StoryEditorOCM
4 kantunaKRENULA REZANJA

Župan sebi i zamjenicima smanjio plaće za deset posto, ukinuo naknadu članovima odbora, ukinuo financiranja udruga; ‘Kresat će se i ostali rashodi!‘ 

Piše Iva Ivanac
8. travnja 2020. - 00:20

Župan Božidar Longin na konferenciji Stožera civilne zaštite najavio je sutrašnju elektronsku sjednicu županijske skupštine na kojoj će biti predstavljene određene mjere za spas gospodarstva.

- Treba naglasiti kako nam je i dalje u prvom planu borba za svaki ljudski život i to je prioritet. Vodit ćemo borbu za svako radno mjesto, a uz mjere Vlade RH koje su dosta konkretne, mi ćemo dati i svoj doprinos kroz naše izravne i neizravne mjere i tako pomoći gospodarstvu, kazao je župan Longin dodajući kako će to u novcu iznositi 20 milijuna kuna što je gotovo 17 posto izvornog proračuna županije.

Izravne mjere odnose se na pomoć poduzetnicima, gospodarstvenicima i poljoprivrednim gospodarstvima na način da se predlaže oslobađanje i smanjenje plaćanja koncesija na pomorskom dobru za 2020. godinu davatelj kojih je Zadarska županija kao i naknada za navodnjavanje za 2020.godinu. Ukupni fiskalni učinak ove mjere je preko 6 milijuna kuna.

- Zbog mjera Vlade RH o odgodi i smanjenju javnih davanja te mjerama Stožera civilne zaštite o zabrani obavljanja djelatnosti kao neizravna mjera očekuje se smanjenje prihoda županijskog proračuna za najmanje 14 milijuna kuna, kazao je župan Longin navodeći ostale setove mjera u kojem će biti 'rezanja' plaća. 

Župan Longin naveo je smanjenje osnovice plaće za 10 posto sebi i svojim zamjenicima u iznosu od 8300 kuna, naknade članovima upravnih vijeća i nadzornih odbora u kojima je županija većinski vlasnik se ukidaju, naknade vijećnicima za travanj u iznosu od 88 tisuća kuna također se ukidaju i direktno idu za pomoć OB Zadar, ukida se financiranje svih udruga i ustanova po raspisanim javnim natječajima i obustavlja se ili ukida plaćanje za razne manifestacije i događanja bilo kulturna, sportska ili turistička za vrijeme trajanja pandemije, odgađa se daljnje provođenje postupka za dodjelu javnih priznanja. 

- Kresat će se i svi ostali rashodi koji nisu nužni, kazao je župan i za kraj ponovio odjavnu rečenicu: "Budite odgovorni, budite solidarni i ostanite doma!".

 

18. travanj 2024 21:31