StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJNI PRIJATELJI

Kako je bivši ministar Bošnjaković sudjelovao u izboru svog šulkolege za predsjednika zadarskog suda. I koja je u tome uloga Kalmete i kuma mu Šeksa?

Piše Ivica Nevešćanin
24. studenog 2020. - 22:04
Bivši ministar pravosuđa, a sada saborski zastupnik i član DSV-a Dražen Bošnjaković, išao je zajedno u školu s novim predsjednikom Županijskog suda u Zadru Željkom ĐerđemCropix I Privatni Arhiv

Kada prvog prosinca stupi na dužnost, sudac Željko Đerđ bit će četvrti predsjednik Županijskog sud u Zadru od njegovog osnivanja. Prvi predsjednik Županijskog suda 1994. bio je Benko Velčić koji je tu dužnost „prenio” još iz vremena Jugoslavije, kao zadnji predsjednik Okružnog suda u Zadru. Njega je zamijenio Antun Klišmanić do 2010. kada odlazi u mirovinu, a na njegovo mjesto dolazi Boris Babić. Đerđ sada nasljeđuje Babića koji mu je bio jedan od dvojice protukandidata na zadnjem natječaju. U interregnumu izbora novih predsjednika Županijski sud su kao vršitelji dužnosti vodili Marijan Bitanga, u dva navrata, te jednom Vladimir Mikolčević.

ISPRAVAK Sudac Mikolčević je bio treći predsjednik Županijskog suda, a Babić je izabran za vrijeme mostovog ministra Šprlje

Izbor suca Đerđa sa sobom donosi nekoliko zanimljivosti. Đerđ (59) je na Građanski odjel Županijskog suda došao 2014. godine. Prije toga bio je sudac u Pagu, a na Općinski sud u Zadru stigao je 2012. godine. Za suca je inače prvi put imenovan 1999. na Prekršajnom sudu u osnivanju u Iloku, da bi 2002., kao predsjednik Prekršajnog suda, postao i sudac Općinskog suda u Iloku u osnivanju.

Iz tih iločkih dana veže ga i poznanstvo s Draženom Bošnjakovićem, donedavnim ministrom pravosuđa, s kojim je išao u dio osnovne i cijelu srednju školu. U trenutku kada se Đerđ natjecao za predsjednika zadarskog suda (prvi natječaj bio je raspisan prije dvije godine, a ponovljeni prije otprilike godinu dana), Bošnjaković je bio ministar pravosuđa, da bi samo koji mjesec kasnije, Bošnjaković izravno sudjelovao u izboru Đerđa za predsjednika suda, ali kao član Državnog sudbenog vijeća!

Iako ministar pravosuđa po zakonu nema izravnog utjecaja na izbor sudaca, nitko ozbiljan u pravosudnim krugovima neće vam reći da ministrovo odnosno političko lobiranje u izboru prvih ljudi sudova nije važno. Važnije od lobiranja ministra može biti samo direktan glas člana Državnog sudbenog vijeća, a u slučaju suca Đerđa, to je pravo opet „dobio” bivši ministar Bošnjaković, kao jedan od jedanaestorice članova DSV-a. Kako je do toga došlo? I je li u pitanju samo koincidencija?

Početkom prošlog mjeseca kada smo razgovarali sa sucem Đerđom o njegovom profesionalnom putu od Iloka do Zadra, na njegovoj Facebook stranici stajalo je nekoliko fotografija s privatnog druženja na obljetnici mature. Na njima je u društvu Đerđa, među bivšim srednjoškolskim kolegama, bio i donedavni ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Međutim, nakon što smo tjedan dana kasnije, u tekstu objavljenom 18. listopada, objavili da jedan od kandidata za predsjednika zadarskog suca na svom Fejsu drži fotografije s bivšim ministrom, Đerđ je slike uklonio. Ostavio je samo nekoliko fotografija koje se i sada mogu vidjeti: dvije skupne slike na kojima se među desetak osoba nalaze i Đerđ i bivši ministar, ali na popriličnoj udaljenosti jedan od drugog, dovoljno da se ne bi moglo pomisliti kako su oni nešto posebno bliski. Fotografija na kojima su Đerđ i Bošnjaković sjedili za istom stolom više nema.

Taj detalj iz biografije novog predsjednika Županijskog suda možda ne bio bio vrijedan pažnje da Bošnjaković nije izravno odlučivao o izboru Đerđa za novog predsjednika. Naime, nakon što je Sudačko vijeće zadarskog suda svoj trojici kandidata dalo istu ocjenu za obnašanje sudačke dužnosti (138), o izboru novog predsjednika trebalo je odlučiti Državno sudbeno vijeće. DSV je sva tri kandidata pozvao na razgovor 29. listopada ove godine, no nekoliko dana prije održavanja intervjua DSV je sjednicu odgodio za 12. studenoga. Iako izrijekom nije objašnjeno zašto je sjednica odgođena, odmah ispod te informacije objavljeno je da će DSV dobiti dva nova člana. I to ne bilo koja. Pred predsjednikom Vrhovnog suda tog 29. listopada prisegnula su dvojica novih članova iz redova saborskih zastupnika, Arsen Bauk (SDP) i Dražen Bošnjaković (HDZ), bivši ministar pravosuđa, koji je u novoj vladi premijera Plenkovića ostao bez ministarskog portfelja jer je Ministarstvo pravosuđa pripojeno Ministarstvu uprave Ivana Malenice.

Najavljenu sjednicu u novom sazivu s Bošnjakovićem i Baukom DSV nije održalo 12. studenoga, kako je bilo najavljeno, već dan ranije, 11. studenoga. Na njoj su obavljeni razgovori s Babićem, Viskovićem i Đerđem, a odmah nakon toga donesena je i odluka o novom predsjedniku suda u Zadru. Kao najbolji kandidat, s najboljim ocjenama, na koncu je izabran sudac Đerđ. Slučajno?

- Da, to je slučajnost – kaže nam sudac Đerđ. - Da je netko od kandidata smatrao da nije u redu da gospodin Bošnjaković sudjeluje u odlučivanju, mogao je tražiti njegovo izuzeće. Koliko je meni poznato, to nitko od kandidata nije tražio.

Novog predsjednika smo podsjetili na niz „slučajnih činjenica”: s Bošnjakovićem se poznaje dulje od 40 godina; kandidirao se za predsjednika u vrijeme kad je Bošnjaković bio ministar; Bošnjaković je ušao u DSV baš na dan kada je to tijelo trebalo obaviti intervjue s kandidatima, a nakon što je postao član DSV, na prvoj idućoj sjednici odlučivao je o njegovom izboru za predsjednika...

- Tako je ispalo, ali ne mislim da to ima ikakvog utjecaja na moje imenovanje. U DSV-u sjedi 11 članova. Osim toga, bio sam kandidat za predsjednika suda i prije pet godina kada je izabran Babić, a ministar je bio Bošnjaković. Zašto tada, po toj logici, nisam bio izabran?

Bošnjaković je sada bio član DSV-a i izravno je sudjelovao u vašem izboru?

- Nema to veze. Vi, naravno, imate pravo o tome tako razmišljati i kao novinar pisati, ali...

Ali, ako to nema veze, zašto ste uklonili slike s Bošnjakovićem sa svog Facebooka?

- Uklonio sam ih nakon što ste to vi u jednom tekstu spomenuli. To su bile slike s proslave 30 i 40 godina mature. Pogrešno ste iznijeli da je to bilo privatno druženje. To je bilo obilježavanje godišnjice u društvu bivših školskih kolega. Ali vi na to imate pravo... – kazao nam je sudac Đerđ dodavši da će kao predsjednik suda unijeti novu praksu u odnosu s medijima jer i on i sud nemaju razloga išta skrivati od javnosti.

Priča, međutim, kaže da je Dražen Bošnjaković na mjesto ministra pravosuđa – i prvi i drugi put – izabran iz „slavonske kvote” Vladimira Šeksa, sive eminencije hrvatskog pravosuđa. Za vrijeme Bošnjakovićevog mandata Zadar je dobio nove predsjednike sva tri suda. Općinski sud sada vodi Mario Pešić koji ima kuću u Biogradu, baš kao i ministar Bošnjaković. Sudac Đerđ se s Bošnjakovićem poznaje praktički cijeli život. Prilikom svakog izbora predsjednika suda posebno se, kaže priča, osluškuje što kaže lokalna politika, u ovom slučaju njen najmoćniji čovjek, Božidar Kalmeta. A svi znaju da je njegov kum Vladimir Šeks. I sad je sve to slučajno?! Vrlo vjerojatno.

Đerđ je imao najviše bodova

Podsjetimo, zadarsko Sudačko vijeće je Đerđu, Viskoviću i Babiću dalo po 138 bodova za dosadašnje obnašanje sudačke dužnosti. U bodovanju strukturiranog razgovora pred DSV-om Đerđ je osvojio 23,18 bodova, Visković 18,64, a Babić 13,09. Najviše bodova za program vođenja suda DSV je također dao Đerđu (23,26), potom Viskoviću (18,18) te Babiću (13,09). Zbrojeno, Đerđ je na koncu imao 184,45 bodova, Visković 174,82, a Babić 164,18 bodova, dovoljno da postane četvrti predsjednik Županijskog suda u Zadru.

19. travanj 2024 04:29