StoryEditorOCM
4 kantunaINCIDENT ILI SUSTAV

Što će Županija napraviti u koruptivnim slučajevima Marine Dujmović Vuković, Darija Ivankova, Elvire Sterle, Nataše Turbić...?

Piše Predrag Opačić
21. listopada 2020. - 14:53

Za malverzacije u energetskoj obnovi objekata od strane Marine Dujmović Vuković, bivše pročelnice Ureda župana, i Darija Ivankova, pomoćnika pročelnika, nitko ne osporava nepobitne dokaze da su otuđili županijski novac i sudjelovali u koruptivnim radnjama. Pročelnik Lovro Jurišić mi je odgovorio da je sve pokriveno računima, pa ispada da je nebitno što su oni lažirani. I Ivankov može i dalje biti pomoćnik pročelnika, a Marina Dujmović Vuković ravnateljica Zadranove, rekao je Marko Pupić Bakrač na sjednici Županijske skupštine.

-Bi li reakcija župana Longina bila ista da su mu otuđili novac iz njegove privatne tvrtke Magnolia? Ako u nekom sustavu pojedinci vrše kriminalne radnje nakon što budu raotkriveni, oni se sankcioniraju. Ako ih taj sustav štiti, to znači da su oni dio umreženog kriminalnog i koruptivnog miljea unutar sustava. Župane, jesu li Dujmović Vuković i Ivankov pojedinci koji će biti sankcionirani ili unutar Županije postoji umreženi koruptivni sustav, pitao je Pupić Bakrač.

A onda se „prebacio” na bivšu načelnicu Gračaca Natašu Turbić.

-Ponašala se bahato i s visoka, kao vlastodržac, a Gračac je zbog njene nesposobnosti zaostajao za susjednim općinama, ali je imala podršku HDZ-a i bila na listi za Sabor, a sama je govorila da iza nje stoje HDZ i Božidar Kalmeta i Božidar Longin. Učestalo ste surađivali s njom, jeste li imali saznanja o koruptivnoj mreži u koju je bila upletena i je li ona bila „izolirani incident” ili je bila kotačić u organiziranom koruptivnom sustavu čiji su nalogodavci u višim sferama stranačkog, lokalnog i državnog političkog miljea, pitao je Pupić Bakrač.

Marjana Botić (Akcija mladih) je također podsjetila na svoja pitanja iz 2015. o Gračacu i lažno prikazivanim poticajima u poljoprivredi.

-Sada se pokazalo da je Elvira Sterle bila pijun u izvlačenju novca, a i dalje je predsjednica nečega u HDZ-u i dobro se namirila iz stečajne mase. A ja sam dva puta pozivana na razgovore u DORH iako se kasnije pokazalo da je to što sam govorila istina, podsjetila je Botić i župana Longina upitala je li netko iz Županije pozivan u DORH, te što je Županija napravila da se na njenom području ne izvlači ovoliki novac.

--Kada je o poticajima u poljoprivredi riječ, u tome Županija nema nikakvih ingerencija. Ako imate određenih saznanja, prijavite to nadležnim institucijama, kratko je odgovorio župan Božidar Longin.

20. travanj 2024 04:37