StoryEditorOCM
4 kantuna20 MILIJUNA

Novi financijski udar na zadarsku bolnicu: stižu presude za liječničke tužbe zbog neplaćenog prekovremenog rada, ravnatelj nudi nagodbu...

Piše AVŠ
9. studenog 2020. - 22:04

Zadarska bolnica nalazi se pred još jednim financijskim udarom: masovnim tužbama liječnika zbog neplaćanja prekovremenih sati i drugih dodataka u razdoblju od 2013. do 2019. godine koje su, prema neslužbenim procjenama, ukupno teške oko 20 milijuna kuna!

Prve pravomoćne presude već su počele stizati upravi bolnice koja, u ionako nezavidnoj situaciji zbog duga prema veledrogerijama, sada iz bolničkog proračuna mora pronaći nepostojeće milijune za masovne tužbe svojih liječnika. Izbora nema jer je Vrhovni sud jasno izrekao stajalište kako liječnicima mora biti nadoknađen gubitak uzrokovan neadekvatnim obračunom.

Ravnatelj zadarske bolnice, dr. Željko Čulina, nada se kako će taj vrući krumpir uspjeti riješiti nagodbom. Naime, njegov je prijedlog da se dug liječnicima isplati obročno, kroz period od godinu dana. Takav je model već predstavio upravnom i stručnom vijeću bolnice, Hrvatskoj liječničkoj komori i sindikatu, preko kojih je došao najveći broj tužbi. U istoj su situaciji i druge zdravstvene ustanove u zemlji u kojima je dug liječnicima za prekovremeni rad u proteklih sedam godina dosegnuo između jedne i 1,5 milijarde kuna s kamatama i sudskim troškovima.

- Iako su svjesne da će spor izgubiti na drugostupanjskom sudu, dio bolnice ponovno se žali na prvostupanjske presude iako na taj način dodatno povećavaju dugove prema liječnicima za iznos daljnjih sudskih troškova i kamata. Zato je spremnost zadarskog ravnateljstva na nagodbe dobra stvar. Jer jedan manji dio bolnica isplaćuje tek nakon ovrha, a veći dio za sada uopće ne reagira iako će se s tim presudama morati suočiti prije ili kasnije- kaže predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, dr. Renata Čulinović Čaić. Na pitanje da komentira nagodbu koju zadarska bolnica nudi svojim liječnicima, dr. Čulinović Čaić kaže kako konkretan prijedlog za sada nije vidjela, ali upozorava:

- Nagodbe se moraju dogovarati isključivo individualno sa svakim liječnikom, nikako preko posrednika poput sindikata ili komore, jer svaka je tužba posebna i priča za sebe. Isto tako, svim našim članovima upozorenje da, ukoliko planiraju potpisati nagodbu i prije završetka sudskog procesa i pravomoćne odluke, u toj nagodbi mora jasno stajati kako bolnica mora na sebe preuzeti sve troškove postupka i sudovanja - kaže predsjednica liječničkog sindikata dr. Čulinović Čaić.

24. travanj 2024 13:48