StoryEditorOCM
4 kantunaTVRDOGLAVE ČINJENICE

Opet smo malo prekopali našu statistiku: od 55 slučajeva u županiji 44 ima veze s bolnicom u Biogradu, a bez Biograda imamo samo - 7 pozitivnih!

Piše I. Nevešćanin, I. Ivanac
6. travnja 2020. - 15:54

Primjetno je nepoklapanje broja pozitivnih osoba povezanih s biogradskom bolnicom između službenih i novinarskih evidencija. Epidemiolozi za sada inzistiraju na brojci od 35 pacijenata povezanih s bolnicom u Biogradu, od toga je 20 osoblje bolnice i pacijenti, a 15 njihovi kontakti.

Novinarska evidencija međutim kaže da je ukupno 45 od 55 pozitivnih osoba u Zadarskoj županiji povezano s Ortopedskom bolnicom. Naša evidencija naime uključuje sve kontakte kontakata osoba koje su primarno zaražene od osoba povezanih s bolnicom, a u toj brojci je i jedan medicinar s područja Šibensko-kninske županije koji radi u biogradskoj bolnici. Za njega smo doznali u nedjelju, kada smo dobili četiri nova slučaja u našoj županiji povezana s bolnicom u Biogradu.

Od 55 zaraženih, jedan je pacijent nažalost umro, pa je službeni broj slučajeva zapravo 54, iako su dvoje među njima, pedijatrica i sanitarni inspektor iz Zadra, bili lažno pozitivni. Oboje su prošli samoizolaciju i vraćeni su na posao, ali se svejedno još vode u službenoj evidenciji kao oboljeli. Bez njih, broj zaraženih virusom u Zadarskoj županiji pao bi na 52 osobe.

Od dakle 55 pozitivnih slučajeva, 44 su izravno i neizravno povezana s bolnicom u Biogradu (plus jedan, 45., iz Šibensko-kninske županije). Dvoje iz Biograda je otprije zaraženo iz inozemstva, dvoje je zaraženih došlo iz Turske, dvoje iz Austrije, dvoje nemaju prebivalište, ali žive u našoj županiji, i jedna je liječnica iz zadarske bolnice. Ukupno je to devet oboljelih mimo biogradske bolnice, odnosno sedam pozitivnih na području županije bez grada Biograda.

Metodološki se novinari i epidemiolozi ne moraju slagati, ali je svejedno važno istaknuti da je žarište virusa u Zadarskoj županiji biogradska bolnica, odnosno da se većina građana pridržava preporučenih mjera za suzbijanje širenja virusa.

24. travanj 2024 15:39