StoryEditorOCM
4 kantuna"OVO JE ZA USKOK"

Verbalni okršaj Dvorski - Longin: Tko i kome pogoduje s prodajom udjela u Cestama Zadarske županije, a tko je iz Županije ‘mrknuo‘ pogrešnu studiju?

Piše Predrag Opačić
21. listopada 2020. - 14:12

Ovo je nezakoniti akt, sve miriše na kriminal i korupciju, skinite to s dnevnog reda ili će raditi USKOK i DORH. Tim je riječima otvorena sjednica Skupštine Zadarske županije na kojoj je Rudolf Dvorski (Modes) tražio da se ne donosi odluka po kojoj Skupština daje suglasnost Hrvatskim cestama na raspolaganje poslovnim udjelom u trgovačkom društvu „Ceste zadarske županije“.

-U obrazloženju ove odluke stoji kako HC samo uz suglasnost Skupštine može prodavati svojih deset posto udjela u „Cestama Zadarske županije“ (CZŽ), ali toga u ugovoru uopće nema! U ugovoru o prijenosu udjela HC-u, i to bez naknade, stoji da ih HC ne može otuđiti ni opteretiti. Udjele HC može jedino vratiti Zadarskoj županiji i to bez naknade jer su ih tako i dobili. Ovdje se radi o teškom pokušaju prevare županijskih vijećnika. Tako će nam se dogoditi neki „novi kovačević” koji će dolutati i jeftino kupiti udjele županijskog poduzeća, rekao je Dvorski dodajući kako je HC tražio suglasnost za prodaju svog udjela još 2018. godine i to ”Istarskim cestama”.

Po njegovim riječima županijsko poduzeće ima temeljni kapital od oko 21 milijun kuna iako vrijedi makar 50 milijuna, a spornih 10 posto je oko 2,1 milijun kuna. Istovremeno, misli Dvorski, tvrtka ima 19 milijuna kuna dobiti čijom raspodjelom vlasnik 10 posto udjela dobiva 1,9 milijuna kuna i tako praktično za 200.000 kuna kupuje udjele u županijskom poduzeću koje kasnije jednostavno može preprodati po višoj cijeni.

Prijedlog Rudolfa Dvorskog o skidanju s dnevnog reda nije prošao, pa se potom na Aktualnom satu još jednom osvrnuo na udjele u županijskom poduzeću obraćajući se vijećnicima HDZ-a:

-Kako vas nije sram?! Vjerojatno zatvarate oči jer znate kome ovo ide! Kradete, varate, lažete, ovo su novci hrvatskih građana, a ne vaši. Kome su ovi udjeli namijenjeni tek ćemo vidjeti, vidjet ćemo kada će, kome i za koliko Županija prodati svojih 35 posto, a tko će nositi torbe to će vidjeti USKOK, jer ovo smrdi na kriminal, ostao je uvjeren Dvorski.

Odgovarajući na njegovo pitanje, župan Božidar Longin je samo kazao da bi „bilo lijepo da Dvorski zna razliku između dionica i udjela”, te da su sve druge županije na ovakav način s HC-om već riješile ovaj problem.

Dvorski i Longin su se sukobili i zbog Gaženice.

Dvorskom je neshvatljivo da turski koncesionar za 2019. godinu za varijabilni dio koncesije plati svega 214.283 kune i to u najboljoj turističkoj godini ikad.

-Tvrtka ZIPO u dvije godine ima minus od 6,4 milijuna kuna, a po mojim informacijama samo je dnevni prihod u jednom kafiću znao biti po 50.000 kuna, rekao je Dvorski pitajući župana tko je dobio koncesiju za izvlačenje brodova u suhu marinu, kada će „Sarag” platiti Gradu Zadru komunalni doprinos, te koliko koncesionara ukupno radi u luci i kada će u Gaženici biti zaposleno makar 100 ljudi od onih tisuća obećanih.

-Dobit ćete popis svih koncesionara, ima ih preko 50 i ne mogu znati svakog od njih. Onaj tko vam piše pitanja, mogao vam je napisati i analizu. Kratko ste sjedili u Županiji, ali ste mrknuli pogrešnu studiju s pogrešnim podacima na temelju koje sada lamentirate, rekao je Longin.

Dvorski je uzvratio da Longin koristi „šarlatanski jezik”, te da će morati dokazati da je on nešto „mrknuo”.

MARKO PUPIĆ BAKRAČ

-Župan Longin je najavljivao da ćemo od fiksnog i varijabilnog dijela koncesije imati prihod od 15-20 milijuna kuna, a mi smo lani imali 1,8 milijuna i on kaže da je to sjajno! Složio bih se, to je sjajno, ali za Turke i za one koji su s njima u talu, rekao je Marko Pupić Bakrač (Akcija mladih).

16. travanj 2024 02:35