StoryEditorOCM
4 kantunaDOBRA PRAKSA

Od 59 zaraženih u županiji, samo 19 ih je smješteno u bolnicama, a 40 se nalazi u kućnoj izolaciji. Tko ih i kako nadzire? 

Piše Ivica Nevešćanin
8. travnja 2020. - 13:10

Od 59 pozitivnih osoba na području županije, 12 ih je smješteno na COVID odjelu zadarske bolnice (uključujući četvero na respiratoru), a deset pacijenata s lakšim simptomima prebačeno je u biogradsku bolnicu. Od toga ih je troje pušteno na kućnu izolaciju. Ukupno je dakle 19 pacijenata pozitivnih na COVID-19 smješteno u zadarskoj i biogradskoj bolnici.

Kako u ovom trenutku nema službeno niti jednog ozdravljenog pacijenta – osim asimptomatskih odnosno lažno pozitivne pedijatrice i sanitarnog inspektora iz Zadra – ispada da se u kućnoj izolaciji nalazi(lo) 40 osoba pozitivnih na koronavirus.  Zanimalo nas je kako se provodi nadzor nad tim osobama, kako se provjerava poštuju li mjere zaštite i kako se ukućani nose s tim problemom?

Epidemiolog Alan Medić je objasnio da je kućna izolacija za lakše pozitivne pacijente preporuka medicinske struke. Naime, „guranjem” svih zaraženih u bolnice brzo bi se zauzeli svi kapaciteti, a tako se i stvara mogućnost bržeg širenja zaraze unutar medicinskih ustanova, odnosno među medinskim osobljem i pacijentima. 

Upravo takav scenarij dogodio se u Lombardiji gdje su sve oboljele dovodili u bolnice koje su ubrzo postale žarišta zaraze, dok su u susjednoj pokrajini Veneto, postupali drugačije. Broj zaraženih a pogotovo preminulih pacijenta, razmjerno broju stanovnika, za gotovo deset puta je manji u Venetu nego u Lombardiji.

Mjeru nadzora kućne izolacije provode epidemiolozi i liječnici koji vode te pacijente, kontaktiraju ih telefonski i provjeravaju njihovo stanje.

Ukućani se u tim situacijama moraju strogo pridržavati svih protuepidemijskih mjera, po mogućnosti imati i odvojeni wc za bolesnika, jer je i preko stolice moguće širenje zaraze. Oni koji mogu najbolje je da pozitivnog člana obitelji na neki način izoliraju unutra kuće ili stana.

19. travanj 2024 04:44