StoryEditorOCM
4 kantunaOSJEĆA SE SIGURNO

Sin generala Gotovine na studentskoj je razmjeni u Singapuru: Mjere su stroge, stalno mjerimo temperaturu, ali nastava se odvija. Ne želim se vratiti 

Piše PSD
31. ožujka 2020. - 09:52

Ante Gotovina, sin generala Ante Gotovine trenutno se nalazi u Singapuru, na studentskoj razmjeni. Na blogu, koji je prenijela Zagrebačka škola ekonomije i menagmenta, opisao je kako se ta mala azijska otočna grad-država bori s koronavirusom.

- Došao sam početkom siječnja kada i semestar počinje, tada još nije bilo naznaka pandemije koja je za tako kratko vrijeme ugrozila cijeli svijet i naš dosadašnji način života. Prvi potvrđeni slučaj zaraze COVID 19 virusom ovdje je bio 23. siječnja, pa je tako Singapur bio jedna od prvih država koja je, suočena s ugrozom, morala uspostaviti  frontu obrane i poduzeti mjere protiv širenja COVID-19. Otkazana je većina letova iz Kine, striktne provjere temperature putnika, obavezna karantena u trajanju od 14 dana za sve koji dolaze s područja zaraze. Singapurska vlada je poduzela ozbiljne mjere sprječavanje širenja zaraze i zaštite svog stanovništva i poduzete mjere pokazale su se učinkovitima - piše Ante Gotovina, student Zagrebačke škole ekonomije i managementa, koji drugi semestar četvrte godine studira na razmjeni na Nanyang Technological University (NTU) u Singapuru.

Ističe kako u Singapuru COVID-19 nema slobodnu transmisiju, svi slučajevi su uvezeni i svaki slučaj se istražuje.

- Osigurali su povratak kući i karantenu svojim građanima koji su bilo poslovno ili zbog studija boravili u Kini. Javni prostor se redovito dezinficira, mjerenje temperature na ulasku na javna mjesta uobičajena je procedura, otkazani su samo događaji koji bi podrazumijevali okupljanje velikog broja ljudi. Odlukom Vlade Singapura sve su javne ustanove, sva sveučilišta, pa tako i NTU dobila jasne upute o mjerama zaštite kojih su se svi zaposlenici, profesori i studenti dužni pridržavati. Mi studenti dva puta dnevno, ujutro i uvečer, mjerimo temperaturu i očitanu vrijednost šaljemo mailom na upravu. Ulazi u zgrade s učionicama opremljeni su termo kamerama, uz to svaki odlazak na predavanje moramo unaprijed online najaviti kao i navesti broj učionice. Svi studenti i zaposlenici  koji planiraju putovanja obvezni su obavijestiti fakultet o terminu odlaska, lokaciji i terminu povratka u kampus. U protivnom slijede disciplinske mjere i sankcije - nabraja Ante Gotovina na blogu.

Piše kako je zbog pogoršanja situacije s virusom i porastom broja zaraženih, Vlada 11. ožujka donijela odluku da se po hitnom postupku otkazuju sva putovanja, prakse i razmjene građana Singapura, i to do kraja srpnja ove godine. Fakulteti i škole nastavljaju s radom, nema otkazivanja nastave, paralelno se za studente kao mogućnost uspostavlja i online nastava.

- No, unatoč dobroj organizaciji fakulteta i prevenciji širenja zaraze dosta stranih studenata prekinulo je razmjenu i otišlo s NTU-a. Uprava fakulteta kao dodatnu sigurnosnu mjeru protiv potencijalnog širenja zaraze ovih dana je otkazala sve aktivnosti vezane uz sport i kulturu, limitiran je maksimalan broj studenata u učionici, knjižnici i ostalim prostorima. Unutar NTU kampusa nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze COVID-19 - ističe Ante.

Poručuje i kako se u Singapuru osjeća relativno sigurno u ovom nesigurnom vremenu.

- Ne vidim potrebu prekidanja semestra kao neki od mojih kolega. Procedura mjerenja temperature postala mi je navika, faks nas redovito upozorava da vodimo računa o osobnoj higijeni i da nema razloga za paniku. Strani i domaći studenti koji su se vratili s putovanja poslije nedavnih praznika, zbog svoje sigurnosti i sigurnosti svih nas, smješteni su u posebne karantene unutar kampa te imaju online nastavu.  Institucije u Singapuru rade, ljudi se druže i izlaze. U Singapuru je život trenutno skoro normalan, kretanje nije ograničeno, nema panike, samo se iz dana u dan situacija prati i analizira, da stvari ne izmaknu kontroli - naglašava Ante Gotovina.

Pristup Vlade Singapura u borbi protiv COVID19 sličan je pristupu naše Vlade – otvoreno i jasno informiranje, mjere u skladu sa potrebama, ističe.

- Od prvog slučaja zaraze virusom na mapi Singapura naznačena su mjesta (ulica i broj) gdje se virus pojavio. Vlada Singapura prošli tjedan je u suradnji sa IT stručnjacima razvila  aplikaciju Trace Together za lakšu kontrolu kršenja samoizolacije i što je važno: mogućnost naknadnog utvrđivanja svih bliskih kontakata unutar 2 m, nakon što se nekome potvrdi COVID19. Tu aplikaciju Vlada Singapura želi staviti na raspolaganje međunarodnoj zajednici - piše Ante Gotovina.

19. travanj 2024 09:32