StoryEditorOCM
4 kantuna4,2 PO RICHTERU

Jučerašnji potres bio je s epicentrom kod Gračaca. I nije jedini, tamo tlo često podrhtava. Evo što kažu stručnjaci...

Piše AVŠ
21. rujna 2020. - 19:01

U nedjelju poslijepodne, minut prije 13 sati, dobro se zatreslo cijelo područje Zadarske županije. Potres magnitude 4,2 po Richterovoj ljestvici trajao je nekoliko sekundi, a osjetio se kao snažno podrhtavanje tla i tutnjava. Prema informacijama iz Seizmološke službe Republike Hrvatske, epicentar potresa bio je 12 kilometara jugoistočno od Gračaca, na dubini od 10 kilometara, a osim u tom dijelu županije, tlo je podrhtavalo na cijelom zadarskom, biogradskom i paškom području.
Centar 112 javio je kako dojava građana o materijalnoj šteti nije bilo.

- Radi se o snažnom potresu koji se u užem epicentralnom području značajno manifestirao i osjetio što je izazvalo veliku zabrinutost građana. Osjetio se na širem području, skroz do Zadra, Biograda, Knina te je izazvao veliku uznemirenost stanovništva, makar nismo primili dojavu o nikakvim materijalnim štetama. Nadamo se da se radi o uobičajenoj seizmičkoj aktivnosti - kazao je seizmolog Krešimir Kuk, naglasivši kako ovaj zadarski potres ne treba dovoditi u vezu s podrhtavanjima iz zagrebačkog epicentralnog područja jer oni direktno nisu povezani.

Ovo nije prvi put da zadarsko područje pogađaju potresi, uglavnom srednje jačine, čiji je epicentar na području oko Gračaca. U zadnjih sedam godina pronašli smo u novinarskoj arhivi najmanje njih peta čija je magnituda bila između 3,1 i 3,5 po Richteru. U veljači 2013., primjerice, zabilježena su dva potresa između Gračaca i Gospića te ponovno u svibnju 2017. godine kada je epicentar bio u mjestu Ričice kraj Gračaca. Isto se dogodilo u veljači ove godine kada je potres jačine 3,1 zatresao područje između Gračaca i Knina.

- To područje oko Gračaca, Knina te južni dio priobalja seizmički je vrlo aktivno i u njemu se potresi češće događaju - kaže seizmolog Kuk.

19. travanj 2024 06:04