StoryEditorOCM
4 kantunaPISMO IZ BIOGRADA

Ministru Berošu pisalo 16 liječnika - protiv su COVID odjela u Biogradu: "Patila bi primarna djelatnost Ortopedije, a liste čekanja bi se produžile.."

Piše Predrag Opačić
21. rujna 2020. - 19:07

Šesnaest liječnika Specijalne bolnica za ortopediju (SBO) iz Biograda potpisalo je pismo ministru zdravstva Viliju Berošu povodom odluke Županijskog stožera za civilnu zaštitu po kojoj će u njihovoj ustanovi ponovno biti otvoren COVID odjel. Biogradski liječnici smatraju da bi time SBO bila onemogućena u izvršavanju svoje osnovne djelatnosti, kao što je to bilo tijekom prvog vala pandemije.

- Tada nismo dobili odobrenje Ministarstva zdravstva za obavljanje djelatnosti Covid-19 te sve ono što smo fakturirali upravo iz tog razloga nikad nije isplaćeno od strane HZZO-a. Ukupan broj liječenih i otpuštenih pacijenata u našoj bolnici bio je 17. Za razliku od nas, Opća bolnica Zadar ima dovoljne kapacitete za potrebe trenutne epidemiološke situacije. Imaju i više paviljona i zgrada te u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i dalje imaju mogućnost obavljati svoju primarnu djelatnost uz Covid-19 pacijente jer su u mogućnosti i tehničkoj i stručnoj i infrastrukturnoj odvojiti takve pacijente - kažu u pismu biogradski liječnici podsjećajući da su prijašnjih godina imali i po 1.300 operacija.

Ako se covid odjel opet otvori u Biogradu, cijela županija u potpunosti ostaje bez ortopedske djelatnosti i to zbog malog broja COVID bolesnika koje se može smjestiti na drugi način. Biogradski liječnici kažu da je „nemoguće odvojiti Covid-19 odjel od ostatka bolnice”, te da u tom slučaju nisu u mogućnosti obavljati svoju primamu djelatnost.

- Moramo naglasiti kako je ortopedija većinom elektivna struka i kako se planovi operacija, a tako i medicinske rehabilitacije, slažu tjednima unaprijed te kako je većina naših pacijenata učinila prijeoperacijsku obradu za iduća dva tjedna. Naši pacijenti su se osim toga već i psihički pripremili za operacijske zahvate koji su u većini slučajeva veliki rekonstruktivni zahvati na zglobovima kuka i koljena. Zbog proljetnog zatvaranja produžene su liste čekanja za ambulantne preglede i za operacijske zahvate i medicinsku rehabilitaciju - navode dalje biogradski liječnici i ministra Beroša podsjećaju da je Klinika za ortopediju Lovran ostala COVID FREE lokalitet za potrebe ortopedsko-traumatoloških zahvata u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i proboja virusa u KBC Rijeka.

Na koncu, u pismu stoji da su liječnici u Biogradu spremni liječiti covid 19 bolesnike ako se epidemiološka situacija pogorša. Ministar Beroš je potom zatražio očitovanje od Županijskog stožera u čije je ime odgovorio načelnik Šime Vicković.

- Primarna funkcija Stožera civilne zaštite Zadarske županije u uvjetima epidemije je sagledati situaciju iz višo perspektiva, a sve u svrhu takve organizacije rada zdravstvenih ustanova u kojoj će u najvećoj mogućoj mjeri biti osigurana dostupnost zdravstvene zaštite cjelokupnom stanovništvu primjerenu njihovu zdravstvenom stanju. S obzirom na podatke o broju novooboljelih i hospitaliziranih bolesnika na području Zadarske županije, smatramo kako je određivanje Specijalne bolnice za ortopediju kao zdravstvene ustanove u kojoj će se u dogovoru s OB Zadar provoditi privremena skrb za oboljele od COVID-a 19., racionalna odluka kojom se ne narušava jednako pravo cjelokupnog stanovništva na kvalitetnu i kontinuiranu zdravstvenu zaštitu primjerenu njihovu zdravstvenom stanju sukladno općeprihvaćenim stručnim standardima, etičkim načelima i trenutačnoj situaciji - naveo je Vicković.

Načelnik Vicković je podsjetio i na tijek prvog vala epidemije kada je biogradska bolnica vrlo brzo prilagodila svoje kapacitete pružanju skrbi za 17 oboljelih od COVID-19 koji su zbog lakše kliničke slike otpušteni iz OB Zadar i primljeni u Specijalnu bolnicu Biograd na daljnju skrb. Opsežna analiza epidemiološke situacije i odgovora zdravstvenog sustava na epidemiju, pokazala je, navodi Vicković, opravdanost donošenje odluke kojom se biogradsku bolnicu određuje za privremeno pružanje skrbi pacijentima oboljelim od bolesti COVID-19.

- Odluka je privremena i radi se o samo deset posto ležajeva namijenjenih pacijentima s laganim simptomima. Mislim da je ovo pismo posljedica unutarnjih odnosa u Specijalnoj bolnici za ortopediju - izjavio nam je Šime Vicković.

Odluka danas, pismo Berošu sutradan

Županijski je stožer svoju odluku donio 2. rujna. Dan kasnije, uslijedio je odgovor, a pismo ministru Berošu potpisalo je 16 liječnika biogradske Specijalne bolnice za ortopediju: Tatjana Andabaka, Nela Burčul, Ante Buterin, Branko Dupor, Marin Knez, Luka Lončarević, Ina Marušioć, Marko Milić, Anglea Elizbeth Ninčević, Martin Nonković, Helena Petričević, Alfio Poropat, Branko Uhoda, Zoran Zubak, Tatjana Smolić i Jasna Kovačić Labar.

GRADONAČELNIK IVAN KNEZ: A gdje otvoriti COVID odjel? U mom dvorištu?!

-Gradski oci, izvjesno je, nemaju namjeru propitivati planove Stožera za civilnu zaštitu. Kako se planiraju rasporediti liječnici specijalisti, ako ova bolnica izgubi svoju dosadašnju svrhu? Postoji bojazan da se Ortopedska bolnica zatvori jer zadnjih godina unatoč trudu liječnika, povećanju pregleda, dijagnostike i broja operacijskih zahvata politički se sustavno radi na uništenju jedne od krovnih ortopedskih kuća u cijeloj Dalmaciji. Njena prenamjena je samo uvod u njeno potpuno dokidanje? Ne manje važna je i činjenica da se nalazi na relativno velikom i atraktivnom prostoru i da bi cijena za takvo zemljište bila iznimna visoka. Zatvaranjem ove bolnice, Hrvatska bi izgubila zdravstvenu ustanovu poznatu i van njenih granica. Kupujemo li kofere vrijednom osoblju Ortopedske bolnice u Biogradu za pakiranje tamo gdje će ih objeručke dočekati, zapitao se u svom priopćenju biogradski gradski vijećnik Ratko Krstinić.

-To je pismo napisao neki „doktor”, a ne Krstinić. Takvi dušobrižnici svojim ponašanjem vode ka gašenju Bolnice koja ovom odlukom postaje samo „pričuvni položaj” za slučaj popunjenosti kapaciteta OB Zadar. A za listu čekanja nismo krivi ni ja ni sadašnji ravnatelj. Odluka je donesena uz konzultacije s ravnateljem OB Zadar Željkom Čulinom i ministrom Berošem. Uostalom, gdje bismo trebali otvoriti COVID odjel, u mom dvorištu?! Nema tu ništa sporno, izjavio nam je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda i predsjednik UV tamošnje bolnice.

18. travanj 2024 11:42