godina, prenosi Felix.

Najviše nesreća se dogodilo zbog sudaranja skijaša na stazi ili gubljenja kontrole nad skijama ili sanjkama zbog brzine i nepovoljnih uvjeta kao što je poledica na većim visinama ili na onim nižim premekani, otopljeni snijeg. Sve to za posljedicu je imalo slijetanja sa staze i teške povrede.

image
Francois Laurens/Hans Lucas Via Afp

Mediji navode primjer 11-godišnjeg Nijemca koji je spuštajući se skijama niz glečer Hintertuxer izgubio kontrolu nad skijama i prvo se zabio, pa potom prošao kroz mrežu kojom je bio ograđen dio skijališta za polaznike škole skijanja. Pritom je srušio 12-godišnjaka i 45-godišnju ženu iz Njemačke, te 7-godišnjaka iz Velike Britanije. Svo četvero skijaša ostalo je ležati na zemlji. Najteže je stradao 11-godišnjak koji je s teškim ozljedama kičme spasilačkim helikopterom prebačen u kliniku. Ostali srušeni skijaši prošli su samo s lakšim ozljedama.

Na istom je glečeru, samo na drugoj skijaškoj stazi, došlo je do izravnog sudara 17-godišnjaka i 42-godišnjeg Nijemca. Oboje su teško ozlijeđeni. Na skijalištu Grubigstein je pak 9-godišnjeg dječaka iz Nizozemske nepažnjom srušio 39-godišnji snowboarder. Dječak je pri padu izgubio dva zuba, a zbog ostalih je ozljeda prebačen u kliniku u Innsbrucku.

Policija tvrdi kako je spasilački helikopter jučer bio gotovo “u stalnom pogonu”. Ne samo zbog nastradalih skijaša nego i ozlijeđenih na stazi za sanjkanje. Na sanjkalištu u Söldenu je 46-godišnja Austrijanka u jednom od zavoja izletjela sa staze i udarila u zaštitnu ogradu. Slično se je dogodilo pola sata kasnije i 56-godišnjem Nijemcu. Oboje su s teškim ozljedama prebačeni u mjesnu bolnicu u Söldenu.

image
Angelika Warmuth/Dpa Picture-alliance Via Afp

Mediji pišu i o jednoj mladoj ozlijeđenoj obitelji koja je trebala čak dva helikoptera. Navode kako je jedna 28-godišnja Austrijanka na sanjkama je u krilu držala 2-godišnju djevojčicu, a 31-godišnji otac iza njih ih je slijedio na skijama. Majka je izgubila kontrolu nad sanjkama i prešla na skijašku stazu, a otac je pokušao doći pred njih i zaustaviti ih. Kako u tome nije uspio, svo troje su pali i teško se ozlijedili. S dva helikoptera tročlana je obitelj prebačena u bolnice u Lienzu i Schwarzachu. 

26. travanj 2024 04:29