StoryEditorOCM
4 kantunaOTKUD SAD TERASA?

Vijećnica SDP-a tvrdi: lokalna vlast ponovo nasrnula na javnu površinu, a ŽUC zbog ilegalne gradnje prijavio Općinu Sv. Filip i Jakov

Piše Zadarski.hr
3. svibnja 2024. - 18:20

Vedrana Mišković, v. d. predsjednice ŽO SDP-a Zadarske županije i vijećnica u Skupštini Zadarske županije uputila je priopćenje za javnost u kojem je izvijestila kao je Županijska uprava za ceste (ŽUC) nakon njihove inicijative prijavila Općinu Sv. Filip i Jakov Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

- U posljednjih dvije godine, u općini Sv. Filip i Jakov više smo puta zaustavili gradnju bez građevinske dozvole i prijave gradilišta na pomorskom dobru. Po okončanju drugostupanjskog postupka, nedavno je nakon naše prijave uklonjena i nelegalno postavljena nadstrešnica u parku, zaštićenom kulturnom dobru.

Sve to, čini se, nije ni najmanje obeshrabrilo lokalnu vlast u Sv. Filipu i Jakovu jer su ponovo nasrnuli na javnu površinu. Ovaj put se radi o javnoj prometnoj površini, na koju, vjerovali ili ne, namjeravaju smjestiti terasu ugostiteljskog objekta!

Budući da se, slovom ZK uloška radi o javnom dobru u općoj uporabi koje je dano na upravljanje Županijskoj upravi za ceste Zadarske Županije, 26.04.2024. zatražili smo od njih informaciju jesu li Općini Sv. Filip i Jakov za ove radove dali suglasnost.

U odgovoru od 3. svibnja potvrdili su ono što smo, poučeni prethodnim primjerima i sami pretpostavljali, a to je da Općina Sv. Filip i Jakov takvu suglasnost niti je dobila niti zatražila. Iz ŽUC-a su nas također informirali kako su, zbog navedenog, Općinu Sv. Filip i Jakov prijavili Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

image

Gradnja terase uz lokalnu cestu

/Slobodna Dalmacija

Kako se ovdje radi o kršenju više zakona, očekujemo primjereno postupanje nadležnih tijela; zaustavljanje radova i povrat javne prometne površine u prethodno stanje, kao i sankcioniranje odgovornih. Možda bi, nadamo se, u tom slučaju ipak zaključili da se zakoni odnose i na njih - navela je Mišković.

U odgovoru ŽUC-a u vezi gradnje terase uz lokalnu cestu L63138 u naselju Sv. Filip i Jakov naveli su kako su izdali suglasnost samo za uređenje parkirališta.

- Ova Uprava za ceste izdala je suglasnost 08. svibnja 2023. godine na projekat uređenja parkirališta uz lokalnu cestu L63138. Napominjemo kako u projektu nije predviđena gradnja terase niti smo dali suglasnost za izgradnju iste. Dana 03. 05. 2024.g. Općinu Sv. Filip i Jakov smo prijavili Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastruKture, sektor sigurnosti cestovnog prometa, Odjel inspekcije državnih, županijskih i lokalnih cesta - naveli su u odgovoru. 

26. svibanj 2024 23:37