StoryEditorOCM
ĐiradaKONCERTNI URED ZADAR

U Providurovoj palači u petak nastupaju Borna Šercar Jazziana Croatica i ansambl Lado, bit će to još jedan koncert za pamćenje

Piše M.K.
21. rujna 2023. - 21:10

U petak, 22. rujna u Polivalentnoj dvorani Providurove palače nastupaju Borna Šercar‘s Jazziana Croatica i Ansambl Lado.

Borna Šercar, bubnjar i skladatelj, na čelu je sastava Jazziana Croatica, koji s Ansamblom LADO surađuje od 2019. godine. Suradnja je rezultirala albumom „Untamed“ za koji je Šercar istaknuo kako je kruna njegovog stvaralaštva te je sam album dokaz velikog umjetničkog potencijala ove nesvakidašnje suradnje. Cilj ovog albuma nije bio opetovano i puko obrađivanje postojeće tradicionalne glazbe i nanošenja novih kolorita na etnos i melos Hrvatske, već stvaranje nove vrijednosti i glazbenog smjera. Time je stvorena jedinstvena hibridna forma u kojoj se isprepliće tradicionalno pjevanje Ladarica i otvorena jazzistička forma Jazziane, u čijem sastavu nastupaju Vojkan Jocić (saksofon), Elvis Penava (el. gitara), Hrvoje Kralj (kontrabas) i Zadranin Borna Pehar (klavir)!

Kako izgleda kada jazz i tradicija pričaju mitove o vilama, vješticama, divovima i mitskim bićima, uvjerite se u petak, 22. 9. u Polivalentnoj dvorani Providurove palače!

Povijest legendarnih Ladarica počinje 1965. godine: folkloru i glazbi već tada srcem i dušom odani Božo Potočnik neformalno je okupio manju skupinu članica Ansambla LADO s kojima je, za programske potrebe tadašnjega Radio-Zagreba, snimio obrade desetak narodnih pjesama. Godinu dana poslije, braća Zlatko i Božo Potočnik službeno su utemeljili ženski vokalni ansambl, koji je od tada najčešće nastupao kao nonet. Sve su članice (i) tog ansambla također bile zaposlene kao plesačice/pjevačice u Ansamblu LADO, ali su kao vokalni sastav djelovale neovisno od njega.

U početku su nastupale pod imenom Devet mladih, a to su ime - na prijedlog Bože Potočnika - 1968. godine promijenile u Ladarice. Na krilima silne Božine energije i njegova temeljitoga poznavanja iskonske ljepote narodne glazbe i stvaralaštva, Ladarice su svojim zvonkim glasovima i jedinstvenim vokalnim umijećem udahnule novi život mnogim narodnim pjesmama i običajima: svojim su dojmljivim nastupima, ali i mnogobrojnim izvedbama snimljenima za radio i televiziju, oduševljavale publiku u domovini i svijetu potvrđujući tako uvijek iznova svoju iskrenu ljubav spram hrvatske narodne umjetnosti i tradicije.

Ulaznice

Ulaznice su dostupne u online prodaji na kuzd.mojekarte.hr. Fizička prodaja ulaznica vrši se 20., 21. i 22. 9. od 11 do 13 i od 18 do 20 sati na info pultu Providurove palače. Pravo na kupnju ulaznice s popustom moguće je ostvariti isključivo u fizičkoj prodaji. Popust se odnosi na umirovljenike, studente, učenike, osobe s invaliditetom i djecu mlađu od 12 godina.

07. svibanj 2024 01:16