StoryEditorOCM
4 kantunaŽRVANJ U TURNJU

Poduzetnici guraju projekt uređenja rive i mula, a načelnik želi ugurati i kioske. Kadija: Takvi objekti nagrđuju mjesto i nelojalna su konkurencija

Piše Ivica Nevešćanin
19. listopada 2020. - 19:02

Zadnji put u Turnju bili smo krajem 2018. godine kada je Josip Jole Kadija gradio hotel „Toreta Palace”. U kameno zdanje na rivi u središtu povijesne jezgre Kadija je uložio oko 20 milijuna kuna, hotel ima 24 sobe i radi već dvije godine, ali okoliš objekta, obalni pojas i zapadni mul uz njega, i dalje su zapušteni i neuredni, daleko od standarda komunalne infrastrukture kakva bi trebala biti u okruženju hotela s četiri zvjezdice. Kadija zato na sve moguće načine pokušava potaknuti Općinu sv. Filip i Jakov da pokrene uređenje prostora ispred i uokolo hotela, ne samo zbog njega, kaže, nego zbog cijelog mjesta, jer se u 21. stoljeću ne može dozvoliti da zaštićena povijesna jezgra bude u takvom stanju.

image
Josip Kadija, vlasnik hotela "Toreta palace"
 
Jure Miskovic/Cropix

- U neposrednoj blizini hotela, u nekadašnjem parku, općina završava izgradnju nove zgrade dječjeg vrtića, a do nje bi se uskoro trebala početi graditi nova crkva. Sve je to super i odlično za mjesto. Ali zapadni mul na kojem je parkiralište za nekoliko desetaka automobila i dalje je prekriven šljunkom. Moji goste izlaze iz automobila i do ulaska u hotel do koljena završe u prašini – daje Kadija plastičan primjer.

Dojadilo mu je, veli, čekanje načelnika Zorana Pelicarića da nešto poduzme pa je sam naručio izradu idejnog arhitektonskog uređenja javnih površina, mula i dijela obale ispred hotela, u dužini od nekih stotinjak metara. U produžetku hotela, njegova obitelj je kupila nekoliko starih zgrada i namjerava ih preurediti u turističke svrhe, a investicija se također mjeri u milijunima kuna. Zato je, ističe, spreman pomoći općini u traženju rješenja.

image
Pogled na centar Turnja sa zapadnim mulom i sredništem mjesta
Zadarski.hr

- Financirao sam izradu idejnog rješenja i prezentirao je načelniku Pelicariću. On se s njim načelno složio, ali takva projekt mora proći Općinsko vijeće. Načelnik je također podržao naš prijedlog da sufinanciramo prvu fazu uređenja dijela tog prostora, a naše ulaganje kasnije bi kompenzirali s općinom. Radovima želimo pristupiti što prije, ako je moguće već početkom iduće godine – kaže Kadija.

Prva faza u iznosu od 400 tisuća kuna uključivala bi asfaltiranje parkirališta na mulu, uređenje zelenih površina i novu rasvjetu uz rivu, a Kadija i drugi poduzetnici sufinancirali bi je s 200 tisuća kuna. U drugoj fazi pristupilo bi se partnerom uređenju kompletnog mula i tematizaciji javnih površina s uređenim šetnicama uz more, amfiteatrom, kamenim opločenjem, klupama, koševima, LED rasvjetom... Zajedno s prvom fazom ukupna investicija bi iznosila oko 1,5 milijuna kuna. Ali na tom se, jada se Kadija, nije nažalost stalo...

image
Idejno rješenje uređenja zapadnog mula i obale u Turnju
Zadarski.hr

- Načelnik je podržao naše rješenje za uređenja mula i obalnog pojasa, a onda je na svoju ruku tražio od arhitekta da isprojektira i obalni dio iza mula, na kojem bi smjesti nekoliko montažnih objekata koji su sada nalaze u blizini parka. Mislim da je takvo rješenje loše za Turanj. Naše mjesto je pod zaštitom konzervatora, a montažni ugostiteljski objekti po zakonu o ugostiteljstvu ne smiju biti udaljeni manje od 100 metara od ugostiteljskih sadržaja u čvrstim objektima. Mi smo, ponavljam, spremni financijski pomoći općini u realizaciji uređenje mula i obale, ali nismo zato da u neposrednoj blizini naših objekata opet dobijemo improvizirane kioske koji će nam predstavljati nelojalnu konkurenciji i nagrđivati mjesto – otvoreno kaže Kadija i podsjeća da su prije godinu i nešto dana mještani potpisali peticiju kojom se protive postavljanju montažnih ugostiteljskih objekata uz samu obalu jer nagrđuju vizuru mjesta i ne doprinose njegovom turističkom imidžu.

image
Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov
Jure Miskovic/Cropix

Načelnik Pelicarić ne misli da radi išta loše za Turanj, naprotiv, podržava i pohvaljuje inicijativu Josipa Kadije za uređenjem zapadnog mula i obale, a što se tiče dijela obale gdje bi trebali biti premješteni montažni objekti, kaže da to uopće nije aktualna tema.

- Gledajte, ja sam rekao projektantu neka predloži rješenje i za nastavak obale, jer će i nju jednog dana trebati urediti. Zašto ne. Ali to je za mene u ovom trenutku budućnost od pet ili deset godina. Na tom dijelu još trebamo odrediti granice pomorskog dobra, ali govoriti danas o tome što će tamo biti, to je za mene daleka budućnost – kazao nam je Pelicarić.

ŽLU: Neka rade, ali uz dozvolu konzervatora

 

Zapadni mul u potpunosti je u vlasništvu i nadležnosti Općine, osim jednom metra od obalne crte koja je pod upravom Županijske lučke uprave, kao i more između zapadnog mula i velikog parapeta izgrađenog za vrijeme Austro-ugarske kojeg smo za tri milijuna kuna nedavno obnovili, kaže nam ravnatelj ŽLU Davor Škibola.

- Ne znam ništa o planiranim zahvatima, ali ako se oni ne dotiču obalnog zida, odnosno područja luke otvorene za javni prometa lokalnog značaja, oni mogu slobodno raditi što ih je volja uz, naravno, suglasnost konzervatora. Svima je u interesu uređenje obalnih prostora pa tako i zapadnog mula, ali u ovom slučaju projekt nisam vidio, a o namjeri investitora ništa ne znam - rekao nam je Škibola.

image
idejno rješenje uređenja mula i obale u Turnju
Zadarski.hr
26. travanj 2024 18:11