StoryEditorOCM
ĐiradaSINOĆ U KATEDRALI

Održan posljednji koncert adventskog izdanja Zadar Organ Festivala

Piše  Dora Dunatov
19. prosinca 2020. - 14:53

Treći i posljednji koncert ovogodišnjeg Zadar Organ Festivala održao se sinoć u katedrali sv. Stošije. Za velikim katedralnim orguljama sjedio je Ante Knešaurek, orguljaš i skladatelj impresivnih sposobnosti, inače i autor dispozicije tih orgulja, a u interpretaciji cijelog programa ovom mu se prilikom pridružio Zadranin Vinko Radovčić. Koncert je osmišljen kao zvučno oslikavanje ulomaka iz romana o križarskoj opsadi Zadra 1202. godine iz pera zadarskog književnika Frane Herende u Radovčićevoj naraciji. Pritom je orguljaš improvizirao gotovo sat i pol, stvarajući svoju jedinstvenu glazbu u samom trenutku.

Kao i prethodna dva ovogodišnja koncerta, i ovaj je koncert bio posjećen virtualnim putem, prenoseći se na YouTube kanalu ZOF-a. Odlično osmišljen i vrhunski realiziran projekt, u kojem se pojavio i mladi glumac Tonči Ljubičić koji je vodio publiku kroz ulice našeg antičkog grada, bio je spoj tri umjetnosti – glazbene, književne i filmske. Jedinstven u svakom smislu, zanimljiv i impresivan, još je jednom dokazao kako Zadar Organ Festival ne samo Zadru, već i cijeloj Hrvatskoj predstavlja jedan dragocjen i perspektivan projekt ambiciozne organizatorice Tee Kulaš. Upravo je ona snaga i mozak koji pronalazi načine i nesvakidašnje, pa i unikatne kombinacije kako spojiti različite umjetnosti u jedinstveno djelo. Organizirati festival u Hrvatskoj nezavidan je posao, a splet izazova s kojima se susreću organizatori širokog su raspona, od financijskih, preko prostornih, do onih najosnovnijih, primjerice gdje smjestiti i kako ugostiti umjetnika. Za realizirati koncert potrebna je prvenstveno upornost, čega mladoj orguljašici s trenutačnom adresom u Grazu ne fali. Potkovana znanjem, i sama odrasla okružena glazbenom, plesnom i likovnom umjetnošću, ove je godine realizirala tri koncerta u sasvim novom mediju, uključila sedam međunarodno priznatih umjetnika, tri umjetnosti, obrisala prašinu s dvoje orgulja, i sve u jednom adventskom tjednu.

Za sve one koji su propustili, ili bi htjeli ponoviti doživljaj, koncerti su još uvijek dostupni na YouTube kanalu ZOF-a.

19. travanj 2024 00:18