StoryEditorOCM
4 kantunaNOVO SUĐENJE U SLUČAJU OTKAZA U ZADARSKOJ „TRŽNICI”

Poništena odluka Općinskog suda u Zadru – ponovno će se utvrđivati je li supruga bivšeg direktora zakonito otpuštena

15. listopada 2019. - 11:30
letinic2-090418

Županijski sud u Zagrebu ukinuo je presudu Općinskog suda u Zadru od 18. travnja ove godine po kojoj je odbijena tužba Marine Marušić protiv zadarske gradske tvrtke „Tržnica”. Marušić je „Tržnicu” tužila smatrajući da je dobila nezakoniti otkaz, ali je Općinski sud odlučio drugačije, pa je o njenoj žalbi odlučivao Županijski sud u Zagrebu.

Rješenje o ukidanju presude Općinskog suda potpisala je sutkinja Daniela Ukić i predmet vratila prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.

-Da bi prvostupanjski sud mogao na pravilan način ocijeniti postojanje opravdanog razloga za redovni otkaz, prethodno treba utvrditi koji se propusti ili postupanja stavljaju radniku na teret pobijanom Odlukom o otkazu, a zatim valjanom analizom svih provedenih dokaza ocijeniti je li upravo oni razlozi koji su navedeni u Odluci o otkazu predstavljaju zakonske razloge, što je u konkretnom slučaju sud propustio učiniti, pa je valjalo ukinuti pobijanu presudu, stoji u obrazloženju sutkinje Ukić.

Općinski sud bi trebao ocijeniti opravdanost opomene pred otkaz, a zatim utvrditi sadržaj Odluke o otkazu i analizirati razloge za sporni otkaz, a nakon toga utvrditi postoje li opravdani razlozi za otkaz, odnosno je li tužiteljica počinila takvu povredu radne obveze koja bi opravdavala donošenje sporne Odluke o otkazu i nakon toga donijeti novu i na zakonu osnovanu odluku dajući za svoja utvrđenja jasne i valjano obrazložene razloge utemeljene na provedenim dokazima, napisala je sutkinja Ukić.

Već je zakazana i glavna rasprava u ovom predmetu koja će se održati 6. studenoga pred sucem Općinskog suda u Zadru Tomislavom Bagom.

Marina Marušić je supruga nekadašnjeg direktora zadarske „Tržnice” Vlatka Marušića koji je također dobio otkaz i vodi spor s ovom gradskom tvrtkom. Oboje supružnika je otpušteno ubrzo nakon što je za direktora „Tržnice” postavljen Tomislav Letinić.

 

25. travanj 2024 05:39