StoryEditorOCM
4 kantunaPOTPISANO 11 UGOVORA

Zašto će konačni troškovi velikog europskog projekta Aglomeracija Zadar-Petrčane biti 136 milijuna kuna veći od planiranog? Ki će to platiti?!

Piše Iva Ivanac
8. lipnja 2021. - 17:30

Od ukupno 12 ugovora na velikom europskom projektu Aglomeraciji Zadar-Petrčane dosad je potpisano 11: ostao je još samo odabir izvođača radova na poboljšanju vodno komunalne infrastrukture područja Petrčana, Kožina i sliva Puta Bokanjca.
Procijenjena vrijednost tog posla iznosila je preko 141 milijuna kuna bez PDV-a, a na natječaj, završen još sredinom prosinca, pristigle su četiri ponude. Najnižu je dala tvrtka Lavčević, 174 milijuna kuna, što znači da procijenjenu vrijednost radova premašuje za čak 32,5 milijuna kuna.

Iako su ponude otvorene prije pola godine još uvijek nije donesena odluka o odabiru izvođača jer Odvodnja, kako su nam rekli, čeka odobrenja kontrolnih tijela. Naime, ponuda za zadnji ugovor je za 136 milijuna kuna probila iznos od 567 milijuna kuna, na koliko su u početku bili planirani ukupni troškovi projekta koji bi zadarsku kanalizacijsku u vodovodnu infrastrukturu konačno trebao uvesti u 21 stoljeće. Zbog toga zadnja faza izvođenja radova na potezu Petrčane, Kožino i slivu Puta Bokanjca – kasni.

Konačni trošak Aglomeracije Zadar-Petrčane znat će se nakon odabira izvođača i potpisa posljednjeg ugovora, ako kontrolna tijela prihvate opravdanje za povećanje troškova radova. Ako do toga dođe, i ponuda Lavčevića od 174 milijuna kuna bude prihvaćena, ukupni troškovi projekta preći će 703 milijuna kuna (bez PDV-a), što je 136 milijuna kuna više od planiranog.
Zašto je ponuda toliko veća od procijenjene vrijednosti? Građevinske dozvole za Aglomeraciju izdane su prije tri godine. To znači da su se pisanje projekta, planovi i troškovnik radili prije koronakrize, potresa i ostalih neprilika koje su značajno utjecale na cijene građevinskih radova.

- Očekivali smo povećanje cijena radova, zbog svih okolnosti koje su se dogodile protekle tri godine. Građevinske dozvole su tražene prije tri godine, a projekt prije pet godina i naravno da je na tržištu tada bila druga situacija i druge cijene nego što je sada. Naša računica se kreće oko toga da je povećanje troškova projekta oko 23 posto veće od ugovorene i to je prema računici kada bi se prihvatila najpovoljnija ponuda za posljednji ugovor. Cijena građevinskih radova je u posljednjih pet godina išla samo gore te je poskupljenje bilo i za očekivati, istaknuo je Grgo Peronja, direktor zadarske Odvodnje.

Kako će biti nadoknađena razlika od 140 milijuna kuna tek treba vidjeti. O tome trenutno odlučuju kontrolna tijela i ostali sudionici projekta. No, kako ciljevi europskog projekta i njegov sadržaj nisu mijenjani, moguće je da Europska unija u istom postotku bude sufinancirala i nadolazeće povećanje troškova.

Podsjetimo, ukupni troškovi projekta Aglomeracija Zadar-Petrčane iznose 567.052.215 milijuna kuna, a od ukupno prihvatljivi troškovi ulaganja su 453.641.772 milijuna kuna. Od tog iznosa 69,14 posto, točnije 313.659.754,75 milijuna kuna, financirat će se putem bespovratnih sredstava iz EU fondova, a preostalih 30,86 posto, u visini od 139.982.017 milijuna kuna, pokrivaju nacionalna sredstva.

image
11 potpisanih ugovora Odvodnje
Odvodnja
image
Ukupni troškovi u slučaju da Lavčevićeva ponuda bude prihvaćena
Odvodnja
image
Procijenjena vrijednost 12 ugovora Odvodnje
Odvodnja
24. travanj 2024 17:09