StoryEditorOCM
4 kantunaUJEDINJENI S CILJEM

Ugašene su TZ općina Novigrad, Posedarje i Poličnik, a stvorena je nova Turistička zajednica područja Novigradsko more: evo koji su planovi!

Piše Matea Magaš
29. studenog 2022. - 17:52

Sredinom listopada, turističke zajednice koje imaju izlaz na Novigradsko more, odlučile su se – ujediniti. Ovo je, nakon Ravnih kotara i turističkih zajednica otoka zadarskog arhipelaga, treće ujedinjenje malih turističkih zajednica koje su shvatile da je lakše i efikasnije provesti određene projekte ako su ujedinjene.

Ugašene su tako TZ općine Novigrad, TZ općine Posedarje i TZ općine Poličnik pa je krajem prošlog mjeseca objavljen natječaj za direktorsko mjesto nove Turističke zajednice područja Novigradsko more. U početku je s njima bila i TZ Jasenice, no oni su ipak na kraju odustali od spajanja.

- Sve je počelo kao neformalni razgovor među nama načelnicima, da bi se pretvorio u ozbiljno planiranje koje je rezultiralo prijavom postupka Ministarstvu turizma. Znali smo da oni daju potpore za ujedinjenje i jednostavno smo krenuli s mišlju zašto ne bismo probali. Nakon što smo sve bili pripremili, a papirologija je bila brojna, morali smo ponavljati postupak zbog odustajanja općine Jasenice. Stigli smo sve u zadnji tren – rekao nam je načelnik Općine Novigrad Joso Klapan te dodao kako je Turističko vijeće novoosnovane Turističke zajednice donijelo je odluku o prvoj direktorici, Ivoni Juranić Dedić, dosadašnjoj direktorici TZO Posedarje.

- Smatrali smo da nam je ujedinjenima lakše se predstaviti na turističkom tržištu kako bi bili što vidljiviji, a time i privlačniji našim budućim gostima. Naravno, jednostavnije je dobiti i financijska sredstva koja sami kao male turističke zajednice sigurno ne bismo uspjeli dobiti. Također cilj nam je promovirati se kao samostalna regija, a ne subregija Općine Starigrad Paklenica – rekla nam je direktorica Juranić Dedić te istaknula kako su se počeli prijavljivati na razne europske projekte, dok neke već i provode.

- Udruživanjem imamo prigodu efikasnije iskoristiti financijska sredstva, kao i kvalitetnije upravljati turističkim destinacijama. Na ovaj način doprinosimo ne samo jačoj prepoznatljivosti našoj regiji, već i stvaranju sustava održivog turizma. Prvi nam je korak ulaganje u novu, zajedničku brošuru i izradu web stranice. Voljeli bismo urediti stare i stvoriti nove biciklističke staze, te nam je to jedan od budućih planova. Ići ćemo korak po korak i vidjeti što sve možemo napraviti za naša mala mjesta, koja su puna potencijala – zaključila je.

Predsjednik Turističkog vijeća je načelnik Općine Novigrad Joso Klapan.

Dok je predsjednica izabrana na cijeli mandat, na mjestu predsjednika vijeća rotirat će se načelnici triju općina.

Nakon 16 mjeseci Klapana nasljeđuje načelnik Posedarja Ivica Klanac, a nakon još 16 načelnik Poličnika Davor Lončar. Njih trojica zajedno će tako odraditi jedan četverogodišnji mandat.

Razgovarali smo i s načelnikom općine Jasenice, Stipom Vulićem koji nam je pojasnio razlog ne ulaska u zajedničku TZ. 
- Istina je, na početku smo intenzivno sudjelovali u razgovorima s ostalim načelnicima, no nakon konzultacija s općinskim vijećem, došli smo do zaključka da se prvo trebamo sami izbrendirati i stvoriti neko ime kao općina, a onda se lako možemo pridružiti njima. Nismo mi zatvorili skroz ta vrata, samo smatramo da prvo neke stvari trebamo sami stvoriti - kratko je komentirao Vulić.

01. svibanj 2024 03:11