StoryEditorOCM
4 kantunaISPOVIJEST ŽRTVE

Nasilnik je djevojku fizički napao u njezinoj obiteljskoj kući i izudarao je metalnim štapom: Maloljetni rođak umalo me ubio, zaustavite ga!

Piše Toni Paštar/PSD
20. lipnja 2020. - 22:08

Prošlog utorka u sinjskom naselju Radošić djevojka Ankica Križanac (19) bila je žrtva nasilja svoga susjeda i daljnjeg rođaka.

Nasilnik je djevojku fizički napao u njezinoj obiteljskoj kući i izudarao je metalnim štapom kakvoga koriste mažoretkinje. Na poziv oštećene djevojke na lice mjesta stigli su policijski službenici koji su nasilnika priveli, a djevojku uputili na hitnu medicinsku pomoć, piše Slobodna Dalmacija.

Imamo cijelu priču iz usta isprebijane djevojke, izjavu u postupanju policije, kao i sms i glasovnu korespondenciju između napadača i žrtve, koja se odvijala neposredno prije zlodjela.

- Iako će me neki stigmatizirati, želim da najšira javnost sazna za ovaj kriminalni događaj jer osjećam da ovoga nasilnika netko štiti. Treba ga zaustaviti jer je do sada napravio cijeli niz nezakonitih postupaka, ali koliko se zna za ništa nije odgovarao. On je moj daljnji rođak. Nitko ga u selu više ne želi pustiti u kuću - kazuje nam Ankica.

Često je, veli, dolazio kod nje i kod njezine sestre, pitajući cigarete.

- Budući da je naša obiteljska kuća, u kojoj živim s tri sestre i ocem stalno otvorena, on je ulazio i kada nikoga od nas nije bilo u kući. Ja sam primijetila da mi nestaje novac. Tako mi je prije mjesec dana, dok sam na svega nekoliko trenutaka bila napustila kuću, iz novčanika nestalo 100 kuna. Sigurna sam da ih je on uzeo jer je samo on za to vrijeme ušao u kuću. Sve sam kazala njegovoj majci, na što je ona, pravdajući sina, odgovorila da više neće dolaziti u moju kuću, ali je i zaprijetila da će zbog takvih optužbi na ime njezina sina ona zvati policiju - objašnjava naša sugovornica.

Mladić kojega proziva kao kradljivca i nasilnika u kuću im nakon toga, kako tvrdi Ankica Križanac, nije dolazio tjedan dana, da bi onda "nastavio po starom".

Ankica nam potom pokazuje sms i glasovnu korespondenciju neposredno prije fizičkog napada.

- U utorak u 14.24 ja sam mu poslala sms poruku sljedećeg sadržaja: "Slušaj me dobro, rekla sam, neću da te više vidim u svojoj kući, nemaš što raditi ovdje kada nema nikoga. Neću ti više ponavljati, postao si lopov na kvadrat. Još jedan put neka te vidim ovdje oko kuće, ja ti zovem policiju. Najozbiljnije ti govorim!" - prepričava sadržaje poruka.

Odmah je stigao i odgovor prozvanoga mladića.

- Napisao mi je: "Ma, marš, k.rvo debela, prokleta, mater ti j..em gubavu". Ja sam mu na to napisala: "Srami se, lopove. Cijeli Radošić zna da si lopov. Ako mi bude što falilo po kući ja ti zovem policiju, odmah". Na te moje riječi stigao je njegov glasovni odgovor: "J.bo mater, kad te uhvatim putem ruke ću ti slomiti pa ćeš imati za što zvati policiju".

Ja sam uzvratila: "Ovo sve sutra nosim na policiju, dokaze, sms poruke i glasovne poruke". On je potom poslao novu prijeteću glasovnu poruku: "K..vo debela, iz..bana plava, kujo prokleta, ona što te mater rodila debelu takvu, ruku ću ti istegnit, izmlatit ću te rukom, ruku ću ti iščupati iz ramena. Prebit ću te s rukom. Ja ću zvati policiju jer ti nećeš imati čime otipkati broj. Ja ću se sam prijaviti. Bog ti j..o mater, ajme tebi kad te uhvatim, gotovo ti je sad". Na sve te prijetnje ja sam mu uzvratila sms-om: "Ma, hajde, balavče jedan, srami se i stidi" - govori nam Ankica.

U to vrijeme otac i jedna sestra bili su na poslu, druga sestra bila je kod rođaka u susjedstvu, Anita je bila u kuhinji, a treća sestra bila je u svojoj sobi.

- Zatekla sam se u hodniku kada se on stvorio ispred mene. Odmah me je počeo mlatiti metalnim štapom. Ja sam rukama zaklonila glavu, a on je divljački tukao po nogama, butinama i gore sve do lopatice. Na cijeloj lijevoj strani od udaraca stvorili su se podljevi. U jednom trenutku sam udarila glavom u zid, a s oba lakta sastrugala mi se koža. To je trajalo manje od minute dok iz sobe nije izišla moja sestra i počela vrištati. On je tada pobjegao. Da nije bilo sestre možda bi me i ubio. Čim sam došla sebi pozvala sam policiju - kaže Ankica Križanac.

Policija je po dolasku na lice mjesta uzela izjavu napadnute djevojke, a onda su je uputili na hitnu medicinsku pomoć u Sinju.

Potom su policajci otišli pronaći osumnjičenog napadača kojega su priveli u službene prostorije Policijske postaje Sinj.

- Mene su pregledali na Hitnoj, sanirali krvarenje i uputili me na daljnje liječenje u KBC Split. U KBC-u su me pregledali, stavili su mi Schanzov ovratnik i dali tablete protiv bolova. Navečer me nazvao napadačev stric Branko, suprug sinjske gradonačelnice. Verbalno je osudio čin napada na mene, izrazio žaljenje i ispričao se, dodajući da njegov sinovac nije normalan te mi je sugerirao da ustrajem u njegovu sudskom kažnjavanju - veli Ankica.

Prozvani mladić, međutim, u pritvoru je proveo 24 sata, piše Slobodna Dalmacija.

- Izišao je odmah sutradan. Eto, zato sam smatrala da o svemu moram upoznati i javnost - napominje pretučena djevojka, koja od posljedica udaraca vidno šepa na lijevu nogu.

Policija: Javnost o događaju nismo izvijestili iz dva razloga


Policija o ovome događaju nije izvijestila javnost. O svemu nam je glasnogovornica Policijske uprave Split Antonela Lolić kazala:

"Javnost nismo izvještavali iz dva razloga. U prvom redu da bismo od mogućeg javnog traumatiziranja zaštitili oštećenu djevojku, kao i zato što je počinitelj maloljetan. U ovom slučaju policija je postupila krajnje ekspeditivno, upravo kako policija treba i mora postupati. Policijski službenici neposredno poslije toga nemilog događaja izišli su na lice mjesta, pronašli počinitelja i doveli ga u službene prostorije. Maloljetnik je kriminalistički obrađen. Protiv njega policija je podnijela kaznenu prijavu zbog dvaju kaznenih djela, prijetnje i teške tjelesne ozljede u pokušaju. Uz kaznenu prijavu policija je počinitelja privela pritvorskom nadzorniku".

23. travanj 2024 17:08