StoryEditorOCM
ForumODUŠEVIT ĆE VAS

Ćevapi bolji od onih iz pečenjarnice: imamo recept za prave pravcate, sočne i ukusne. A tek kajmak! A lepinja...

Piše T.S.M.
27. siječnja 2024. - 11:03

Pripremiti stvarno dobre ćevape kod kuće za mnoge je izazov, zbog čega se ograničavaju na gotove, iz mesnice ili trgovine, dok oni koji nisu sigurni ni u svoju vještinu pečenja te kultne mesne delikatese spomenutu jedu isključivo u restoranima i pečenjarnicama.

Nemamo ništa protiv izvrsnih ćevapa iz dobrog restorana ili ćevabdžinice, no zašto ne odraditi cijeli posao u vlastitoj režiji? Može biti zabavno, ako volite kuhati, a svakako i ekonomičnije nego kad cijeli posao umjesto vas odradi netko drugi. Osim toga, domaće je domaće, zar ne?

Kako biste uživali u ćevapima koji se mogu staviti uz bok onima iz dobrog restorana ili pečenjarnice, trebat će vam jako dobar recept, a mi smo ga pronašli na YouTube kanalu Hanuma kuha.

image
Tom Dubravec/Cropix

Simpatična BiH blogerica koju na spomenutom kanalu prati preko dvjesto tisuća ljudi, ponudila je recept koji nam se na prvu jako svidio: među sastojcima Hanuminih ćevapa nećete pronaći ni jaja, ni mrvice, ni druge bizarne dodatke koji neki koriste, pa čak ni nasjeckani luk u koji se po tom pitanju jedni kunu, dok pravim poznavateljima pripreme ćevapa od te ideje pada "roleta".

Potrudila se otkriti recept za preljev zbog kojeg su lepinje sočne i mekane da se tope u ustima, a također je otkrila i kako na brzinu izraditi domaći kajmak.

Prenosimo vam recepte, a u nastavku ćete pronaći i video. Bacite oko i na druge objave s ovog kanala, odlične su!

image
Tom Dubravec/Cropix

Ćevapi u lepinji s kajmakom

Sastojci:

Za ćevape:

2 kg sitno mljevene junetine, teletine, ovčetine ili janjetine (najbolja kombinacija: 1,5 kg junetine ili teletine i 500 g janjetine ili ovčetine)
5 češnja češnjaka
10 g sode bikarbone
20 g soli
100 ml vode
50 ml mineralne 
1-2 prstohvata papra

Preljev za lepinje:

1 kocka goveđeg temeljca/juhe
oko 300 ml vode

Za brzi kajmak:

250 g svježeg sira/krem sira
100 g maslaca sobne temperature
120 g feta sira
100 ml vrhnja za kuhanje
3 kašike kiselog vrhnja
soli po potrebi

Priprema:

Meso je potrebno samljeti dva puta kako bi ćevapi bili baš kako treba. Češnjak treba protisnuti ili jako sitno nasjeckati, a zatim ga kratko prokuhati sa 100 ml vode. Procijedite, a vodu pomiješajte s mineralnom, dodajte im sol i papar pa sve prelijte preko mesa.

Rukama smjesu dobro premijesite pa je pustite da odstoji u hladnjaku, najbolje preko noći, a najmanje 3 sata.

Sutradan sodu bikarbonu pomiješajte s malo vode, kako bi se bolje rastopila, pa je prelijte preko mesa pa još jednom premijesite i oblikujte ćevape te ih pustite da odstoje oko sat vremena u hladnjaku prekriveni prozirnom folijom.

Pripremite preljev za lepinje tako što u 300 ml uzavrele vode rastopiti kocku goveđeg temeljca.

Presijecite lepinje na pola, prelijte ih sa 3-4 žlice preljeva i stavite ih sa prelivenom stranom prema dolje na roštilj ili u vrelu tavu. Pržite ih dok ne dobiju lijepu boju i tanku hrskavu koricu.

Ako ćevape pečete na roštilju, važno je namastiti rešetke kako se ne bi zalijepili. Za tu svrhu koristite loj ili drugu vrstu masnoće. Ne pecite ih predugo, jer iznutra moraju imati lagano roskastu boju.

Ako ih pravite u tavi, pržite ih na jačoj vatri i na dovoljno ulja, a kad su gotovi dodajte malo goveđe juhe kako se ne bi isušili.

Stavite donji dio lepinje na tanjur, napunite je ćevapima, poklopite gornjim poklopcem i servirajte s kajmakom, ajvarom i nasjeckanim lukom.

25. travanj 2024 12:24