StoryEditorOCM
4 kantuna6 MJESECI ZATVORA

Potvrđena presuda 28-godišnjem Zadraninu zbog prijetnji našem novinaru: ‘Zapalit vas treba sve skupa sa vašim studijom, mrtvu vam majku j....‘

Piše B.S.
22. svibnja 2023. - 16:38

Zbog prijetnji novinaru sa svog Facebook profila: ‘Zapalit vas treba sve skupa sa vašim studijom, mrtvu vam majku j..., a šugi koja se krije iza članka želim da mu karma odradi tamo di ga najviše boli“, 28-godišnji Stanko Matešić, nezaposleni električar iz Zadra, pravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

Sutkinja Županijskog suda u Sisku Melita Avedić potvrdila je presudu Općinskog suda u Zadru nakon što je odbila Matešićevu žalbu koju je uputio putem Odvjetničkog društva Kotlar, Vidov & partneri u Zadru. Žalio se na osuđujuću presudu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primjene materijalnog prava i odluke o kaznenoj sankciji. Predložio da ga se oslobodi od optužbe, a da se presuda ukine i vrati prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.

Matešić je proglašen krivim jer je 4. rujna 2020. u Zadru, sa svog Facebook profila komentirao članak Ivice Nevešćanina na portalu Zadarski.hr pod nazivom „Mario Grabovac (32) pronađen mrtav u iznajmljenom stanu u Zadru: na tijelu nema tragova nasilja”.

image

Sutkinja Ana Brkić

Luka Gerlanc/Cropix

U cilju da novinara ustraši Matešić je tekst komentirao napisavši: ‘Zapaliti vas triba sve skupa sa vašim studijom, mrtvu vam majku jebem!, čovik umre i vi umisto da pokažete poštovanje i izrazite iskrenu sućut obitelji i njegovim vi izbacite ovakav članak sa cilom biografijom, jel vas iti malo sram!? Ako ima boga a virujen da ima ovu šugu što se krije iza ovog članka želim da mu karma odradi tamo di ga najviše boli!!!‘.

Kako je u postupku utvrdila sutkinja Avedić optuženik je u komentaru kritizirao upravo sadržaj članka i informacije koje su objavljene, a istovremeno prijetio novinaru-autoru članka.

- Iz sadržaja komentara proizlazi da se radi o prijetnji zlom koja je objektivno podobna uznemiriti i ustrašiti novinara kojem je upućena, a obzirom na sadržaj napisanih prijetnji djelo je počinjeno sa izravnom namjerom, odnosno sa sviješću i sa ciljem da se novinara ustraši i uznemiri, a u svezi s obavljanjem njegova posla, jer mu se prijeti upravo zbog sadržaja članka kojeg je napisao. Bitna obilježja kaznenog djela prijetnje ostvarena su već samim upućivanjem ozbiljne prijetnje drugoj osobi, ako je upućena s ciljem da se ustraši ili uznemiri, jer se radi o kaznenom djelu apstraktnog ugrožavanja - navela je sutkinja u obrazloženju presude.

image

Zgrada Općinskog i trgovačkog suda u Zadru
 

Jure Mišković/CROPIX

Matešićev odvjetnik u žalbi je naveo kako on nije imao namjeru nikome prijetiti, pa je sud pogrešno utvrdio postojanje namjere da ustraši i uznemiri oštećenika Ivicu Nevešćanina, kojem nije u trenutku pisanja komentara znao niti ime.

Smatra kako iz dokaza ne proizlazi da bi Matešić svojim komentarom kod novinara izazvao bojazan za fizički integritet.

- Ako je kod oštećenika i prouzročen osjećaj straha i uznemirenosti, to svakako nije prouzročeno komentarima optuženika Stanka Matešića, već komentarima pojedinih pripadnika navijačkih skupina, a kojih optuženik Stanko Matešić nije pripadnik - naveo je u žalbi Matešićev odvjetnik dodajući kako smatra da se ne radi o kaznenom djelu prijetnje s obzirom da subjektivni doživljaj oštećenika nije od značaja za ostvarenje obilježja kaznenog djela prijetnje.

Drži da za bitno obilježje ovog kaznenog djela prijetnja mora biti usmjerena na točno određenu osobu, te da iz Matešićeve obrane proizlazi kako pri pisanju komentara na novinski članak nije vidio koje novine su objavile, a niti je u članku naznačeno ime novinara ili nakladnika.

Sutkinja Općinskog suda u Zadru, Ana Brkić, presudu o kaznenom nalogu donijela je 5. svibnja 2021. godine nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru 30. ožujka podiglo optužnicu protiv Matešića za kazneno djelo protiv osobne slobode, odnosno prijetnju.

17. travanj 2024 21:12