StoryEditorOCM
4 kantunaPRESICA ISPRED SUDA

Mario Živković: "Montiraju mi presudu zbog nezakonitih odluka o javnoj nabavi Grada Zadra. Naređivali su ih Grozdana Perić i Šime Erlić"

Piše Ana Vučetić Škrbić
31. svibnja 2023. - 11:08

Mario Živković, suspendirani djelatnik zadarske Gradske uprave, nedavno je nepravomoćno osuđen na dvije godine uvjetno, odnosno deset mjeseci zatvora zbog prijetnje epidemiologu dr. Alanu Mediću i novinaru Frani Šariću u vrijeme pandemije, zbog čega je proveo dva mjeseca u istražnom pritvoru te je suspendiran sa svog radnog mjesta u gradskom Odsjeku za financije.  Jutros je ispred Županijskog suda u Zadru, gdje je predao svoju žalbu, održao konferenciju za novinare najavljujući niz kaznenih prijava. 

- Protiv mene se vodi montirani politički proces s ciljem potpune diskreditacije jer od 2009. godine vodim sve postupke javne nabave za Grad Zadar. Do 2015. nitko nije znao objaviti ništa u elektroničkom oglasniku javne nabave osim mene. Problemi su počeli kada sam tražio provjeru nekih odluka za koje sam smatrao da nisu u skladu sa zakonom, prvo samim pročelnicima, a onda revizoru i pravnim savjetnicima Ministarstva gospodarstva. Ako mi netko od njih kaže da je odluka nezakonita, ja ju neću provesti niti me itko može na to natjerati. Jasno da im je s vremenom to počelo smetati. Htjeli su me maknuti iz Odsjeka javne nabave i u tome su uspjeli namještajući mi ovaj proces za prijetnju- kazao je Živković koji je novinarima ispred suda pokazao dopis tadašnje pročelnice za financije, današnje saborske zastupnice Grozdane Perić, koja 2016. godine “naređuje Odsjeku za javnu nabavu da provede postupak oko Kneževe palače jer će u suprotnom biti suspendiran”.

- Zvao sam Ministarstvo gospodarstva i rekli su mi da tražim ponovljenu naredbu i tako se osiguram, što sam i napravio, a onda je naredba stigla ponovno i to samo meni. Tu naredbu potpisao je sadašnji ministar Šime Erlić, koji je tada bio pročenik za EU fondove, dakle, nije mi bio nadređeni niti je imao ikakve veze sa Odsjekom javne nabave- kazao je Živković, dodajući kako mu je, uz to, najveći krimen bio prosvjed zbog grita i deponija na Diklu u koji se uključio kao aktivist.

- U zatvoru sam doživio niz neugodnosti, a zadarski odvjetnici su radili sve da me diskreditiraju i proglase ludim tako da moje kaznene prijave padnu u vodu. Zato ću oko moje žalbe tražiti izuzeće Županijskog suda u Zadru, Državnog odvjetništva, sve je to ista hobotnica. Za mjesec dana počet ću podizati kaznene prijave, a prva će biti baš protiv Šime Erlića. Čitat ću ih javno ovdje ispred suda - najavio je Živković.

19. travanj 2024 00:07