StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI ISKORAK U OTKRIVANJU OPASNOG VIRUSA

Na hepatitis C testirajte se kod svog obiteljskog liječnika

Piše Ana Vučetić Škrbić
24. svibnja 2017. - 13:33

To je opasni virus kojeg zovu i "tihim ubojicom" jer oboljeli mogu s njim živjeti dugi niz godina bez spoznaje da su zaraženi i prenositi ga na druge osobe. Upravo zbog te činjenice, koja rezultira relativno kasnim otkrivanjem bolesti i još kasnijim ulaskom u sustav terapije, u Zadru se počinje provoditi još jedan, u našim okvirima jedinstven projekt koji u akciju protiv hepatitisa C uključuje liječnike opće medicine. Zato će za točno tjedan dana, u utorak 30. svibnja, zadarski Arsenal biti domaćin velikom broju obiteljskih liječnika koji će imati priliku i sami postati dio screening programa, i to preko pouzdanih testova za brzo otkrivanje, koji u svega nekoliko minuta mogu pokazati je li osoba pozitivna na hepatitis C.

Rizične skupine

- Budući da obiteljski liječnici imaju najbliži kontakt sa svojim pacijentima i najbolje znaju koji od njih spadaju u rizičnu skupinu, ovakvo testiranje omogućit će da što ranije dođemo do onih kojima je potrebno liječenje. Jer u vrijeme kada se nama jave na odjel sa simptomima, bolest je već godinama prisutna i može razviti ozbiljne posljedice, poput ciroze ili karcinoma jetre. Budući da cjepivo protiv hepatitisa C ne postoji, niti će ga biti u skorije vrijeme, ovakvo rano otkrivanje i pravovremena terapija jedini su način da se spriječi širenje ove infekcije među populacijom - kaže prof. dr. sc. Miro Morović, naš ugledni infektolog i pokretač velikog projekta "Zadar - grad bez hepatitisa", koji će uz prof. dr. sc. Borisa Dželaliju i dr. Vedranu Terkeš biti predavač obiteljskim liječnicima u Arsenalu.
Najkraće rečeno, hepatitis je upala jetre, organa koji u ljudskom organizmu ima više od 500 funkcija, a kod 90 posto zaraženih bolest postaje kronična. Virus se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom krvi, a većina osoba zaraženih hepatitisom nema nikakvih simptoma. Prema procjenama epidemiologa, u Hrvatskoj je kronično zaraženo između 35 i 40 tisuća ljudi, no ta brojka nije konačna jer se ljudi na testiranje vrlo teško samostalno odlučuju, zbog čega je jedan ovakav screening program iznimno važan. Pogotovo zbog činjenice da je Hrvatska danas po dostupnosti lijekova i mogućnosti liječenja hepatitisa u rangu s najrazvijenijim zemljama Europske unije.

Besplatna terapija

- Od početka prošle godine, kada je u hrvatski zdravstveni sustav uvedena nova terapija za hepatitis C, već ju je primilo 300 oboljelih, što su vrlo obećavajući rezultati. Terapija je za pacijenta besplatna, odnosno lijekovi su na trošak HZZO-a i to po listi prioriteta, a pokazala se iznimno učinkovitom i gotovo sto posto uspješnom. Riječ je o modernoj terapiji koja traje 12 tjedana i zahvaljujući kojoj ništa ne zaostajemo za vodećim europskim zemljama - kaže prof. Morović, dodajući da ovakve šanse za izlječenje trebaju biti i motiv za što ranije testiranje. Ubuduće u Zadru i kod svog liječnika u ambulanti.


 

 


 

20. travanj 2024 11:00