StoryEditorOCM
4 kantunaVRŠITELJICA DUŽNOSTI

Vesna Sabolić je donijela odluku o natječaju na koji se javila Renata Peroš! Što mislite, je li bivša ravnateljica NMZ-a ostala bez posla?

Piše I.N./ I.I.
13. listopada 2023. - 14:01

Renata Peroš nije izabrana za kustosa Narodnog muzeja Zadar, ali nije ni izgubila posao u toj ustanovi koju je kao ravnateljica vodila u tri uzastopna četverogodišnja mandata. 

Naime, vršiteljica dužnosti ravnateljice Vesna Sabolić u četvrtak je odlučila poništiti natječaj za izbor kustosa kojeg je samo nekoliko dana prije isteka svog mandata raspisala bivša ravnateljica Peroš.

- V.d. ravnateljice donijela je odluku o poništenju Natječaja za zasnivanje radnog odnosa na radnom mjestu kustos na neodređeno vrijeme zbog proceduralnih razloga tj. u natječaju nije bilo navedeno radno mjesto i muzejski odjel za koji se traži zapošljavanje kustosa – odgovorili su nam iz službe za informiranje NMZ-a Zadar.

Renati Peroš je treći mandat istekao 9. listopada kada je upravljanje NMZ-om preuzela Vesna Sabolić. Ona je pak u srijedu 11. listopada donijela odluku da se natječaj za kustosa, kojeg je Peroš raspisala 14. rujna, poništava iz formalnih razloga. Natječaj je trajao sedam dana, do 21. rujna, a kandidati su morali imati završen sveučilišni diplomski studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ili s njim izjednačen studij te položen stručni ispit za kustosa. Na natječaj su se mogli prijaviti i kandidati bez položenog stručnog ispita za kustosa uz obvezu polaganja u zakonskom roku i bez radnog iskustva.

Prema riječima bivše ravnateljice Peroš, na natječaj se prijavilo dvadesetak kandidata, ali otvaranje njihovih molbi i izbor najpovoljnijeg kandidata prepustila je svojoj nasljednici. Natječaje za kustosa, naime, raspisuju ravnatelji ustanova i odluku o izboru najboljeg kandidata donose oni, bez utjecaja Upravnog vijeća NMZ-a kojim predsjeda prof. dr. Radomir Jurić.

Čim je Peroš raspisala natječaj, kuloarske su priče upozorile da je natječaj praktički raspisala za samu sebe, odnosno kako bi mogla uskočiti na mjesto kustosa nakon što joj istekne mandat, jer bi u protivnom ostala bez posla. Natječaj je sada poništen, no Peroš, koja prije 2010. i dužnosti ravnateljice nije radila u NMZ-u, neće zbog toga ostati na ulici!

- Ona je trenutno raspoređena na upražnjeno mjesto - potvrdila nam je v.d. Vesna Sabolić.

- To je mjesto kustosa-dokumentarista koji odgovara njenoj stručnoj spremi, s čime se ona i složila. To se radno mjesto nalazi unutar dokumentacijske službe NMZ-a koja je zajednička za sve muzejske odjele - objasnila nam je nova ravnateljica NMZ-a.

No hoće li Renata Peroš na tom radnom mjestu ostati ili će biti prebačena na neko drugo, u skladu sa svojom statusom doktorice znanosti?

- Molim da mi date mjesec dana kako bi donijeli novi program i financijski plan rada NMZ-a. U skladu s njim znat ćemo naše potrebe za novi osobljem, a u skladu s tim će biti poznat i raspored gospođe Peroš – kazala nam je v.d. ravnateljice NMZ-a Vesna Sabolić.

26. travanj 2024 22:28