StoryEditorOCM
4 kantunaNE BI U ZATVOR

Zadarski pedijatar zatražio odgodu izvršenja zatvorske kazne zbog smrti Roka Begonje, šestogodišnjeg dječaka iz Sv. Filipa i Jakova!

Piše Božana Sviličić
6. studenog 2020. - 21:56

Zadarski pedijatar primarijus dr. Darko Radman (70), zatražio je odgodu izvršenja bezuvjetne zatvorske kazne od godinu dana na koju je pravomoćno osuđen u rujnu zbog nesavjesnog liječenja kojim je u veljači 2015. skrivio smrt Roka Begonje, šestogodišnjeg dječaka iz Sv. Filipa i Jakova oboljelog od šarlaha. Njegovo upućivanje na izdržavanje kazne zatvora koju je trebao početi služiti 20. studenog, odgođeno je za četiri mjeseca.

- Nakon što je razmotrena zamolba osuđenika, te dokumentacija koju je istoj zamolbi priložio kao potkrijepu navoda, sukladno odredbi čl. 54. st. 3. toč. 9. ZIKZ-a. prihvaćena je zamolba osuđenika, te je odgođeno njegovo upućivanje na izdržavanje kazne zatvora za vrijeme od četiri mjeseca, te je istom naloženo da se dana 20. ožujka 2021. ima javiti na izdržavanje kazne zatvora u Centar za dijagnostiku u Zagrebu - rekla je glasnogovornica Županijskog suda u Zadru Dijana Grancarić. Nije, međutim, precizirala koje je razloge za odgodu izvršenja kazne dr. Radman naveo u zahtjevu,
Prema riječima glasnogovornice, sudac izvršenja Županijskog suda u Zadru predmet u postupku izvršenja kazne zatvora protiv dr Radmana u trajanju od jedne godine, zaprimio je 15. listopada 2020. Četiri dana kasnije, 19. listopada Radmanu je uručeno rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora prema kojem se u Centar za dijagnostiku u Zagrebu treba javiti 20. studenog 2020. Županijski sud u Zadru je 2. studenog, zaprimio zahtjev dr. Darka Radmana za odgodom izvršenja kazne zatvora iz razloga navedenih u zamolbi.
Dr. Radman je optužen da je kao dežurni pedijatar, 15. veljače 2015. godine, nakon što je dijete zbog pogoršanja zdravstvenoga stanja dovezeno u pedijatrijsku ambulantu Hitne pomoći u zadarskom Domu zdravlja, propustio obaviti hitni medicinski premještaj djeteta u Opću bolnicu Zadar na hospitalizaciju i pretrage. Propustio je i propisati mu prikladnu terapiju za liječenje šarlaha, iako je znao da je dječaku dva dana ranije dijagnosticiran, da pije lijek "sumamed", da je febrilno, otežano diše, povraća, da ima problema s mokrenjem, s čime su ga upoznale majka i baka djeteta koje su bile u njegovoj pratnji. U dežurnoj pedijatrijskoj ambulanti, unatoč vrlo teškom stanju, nad djetetom nisu obavljene niti osnovne pretrage, poput krvi i urina, već je zajedno s roditeljima poslan kući s komadićem papira na kojemu je bio samo pečat liječnika i preporuka da nastave antibiotsku terapiju. U pet dana bolesti dječak je četiri puta bio u rukama pedijatara, na vratima dviju hitnih i jednom na Odjelu pedijatrije u Zadru. Ne samo da nitko od njih dječakovo stanje nije shvatio dovoljno ozbiljno da ga zadrži u bolnici, nego mu nisu napravljene čak ni obične pretrage.
Pravomoćnu presudu protiv dr. Radmana donio je Županijski sud u Slavonskom Brodu 24. kolovoza, čime je to postao prvi slučaj u Hrvatskoj da liječnik zbog nesavjesnog liječenja koje je rezultiralo smrtnim ishodom mora na odsluženje zatvorske kazne. Tijekom kaznenog postupka je na temelju nalaza i mišljenja Odbora za sudbena mišljenja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu utvrđeno da je Radman kao doktor medicine pogriješio kada nije promijenio lijek sumamed u penicilinski ili cefalosporinski antibiotik i nije hospitalizirao dijete iako je za to imao indikacije.
Utvrđeno je da bi se hitnom hospitalizacijom 24 sata prije smrti djeteta i provođenjem pretraga utvrdila upala pluća i vjerojatno spriječilo širenje upale pluća i nastanak septičkog šoka.

16. travanj 2024 14:19