StoryEditorOCM
4 kantunaBEZAKONJE U BENKOVCU

Tomislav Bulić "preustrojavao" gradsku upravu, mijenjao pročelnike, zamjenici čuvao mjesto, imenovao vršitelje dužnosti.. A onda su došli inspektori!

Piše Predrag Opačić
8. listopada 2020. - 19:45

Benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić sigurno nije jedini općinski čelnik koji je kroz preustroj gradske uprave želio „povećati efikasnost lokalne administracije” i to zbog „ostvarenja neke uštede”. Čim je Bulić krenuo u tu operaciju, iz Benkovca su stigla upozorenja kako je redizajn gradske uprave samo „politički manevar kojim se gradonačelnik nastoji riješiti određenih ljudi”, ali Bulić ni po tome nije jedini u Hrvatskoj. Međutim, od konca rujna Bulić je jedan od rijetkih gradonačelnika u Hrvatskoj koji je doživio potpuni debakl nakon što su njegove procedure „redizajna gradske uprave” pretresli inspektori Ministarstva pravosuđa!

Mada je priznao da nema precizne kalkulacije o tome kolike će to uštede u proračunu izazvati, Bulić je još u prosincu prošle godine odlučio pokrenuti preustroj benkovačke gradske uprave predviđajući smanjenje broja upravnih odjela, njihovo preimenovanje i smanjivanje s ukupno pet na tri. A onda je sredinom travnja raspisan i natječaj za pročelnike.

Već tada, prije nego što je natječaj objavljen, pretpostavljalo se da će tri pročelnička mjesta dobiti Ljiljana Čerina Bljaić (proračun i financije), Petra Dabo Zrilić (Ured gradonačelnika) i Paulina Kulaš (prostorno planiranje, komunalno gospodarstvo, zaštitu okoliša i razvoj). Te su pretpostavke na kraju i potvrđene: sve tri su postale pročelnice, a nikom nije zasmetala primjedba benkovačke opozicije da su upravo tri buduće pročelnice bile na čelu tri povjerenstva zadužena za izbor pročelnica.

U međuvremenu, bez posla je ostao lider benkovačke opozicije Frane Tokić, a s njim su iz gradske uprave otišle i Stela Filipi, dotada zadužena za odnose s javnosti, te Dragica Knez, voditeljica pisarnice. Gradonačelnik Bulić je svojedobno izjavio da će „možda neki i otići iz gradske uprave, ali povest ćemo računa o svima, svima će biti ponuđeno neko drugo radno mjesto, bilo u javnom bilo u privatnom sektoru”.

Svo troje otpuštenih danas vode sporove s Gradom, a pomoć gradonačelnika nije dočekao nitko od njih.

Sve se zakompliciralo zbog toga što je Paulina Kulaš izabrana za pročelnicu i što je kao pročelnica trebala početi raditi 8. svibnja, kako je pisalo u rješenju što ga je potpisao gradonačelnik Bulić. Ispostavilo se da je problem u tome što je u tom trenutku Kulaš bila zamjenica gradonačelnika Bulića. Kako se radi o nespojivim dužnostima, ona je u roku od osam dana morala odlučiti želi li biti zamjenica gradonačelnika ili pročelnica, pa je Bulić s njom potpisao i sporazum o uvjetima povratka na pročelničko mjesto nakon isteka zamjeničkog mandata.

Tu je definirano da se radi o 8. svibnju, pa je Bulić naknadno donio rješenje o „ispravci greške”, a umjesto „8. svibnja” upisano je „danom isteka dužnosti zamjenice gradonačelnika”. Dotada, za vršitelja dužnosti pročelnika gradonačelnik Bulić je imenovao Nevena Vuksana, službenika gradske uprave.

A onda su, nakon predstavke Frane Tokića, u Benkovac došli inspektori Ministarstva pravosuđa i sve te odluke proglasili - nezakonitima!

U rješenju što ga je 29. rujna potpisao viši upravni inspektor Antonio Malbašić stoji da se Paulina Kulaš morala na poslu pročelnice pojaviti 8. svibnja. Inspektor Malbašić najprije objašnjava da se „rješenje o ispravci greške” odnosi na „pogreške u imenima ili brojevima, pisanju ili računanju te druge očite netočnosti”, a ni u kom slučaju na zamjenjivanje preciznog datuma početka rada frazom „danom isteka dužnosti zamjenice”!

Nadalje, nezakonito je i imenovanje Nevena Vuksana za vršitelja dužnosti pročelnika. Ovdje valja podsjetiti da je upravo nezakonito imenovani vršitelj dužnosti, potpisao otkaz Frani Tokiću, što će u sporu oko toga otkaza sigurno biti iskorišteno.

Na koncu, posljedica provedenog inspekcijskog nadzora je naredba o poništavanju „rješenja o ispravci greške” u rješenju o imenovanju Pauline Kulaš za pročelnicu. Gradonačelniku Tomislavu Buliću je naloženo i raskidanju sporazuma o njenom povratku na rad po isteku zamjeničkog mandata, te ukidanje rješenja o imenovanju Nevena Vuksana za vršitelja dužnosti. Buliću su inspektori naložili i raspisivanje novog javnog natječaja za imenovanje pročelnika Upravnog odjela za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i razvoj.

Ukratko, inspekcija Ministarstva pravosuđa je u Bulićevom preustroju gradske uprave utvrdila cijeli niz nezakonitosti.

GRADONAČELNIK BULIĆ: Ima i drugačijih mišljenja, ali postupit ćemo po nalogu inspekcije!

-Nemam ja tu nešto posebno komentirati, odluka je takva kakva je i mi ćemo po njoj postupiti. Frane Tokić je nekada bio zamjenik gradonačelnika i sam je tada imao takav ugovor o povratku na prethodni posao, ali to tada nikome nije smetalo. Temeljem tog njegovog ugovora sastavljen je i ugovor s Paulinom Kulaš. Razgovarao sam i s nekim drugim inspektorima, ima među njima i onih koji misle drugačije, ali, ponavljam, postupit ćemo po nalogu inspekcija, izjavio nam je gradonačelnik Tomislav Bulić.

Međutim, u slučaju Tokićevog povratka u međuvremenu nije provedena nova sistematizacija, pa se s mjesta zamjenika gradonačelnika vratio na svoje staro radno mjesto.

20. travanj 2024 00:39