StoryEditorOCM
4 kantunaNEMARNI OTAC I MATER

Optuženi roditelji koji sinove nisu slali u školu u Zadru i Bjelovaru nakon ‘online‘ nastave: ‘iza rešetaka‘ bi mogli biti više od godinu dana!

Piše Božana Sviličić
16. ožujka 2022. - 20:08

Zadarsko tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv nemarnih roditelja koji svoju dvojicu maloljetnih sinova nisu slali u osnovnu školu u Zadru i Bjelovaru nakon što je prestala 'online' nastava uvedena kao epidemiološka mjera zbog korona virusa.

Sinovi u dobi od 12 i 13 godina zbog toga su s nastave izostali čak 564 školska sata, a roditelji, 44-godišnji otac i 46-godišnja majka, optuženi su za dva kaznena djela: grubo zanemarivanje svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta, te povredu djetetovih prava.

Majka i otac bi zbog toga 'iza rešetaka' mogli provesti svaki po godinu i pol dana zatvora koliko je zadarsko tužiteljstvo zatražilo za svakog od njih.

Prema optužnici, sinove u dobi od 12 i 13 godina nisu slali na nastavu od rujna 2020. do prosinca 2021, unatoč brojnim pozivima stručnih osoba. To su učinili iako su bili svjesni da time ugrožavaju njihov pravilan psihofozički razvoj, te da je osnovno obrazovanje kao pravo djeteta obavezno, a njihova obaveza da brinu o redovitom pohađanju nastave, kao i da surađuju sa stručnom službom škole koju pohađaju djeca.

Djeca nisu pohađala nastavu od kada je krenula u školi u Bjelovaru, odnosno nije više bila 'online'. Roditelji su upozoreni na to od 3. svibnja 2021., no unatoč pozivima stručne službe majka se nije odazivala, a djeca se nisu pojavila na nastavi. Stariji sin je zbog toga do 12. svibnja 2021. izostao s nastave 127 sat, a od toga mu je neopravdano bilo 86 sati. Mlađi sin je s nastave izostao 157 sati od čega mu je 130 opravdano, s time da je imao i pomoćnicu u nastavi koja je majci svakodnevno slala radni materijal za rad djeteta kod kuće, na ona se na to oglušila i po više dana nije pregledavala poslovni radni materijal za dijete koje nije radilo po tim zadacima.

Osim što nisu slali djecu na nastavu, roditelji po završetku nastave nisu preuzeli svjedodžbe za svoju djecu, a nakon što je započela školska godina 2021/2022. djeca ponovno nisu došla na nastavu. Ni nakon stručna služba nije uspjela s njima stupiti u kontakt.

Nakon toga su preselili u Zadar, no kada su ponovno upozoreni da moraju djecu upisati u osnovnu školu, to su i učinili no, 5. studenog 2021. djeca nisu započela sa pohađanjem nastave, pa je tako stariji sin u novoj školskoj godini neopravdano izostao s nastave 155, a drugi 125 sati.

08. svibanj 2024 22:04