StoryEditorOCM
4 kantunaISKAZNICA ZA POSAO

Nastavlja se skandal oko zapošljavanja u Kalima: "Stranačka miljenica nije smjela stići do testa jer - ne zadovoljava uvjete natječaja!"

Piše Predrag Opačić
21. siječnja 2021. - 22:23

„Ti moraš znat’, kad si došao u političku firmu, kad si došao politički, ti si politički instaliran. Tebe je politika dovela. Ti nisi došao na ovo radno mjesto svojim znanjem, sposobnostima, zaslugama”.

To je „mali stranački razgovor” iz Požege, na žalost ni po čemu poseban i jedinstven osim što je snimljen, pa tonskim zapisom pokazuje kako to požeški HDZ-ovci zapošljavaju i u djelo provode stranački klijentelizam. Skandal iz Kali, gdje je zbog političke nepodobnosti jedne od kandidatkinja, javni natječaj za jedno radno mjesto u općinskoj upravi na kraju poništen iako je „nepodobna” imala bolje uvjete, ponukao je jednog našeg čitatelja da nam se javi.

Čovjek čiji identitet nam je poznat, očito je dobro upućen u kaljska zbivanja, ali nije ni „šokiran” ni „iznenađen”.

-"Mlada SDP-ovka" me je molila da Vam ne pišem i rekonstruiram događaje zbog straha da nikada neće naći posao u Zadarskoj županiji ukoliko se medijski eksponira i zamjeri nekome iz HDZ-a. No istina mora izaći na vidjelo, naročito nakon što su se u zadarskom SDP-u osjetili prozvanima da novonastalu situaciju nabiju na nos svojim suparnicima (bez da su o tom prije obavijestili dotičnu osobu spomenutu u članku), kaže naš čitatelj i navodi uvjete natječaja kojima se tražilo sveučilišnog prvostupnika građevinske, tehničke ili ekonomske struke.

-Mlada SDP-ovka koja se prijavila je perspektivna magistra građevine sa završenih 5 godina fakulteta. Druga kandidatkinja, za koju je načelnik "spremao" ovo radno mjesto i koja je otkad je on došao na vlast obavljala raznorazne zamjene u Općini kada je to bilo potrebno, te koja je zahvaljujući stranačkoj pripadnosti još unazad desetak godina bez natječaja dobila koncesiju na pomorsko dobro u uvali Mala Lamjana, završila je višu ekonomsku školu, te je njeno zvanje u Bolonjskom procesu izjednačeno sa zvanjem "stručni prvostupnik”. Stručne i sveučilišne titule se po zakonu RH ne mogu tretirati jednako. Jasno je koja razina obrazovanja se tražila u natječaju pa je evidentno da se dotična nije uopće smjela prijaviti na natječaj, a kamoli "zadovoljiti uvjete" i proći dalje na testiranje, ide dalje naš čitatelj i dodaje da je razgovarao s oštećenom kandidatkinjom.

-Rekla mi je da je u razgovoru s njom načelnik aludirao na to kako joj "on može naći posao u Zadru", a na njezino inzistiranje kako se ipak radi o različitim razinama obrazovanja kod kandidatkinja, dobila je odgovor da "što ona misli, da je bolja od drugih jer ima magisterij?" i zaključak da će se natječaj ponoviti nakon što prođu izbori. Inače, još jedna zaposlenica Općine uskoro odlazi u mirovinu i naravno da je načelnik i njoj odabrao nasljednicu kad "dobije" izbore u svibnju i opet je riječ o kćeri njegovog stranačkog kolege, zaključuje naš čitatelj uvjeren da bi jednaku štetu Kalima nanio i SDP, samo da je nekim slučajem bio na vlasti koliko i HDZ.

„Kud svi Turci tu i mali Mujo...”

Na Facebook profilu Zadarskog.hr nedavno se, ispod teksta o političkom kadroviranju u Benkovcu, razvila diskusija dvoje naših čitatelja koja na ilustrativan način pokazuje svu kancerogenost sustava političke podobnosti. Evo kako je to izgledalo.

D.K.: A kako ja već 20 godina dobivam otkaz u firmi pa me vraćaju opet?! Godišnje dobijem bar dva puta otkaz pa opet ugovor i tako 20 godina. I ne samo ja, nego dosta mojih kolega. A politika svih vlada, posebno pred izbore, je, kao, zapošljavanje i radna mjesta. U čemu je onda problem ili treba imati stranačku iskaznicu bilo koje stranke i onda nema problema?! I dalje se zapošljava po stranačkom ključu, tako je bilo i bit će, a ne po stručnosti i sposobnosti. To je tako.

I.H.: Ako znaš da je tako, zašto se ne upišeš u stranku koja zapošljava?! Posao je najvažniji.

D.K.: Mislio sam da čovjek poštenim radom može raditi bez stranačke pripadnosti, želio sam vjerovati u to, ali nije tako.

I.H.: Ali sad kad si shvatio, možda nije kasno, sad se upiši di daju posao! Učini nešto za sebe.

D.K.: Da. Kad već ne možeš ovako, onda „kud svi Turci tu i mali Mujo...

16. travanj 2024 15:11