StoryEditorOCM
4 kantunaJOŠ NEMA NATJEČAJA

Županijski državni odvjetnik 14. siječnja prisegnuo za zamjenika Zlate Hrvoj - Šipek, ali još nije službeno stupio na dužnost: tko će ga zamijeniti?

Piše B.S.
23. siječnja 2023. - 21:01

Iako je glavni državni odvjetnik u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru Emilijo Kalabrić još 14. siječnja prisegnuo, još nije službeno stupio na novu dužnost zamjenika Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske u DORH-u Zlate Hrvoj - Šipek, potvrdila je Martina Mihordin, glasnogovornica Državnog odvjetništva RH.

- Državno odvjetništvo Republike Hrvatske će, stupanje na dužnost Emilija Kalabrića i određivanje vršitelja dužnosti županijskog državnog odvjetnika, pravovremeno objaviti na mrežnoj stranici. Raspisivanje oglasa za slobodno mjesto županijskog državnog odvjetnika u nadležnosti je Državnoodvjetničkog vijeća - rekla je glasnogovornica Državnog odvjetništva RH.

Time službeno još nije poznato tko će zamijeniti Kalabrića na odlasku iz zadarskog tužiteljstva. Kalabrić je na mjesto glavnog županijskog odvjetnika u državnom odvjetništvu u Zadru postavljen prije tri godine nakon što je prethodno bio na mjestu prvog čovjeka u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku. Na tadašnji natječaj za šefa zadarskog ŽDO-a raspisan 2018. godine, uz Kalabrića, javili su se I sadašnji Kalabrićev prvi zamjenik u zadarskom ŽDO-u Denis Sokol, te Goran Troskot, koji je prije Kalabrića vodio zadarski ŽDO.

Na natječaju je izabran Kalabrić, a oko Troskotovog reizbora tada su se pojavile dvojbe jer po Zakonu o državnom odvjetništvu od 1. rujna 2018. godine županijski državni odvjetnik ne može biti imenovan više od dva mandata uzastopce u istom državnom odvjetništvu, a novim bi izborom Troskot ušao u drugi mandat.

Kako se zasad spekulira u pravosudnim krugovima na mjesto šefa zadarskog ŽDO-a pretendiraju Kalabrićev zamjenik Denis Sokol i Ivica Škara, bivši glavni općinski državni odvjetnik, kojeg je zamijenila darija Padovan Buškulić.

Škara je još u prosincu 2021. godine iz općinskog prešao u Kazneni odjel zadarskog ŽDO-a.

Vodio je Općinsko državno odvjetništvo od 2017. godine, kada je kao vršitelj dužnosti zamijenio Marijanu Stipić koja je sada glasnogovornica i zamjenica državnog odvjetnika u zadarskom ŽDO-u. Sokol je ranije bio općinski državni odvjetnik, a već je dugi niz godina državni odvejtnik u Kaznenom odjelu zadarskog ŽDO-a.

Prije Troskota zadarski ŽDO je čak 25 godina vodio je jedan od najdugovječnijih državnih odvjetnika u Hrvatskoj Ivan Galović. Na mjesto glavnog tužitelja postavljen je još davne 1989. godine, a smijenjen je 2014.godine.

Kalabrić u zadarskom ŽDO-u ima četiri zamjenika: prvog zamjenika Denisa Sokola, voditelja Kaznenog odjela Duška Berovića, glasnogovornicu Marijanu Stipić, te voditeljicu Građansko-upravnog odjela Lidiju Vitaljić.

 

 

17. travanj 2024 23:59