StoryEditorOCM
Izbori 2021IZBORI SU BLIZU

Je li Željko Maržić u Pagu izgradio najskuplji vrtić u Europi ili Ante Fabijanić skreće pažnju s proračunskog manjka od 28,5 milijuna kuna?

Piše Predrag Opačić
8. ožujka 2021. - 21:31

Radovi na postavljanju nove ograde, te troškovi izgradnje i trenutno stanje zgrade vrtića postali su vruća tema predizborne kampanje u Pagu. U središtu polemike, nakon što je gradski vijećnik Dražen Crljenko otvorio priču, našli su se aktualni gradonačelnik Ante Fabijanić i njegov prethodnik Željko Maržić.

-Ograda koja se stavlja ima jamstvo od pet godina i visoke je kvalitete. To je najbolja koja se sada, u ovim prilikama, mogla staviti da se makne ona koja je bila opasna za djecu. U Dječji vrtić ulažemo velika sredstva da bi sve popravili. To je važna institucija za Grad Pag. Kao gradonačelnik tražit ću da se građanima Paga kaže istina o vrtiću. Da se kaže da vrtić nije koštao 18 milijuna kuna kao što se priča, nego oko 30 milijuna kuna. Neka se javno kaže kako su nastali ti troškovi. Uz to, izvođač radova HM Patria tuži Grad Pag za još 5 milijuna kuna zbog dodatnih radova na vrtiću. Tih pet milijuna ispast će između 8 i 10 milijuna kuna kada se zbroje svi troškovi. Mislim da je to najskuplji vrtić po cijeni po metru četvornom ne u Hrvatskoj, nego u Europi, izjavio je Ante Fabijanić dodajući da je na zgradi utvrđeno „preko dvije stotine građevinskih nedostataka”, te je za skidanje nekvalitetne, dotrajale i za djecu opasne ograde potrebno pola milijuna kuna.

-To se nije smjelo dogoditi, a za sve to netko je kriv, zaključio je Fabijanić očito „pucajući” na Maržića u čijem mandatu je zgrade izgrađena.

-Ugovorena cijena izgradnje vrtića iznosi 18,6 milijuna kuna po principu „ključ u ruke”, a izvođaču radova, HM PATRIJI., isplaćeno je 200.000 manje radi određenih nepravilnosti tijekom izvođenja radova na koje sam direktno i od strane nadzornog inženjera upozoravao. Prema izvješću glavnog nadzornog inženjera, izvedeno je radova u vrijednosti od 360.000 kuna više nego je bilo ugovoreno. Prekoračeni iznos u cijeni radova, ne prelazi postotak vrijednosti koji bi mogao dovesti u pitanje ugovor po principu „ključ u ruke“. Višak radova nastao je radi potrebe izgradnje potpornog zida na sjeveroistočnoj međi građevne čestice, u ukupnoj dužini od oko 70 metara. Potpisao sam dopis izvođaču radova da izvede potporni zid u okviru ugovorene cijene radova, jer je on bio nužan za završetak radova te pogotovo za naknadno korištenje vrtića. Također, osobno sam uputio dopis izvođaču radova i glavnom nadzornom inženjeru da se ograda na vrtiću izvede prema projektu i prihvaćenom troškovniku, odnosno od inoxa. Ovi dokumenti postoje u gradskoj upravi. Prilikom preuzimanja vrtića na korištenje od izvođača, aktivirao sam navedenu klauzulu za naplatu penala radi kašnjenja u izvođenju, te jasno istaknuo da Grad Pag ne odustaje od naplate penala. Kako je to bilo na kraju mog mandata kao gradonačelnika, naplata „penala“ radi prekoračenja ugovorenog vremena za izgradnju, dogodila se u vrijeme aktualnog gradonačelnika Fabijanića. S računa HM PATRIE naplaćen je u korist Grada Paga iznos od 1.860.000 kuna, prije skoro tri godine. Dakle, cijena radova je na kraju bila 16.540.000 kuna. To je cijena za koju je vrtić izgrađen, kaže Željko Maržić smatrajući da je lako izračunati cijenu po metru kvadratnom jer vrtić ima 2.080 kvadrata.

-Zašto se od vremena naplate penala prije skoro tri godine ni kuna od tog novca nije upotrijebila za rješavanje problema vrtića? Na što je potrošen taj novac? Na kameni zid na državnom zemljištu na vidikovcu? Na kameni ogradni zid na cestovnom ili privatnom zemljištu na južnom ulazu u Grad? Na potporni zid do nogometnog igrališta? Sve vrijedna arhitektonska ostvarenja! Pitam, tko je bio izvođač tih radova, a pogotovo tko je bio podizvođač? Da se ne približavaju izbori, sigurno se od strane Fabijanića ne bi ništa ni radilo na vrtiću. Grad Pag po pravomoćnim sudskim presudama godišnje plaća bar 3 milijuna kuna raznih dugovanja. Možda Fabijanića kopka iznos od 30 milijuna kuna koji spominje, jer je Grad Pag trenutno prema pravomoćnim sudskim presudama u proračunskom manjku od 28,5 milijuna kuna. Za najveći iznos tog duga direktan je krivac sadašnji gradonačelnik Ante Fabijanić, zaključuje Željko Maržić.

„Zna li Fabijanić što je uporabna dozvola?”

-Vrtić je projektiran prema svim pedagoškim standardima, izgrađen je, u funkciji je i radi punim kapacitetom. Je li potrebno napomenuti da je glavni projekt vrtića kojeg je ugovorio gradonačelnik Fabijanić, koji sam zatekao kao gradonačelnik 2013. godine, bila dogradnja postojeće montažne, uglavnom drvene zgrade vrtića, koja se doslovno raspadala i prokišnjavala, na način da se do takve zgrade dograde dvije – tri nove prostorije? Zamislite što bi danas bilo da se to realiziralo! Fabijanić govori o uporabnoj dozvoli, a da niti zna njeno značenje: spomenici njegovog poimanja uporabne dozvole su kamenolom „Žestoko“ na državnom zemljištu, betonara na području „Julovica“, caffe bar na dijelu pomorskog dobra na plaži Prosika, riva i dizalica za brodice na pomorskom dobru na „Goliji“, navodi Željko Maržić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:40