StoryEditorOCM
4 kantunaSKANDAL U KALIMA

Htjeli su zaposliti mladu HDZ-ovku, ali se pojavila bolja kandidatkinja, pa su poništili natječaj?! Predsjednik Općinskog vijeća dao ostavku...

Piše Predrag Opačić
20. siječnja 2021. - 21:42

Općina Kali je 27. studenoga objavila javni natječaj za zapošljavanje sveučilišnog prvostupnika građevinske, tehničke ili ekonomske struke. Natječaj je provodila pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Nives Perin, obavljeno je i testiranje dviju kandidatkinja, a onda je 13. siječnja pročelnica potpisala odluku o poništenju natječaja pritom ne dajući bilo kakvo obrazloženje takvog poteza.

Što se dogodilo u međuvremenu?

Čim je natječaj raspisan, Kali su počele brujati da općinski načelnik Marko Kolega unaprijed zna ime i prezime osobe koja će biti primljena, da je riječ o njegovoj mladoj stranačkoj kolegici iz HDZ-a, te da su upravo njoj prilagođeni i uvjeti natječaja. Međutim, na natječaj se, uz načelnikovu favoritkinju s ekonomskom strukom, prijavila i mlada SDP-ovka s građevinskom strukom i na Povjerenstvo pri testiranju navodno ostavila kudikamo bolji dojam. Tako je, tvrde kaljski kuloari, propao plan načelnika Kolege i zbog toga je natječaj poništen.

S takvim obrazloženjem složio se i zadarski SDP dodajući da je zbog takvog načina zapošljavanja reagirao i predsjednik Općinskog vijeća Lovre Vidov i to tako što je podnio ostavku!

-Ostavka i natječaj nemaju veze jedno s drugim! Mislim da je s moje strane bilo fer ne primati nikoga nekoliko mjeseci prije isteka mandata i novih izbora. To treba ostaviti idućem načelniku, pogotovo zbog toga što su i do mene došle mjesne priče. Meni se čak spočitavalo da među zaposlenicima imamo ljude iz „protivničkog političkog tabora”, ali to nikad nije bio niti može biti kriterij, nema tu „naših” ili „njihovih” već samo onih koji dobro i kvalitetno rade svoj posao ili ga ne rade. Nikad nisam gledao nečiju stranačku pripadnost, kaže načelnik Marko Kolega pojašnjavajući da se radno mjesto popunjavalo zbog odlaska u mirovinu jednog općinskog zaposlenika.

Kolega tvrdi da i sada u Općini Kali ima devet zaposlenih, koliko ih je bilo kada je on postao načelnik. Na primjedbu kako se i u studenom, kada je natječaj raspisan, znalo da dolaze lokalni izbori, Kolega uzvraća:

-Mislim da je u ovim okolnostima poništenje natječaja bio moralan potez.

-Kako objašnjavate ostavku predsjednika Općinskog vijeća?

-Nema to veze s natječajem. Uostalom, pitajte predsjednika Općinskog vijeća, koliko znam on je najavio da se više neće baviti politikom, uporan je Kolega koji tvrdi da je i „navodno oštećenoj kandidatkinji”, koju je upoznao tek tada, objasnio zbog čega je natječaj poništen.

Poslušali smo načelnikov savjet i od Lovre Vidova zatražili komentar ostavke. Njegova izjava je ipak drugačija od onoga što je sugerirao načelnik Marko Kolega.

-Prvo bih napomenuo da je smiješno što informacija dolazi u medije od SDP-a Kali koji je i započeo praksu takvog zapošljavanja. Razlog zbog kojeg sam podnio ostavku je taj što sam mišljenja da je jedna osoba poništenjem natječaja oštećena! Iako nisam imao nikakav utjecaj na natječaj, osjećam se odgovornim prema osobi koja je ostala bez posla jer sam bio načelnikov suradnik, te nakon njegove odluke jedino što sam mogao je podnijeti ostavku na mjestu predsjednika Općinskog vijeća Kali. Napomenuo bih da za Listu mladih ovo nije početak kampanje jer se ni moje kolege u Općinskom vijeću, a ni ja ne namjeravamo baviti s lokalnom politikom u sljedećem sazivu, izjavio nam je bivši predsjednik OV-a Lovre Vidov.

Lista mladih je na prošlim lokalnim izborima u Kalima dobila tri općinska vijećnika temeljem čega su i ušli u postizbornu suradnju s HDZ-om. Na sljedećim izborima ih više neće biti.

Stipendiraju studente koji se ne vraćaju

Načelniku Marku Kolegi je malo zasmetalo što se mediji zanimaju za „HDZ ili SDP zapošljavanje”, ali ih u Kalima nema kada se realiziraju projekti teški 50 milijuna kuna. Odgovorio je i na pitanje je li točno da je kandidatkinja za posao s iskaznicom SDP-a ujedno i općinska stipendistica:

-Jest, ali čini mi se da smo stipendirali i drugu kandidatkinju. Općina Kali daje stipendije praktično svim studentima sa svog područja, uvjet je samo da redovno daju „godinu za godinom”, ali je problem što se od njih oko 25 po završetku studija u Kali vraća samo njih nekolicina, kaže načelnik Kolega.

19. travanj 2024 01:33