StoryEditorOCM
4 kantunaISTRAŽUJEMO

Je li kninsku bolnicu ‘Hrvatski ponos‘ zarazio virus ‘uvezen‘ iz Zadarske županije - odnosno iz Ortopedske bolnice u Biogradu? 

Piše Ivica Nevešćanin
8. travnja 2020. - 15:58
Bolnica Hrvatski Ponos u Kninu zatvorena je za prijam novih pacijenata zbog pojave Covid 19 koronavirusa.Niksa Stipanicev/Cropix

Je li za uvedenu karantenu u kninskoj OB „Hrvatski ponos” odgovorna infekcija koronavirusom 'uvezena' iz Zadarske županije, odnosno iz Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu?

Dosadašnja saznanja ukazuju da je zloćudni virus u kninsku bolnicu stigao preko liječnika s Odjela fizijatrije koji je zarazio glavnu medicinsku sestru. Pokušali smo provesti malu rekonstrukciju kako je do toga moglo doći.

Stožer Civilne zaštite Šibensko-kninske županije prošle je nedjelje izvijestio o dva nova slučaja zaraze u njihovoj županiji, oboje medicinskih djelatnika. Jedna osoba iz OB „Hrvatski ponos” u Kninu, a druga iz Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu. Nakon što se doznalo da je zaražena osoba u kninskoj bolnici glavna medicinska sestra, u samoizolaciju je upućeno gotovo sve medicinsko osoblje, a u bolnicu s 50-tak pacijenata uvedena je karantena.

Istražujući kako su se zarazile ta dva medicinska djelatnika, saznali smo da je pozitivna osoba koja radi u Biogradu, a živi u Šibeniku, zaražena u bolnici u izravnom kontaktu s pacijentima. Druga pozitivna osoba je glavna medicinska sestra u kninskoj bolnici. Nju je, prema riječima odgovornih ljudi iz kninske bolnice, zarazio liječnik s Odjela fizijatrije. Iako je tamo stalno zaposlen, prebivalište mu je na području Splita, a zadnje vrijeme boravi u Zadru. Zadnji put je na poslu bio 27. ožujka, a nakon toga se zbog pojave simptoma podvrgao testiranju i od 1. travnja se vodi kao pozitivan, ali među oboljelima na području Zadarske županije.

Stožer civilne zaštite Zadarske županije u to je vrijeme objavio da su na zadarskom području registrirana i dva pozitivna slučaja osoba iz drugih županija, osoba dakle koje borave u Zadarskoj županiji, ali prebivalište imaju u drugim županijama. Jedna od njih je spomenuti liječnik koji se u Zadar privremeno preselio iz Splita. Naši sugovornici iz kninske bolnice međutim tvrde da je u kratkom razdoblju osim u Kninu i Zadru, boravio u Zagrebu, i još nekim mjestima. U Zagrebu je bio u vrijeme potresa i tamo je imao kontakte s nekim talijanskim državljanima.

Nedugo nakon povratka iz Zagreba vratio se na posao, ali je primijetio da ima blage simptome. Kako živi u Zadru, prijavio je to zadarskim epidemiolozima koji u tome nisu vidjeli razlog za žurno testiranje, jer se ipak radilo o liječniku koji ne radi na području Zadarske županije. Liječnik je radio u Kninu sve do kraja tjedna, a 27. travnja, zadnjeg dana na poslu, bio je u kontaktu s glavnom medicinskom sestrom dulje od pola sata. Nakon toga liječnik se ipak testira u Zadru i 1. travnja doznaje da je pozitivan. Samo nekoliko dana kasnije, pozitivna je i glavna medicinska sestra, a kninska bolnice mora u karantenu.

Je li liječnik iz kninske bolnice bio u kontaktu s kolegama iz Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu koji su bili pozitivni na virus? U kninskoj bolnici kažu da se družio s njima, ali zadarski epidemiolozi smatraju da nije imao veze s biogradskom bolnicom. Možda nije s bolnicom, no je li imao kontakte s oboljelim kolegama iz Biograda, ili njihovim pozitivnim kontaktima, nije bilo moguće provjeriti.

Pozitivni liječnik sada se nalazi u kućnoj izolaciji na području Zadra.

Njegov kontakt s medicinskim osobljem kninske bolnice je po svemu sudeći doveo do infekcije glavne medicinske sestre koja je zarazila troje članova svoje obitelji, ali i druge zaposlenike i pacijente bolnice. Naime, od zatvaranja kninske bolnice u nedjelju, pozitivno je pet zdravstvenih djelatnika, 19 ih je u samoizolaciji, kao i četiri nezdravstvena djelatnika.
Tome treba dodati i dvoje pozitivnih pacijenata na Odjelu za fizijatriju i troje njihovih obiteljskih kontakata. Zaraza se u kninskoj bolnici, koja ima i palijativni odjel s 35 pacijenata starije osobe s kroničnim bolestima, nažalost brzo širi, i epidemiolozi u narednim danima očekuju još oboljelih.

Kad se podvuče crta, od početka izbijanja epidemije na području Zadarske županije 60 testiranih osoba bilo je pozitivno na COVID-19. Jedna osoba, pacijent iz biogradske bolnice, u međuvremenu je preminuo, pa se službeno vodi 59 oboljelih. Od toga je čak 48 osoba izravno ili neizravno povezano s bolnicom u Biogradu. U Šibensko-kninskoj županiji tri pozivne osobe dovode u vezu s bolnicom u Biogradu. Uz zdravstvenu djelatnicu iz Šibenika koja radi u ortopedskoj bolnici, u Biogradu je zaražena i jedna pacijentica te član njene obitelji. Kad tim oboljelima dodamo i preminulog pacijenata, dobijemo podatak da su 52 slučaja izravno i neizravno povezana s biogradskom bolnicom, tim najvećim žarištem zaraze u Zadarskoj županiji.

Liječnik koji je unio zarazu u kninsku bolnicu nije radio u Biogradu, ali je, prema tvrdnjama liječnika iz Knina, imao kontakte s tamošnjim kolegama. Je li to bilo presudno za njegovu zarazu, teško je pouzdano znati, ali ostaje činjenica da je virus u OB „Hrvatski ponos” najvjerojatnije prešao iz Zadarske županije.

19. travanj 2024 01:17