StoryEditorOCM
4 kantunaŽIVOT NA POLUOTOKU

Ljetna košarkaška liga izgubila kultno igralište na Mornarici. "Tankerska nam je postavila nemoguće uvjete!" Hoće li na terenu niknuti zgrada?

Piše Matea Gugić
1. srpnja 2020. - 18:37

Svega nekoliko dana prije početka još jedne lijepe sportske priče, Zadarske ljetne košarkaške lige, organizatori su u ponedjeljak, na službenim Facebook stranicama, obavijestili javnost o potencijalnoj promjeni lokacije same završnice. Naime, kako je bilo najavljeno, ovogodišnja liga planirala se igrati na dva terena: grupna faza na ŠC Višnjik te finale na poznatom gradskom igralištu Mornarica. No, za održavanje bilo kakvih manifestacija na tom igralištu, potrebna je suglasnost vlasnika, u  ovom slučaju - Tankerske plovidbe.

Nije da organizatori nisu dobili odobrenje, već je Tankerska postavila takve uvjete da su organizatori bili primorani odustati. Naime, „Ugovorom o poslovnoj suradnji”  zabranili su konzumaciju i prodaju jela i pića, kao i postavljanje štandova za njihovu prodaju. Osim toga, zabranili su i isticanje reklamnih plakata i oznake sponzora. S obzirom na suspendirana sredstva TZ-a Grada Zadra uzrokovana korona virusom, te uvelike smanjenim donacijama sponzora, organizatori jednostavno nemaju drugi izvor prihoda za samu organizaciju.

- Nakon toga smo zaključili smo da je taj Ugovor isključivo sastavljen kako se Zadarska ljetna liga više ne bi odigravala na “Mornarici” i kako bi mi bili ti koji će reći „ne”. U to smo se uvjerili na drugom sastanku u Tankerskoj plovidbi, gdje nam je otvoreno rečeno kako je ugovor sastavljen, citiramo, “da se na Mornarici više ne održi nijedna manifestacija“ - tvrde organizatori iz Društva sportske rekreacije Evala i KK Diadora koji su također naglasili kako sva novčana sredstva od organizacije, odnosno prodaje hrane i pića, kao i uvijek do sad, idu isključivo u obnovu igrališta, kupnju koševa, uređenju tribina i samog terena. 

- Tim su nas zahtjevima doveli pred gotov čin i bili smo prisiljeni odustati s obzirom na to da održavanje završnice Lige po tim uvjetima nije moguće – istaknuli su organizatori, dodavši kako je u samo godinu dana Ljetna liga postala prepoznata sportska manifestacija koju veliki broj Zadrana iz raznih kvartova dolazi podržati.

image
Tribine na Mornarici tijekom održavanja Zadarske ljetne lige uvijek su bile pune
Toni Opačić


- Uvelike je tome pridonijela činjenica da se cijela liga odigravala na kultnom igralištu koje je „odgojilo“ brojne generacije naših sugrađana. No, svjesni smo i toga da je Tankerska plovidba također jedan od simbola grada. Tvrtka je to koja je zasigurno „othranila“ veliki broj Zadrana i imamo samo respekt prema njoj, te smo iz tog razloga ove godine veći dio lige prebacili na druge terene jer smatramo da je organiziranje cijele lige na jednom terenu previše za Tankersku kao vlasnika igrališta. Tim činom, željeli smo pružiti ruku dobre suradnje i odnosa, te smo se nadali da možemo nastaviti ovaj projekt kroz dobru suradnju i odnose, međutim to nismo dobili – zaključili su organizatori koji su u samo jedan dan nakon objave o prebacivanju završnice Lige dobili veliku podršku sa svih strana.

Među njima su se istaknuli članovi Mjesnog odbora Poluotok, na čelu s Franom Brajkovićem, koji su poslali konkretne zahtjeve Gradu Zadru u želji za spašavanjem ne samo sportskih manifestacija, nego igrališta općenito, s obzirom na to da se po gradskim kuloarima moglo čuti kako Tankerska plovidba namjerava na prostoru terena izgraditi nekretnine mješovite, pretežno poslovne namjene.  

MO Poluotok tako od Grada Zadra traži da se zemljište na kojem se nalazi igralište prenamjene iz mješovite u sportsko-rekreativnu zonu. Također, predlažu Gradu da u što hitnijem roku započne pregovore s Tankerskom plovidbom s ciljem otkupa tog zemljišta.

- Otkup zemljišta ne mora nužno značiti financijsku isplatu. Taj proces može biti realiziran na razne načine, a možda najrealniji scenarij je obeštećenje vlasnika kompenzacijom: darivanjem nekog od brojnih zemljišta ili nekretnina u vlasništvu Grada, pa i Županije – stoji u priopćenju MO Poluotok.

image
Inicjativu za spas jedinog gradskog igrališta pokrenuo je MO Poluotok
Fb Mo Poluotok


Osim toga, traže od Grada Zadra da, kao znak spremnosti da se uhvati u koštac s ovim problemom, treba osigurati maksimalnu podršku organizatorima planiranih natjecanja te stati "iza njih" kao njihov generalni pokrovitelj.

- Cilj toga je vrlo jednostavan: da bi se sportska i kulturna događanja ovog ljeta na igralištu „Mornarica” mogla održati po planiranom rasporedu i po uvjetima kao i proteklih godina te da Grad pruži stanovnicima Poluotoka jednu rekreativnu zonu u srcu grada i time stvori dobre preduvjete za obitelji s djecom da odluče ostati živjeti u starom gradu... - zaključuju iz MO Poluotok. 

Kontaktirali smo i Tankersku plovidbu te dobili predsjednika Uprave Marija Pavića koji nam je samo kratko rekao kako nemaju komentara na cjelokupnu situaciju.  

26. travanj 2024 13:08