StoryEditorOCM
4 kantunaFALI IM 6,5 MILIJUNA

Hoće li Grad Zadar manjak prihoda od prireza nadoknađivati kreditima i zašto su i HDZ i SDP protiv povećanja paušala vlasnicima apartmana?

Piše P. O.
16. listopada 2023. - 22:09

Odlukom Andreja Plenkovića i njegove Vlade o ukidanju prireza i povećanju porezne osnovice, Grad Zadar je ostao bez oko 6,5 milijuna kuna unaprijed „sigurnog” prihoda. Zato što im je nestašicu izazvao stranački šef, vjerojatno računajući na udarac kojeg će ukidanje prireza priuštiti gradonačelnicima Splita i Zagreba Ivici Puljku i Tomislavu Tomaševiću, u zadarskom SDP-u rješavanje problem „manjka” proračunskih sredstava širokogrudno prepuštaju lokalnom HDZ-u i njegovoj izvršnoj vlasti.

Istina, jedinicama lokalne samouprave je ostavljena mogućnost povećanja sadašnjih stopa poreza na dohodak s 20, odnosno 30 posto za nešto veće plaće, na maksimalnih 23, odnosno 34,5 posto, ali lokalne vlasti nisu oduševljene dodatnim opterećivanjem zaposlenih u (pred)izbornoj godini. Uz to, u Zadru su već napravljene financijske kalkulacije po kojima bi povećanje poreza na dohodak uspjelo gotovo u cijelosti iskompenzirati ukidanje prireza, ali za to bi gradonačelniku Branku Dukiću i HDZ-u trebala suglasnost Gradskog vijeća na koju jako teško mogu računati.

image

 Ivan Mijolović

- Imamo porast prihoda od poreza na dohodak, ali čak da porast poreznih stopa dobije zeleno svjetlo, ostalo bi nam pitanje rashodovne strane gradskog proračuna, jer svi vidimo da su porasle cijene gotovo svih usluga i roba, a rasle su i plaće. Dakle, kada bi se u slaganju proračuna za sljedeću godinu i pronašao prostor za uštede radi pokrivanja tih 6,5 milijuna eura od prireza, to bi u suštini značilo da ostajemo na istome, kaže gradski pročelnik za financije Ivan Mijolović.

Kako su zaposlenicima zadarske gradske uprave nedavno porasle plaće, njihovo smanjivanje kao jednu od mjera štednje ni u kom slučaju ne treba očekivati. Na čemu će se pokušati ostvariti uštede, pitanje je političke odluke oko koje, opet, treba postojati suglasnost u Gradskom vijeću, ali preostaje kresanje nekih investicija i gradskih projekata. Dakako, uvijek je moguće podići kredit: trenutno, Grad Zadar ima kreditno zaduženje od 150 milijuna kuna za radove na aglomeraciji koji još nisu završeni, a sredstva još nisu utrošena. Ugovorom je bilo predviđeno da otplata tog kredita kreće sljedeće godine, ali je pitanje hoće li, zajedno s prolongiranjem završetka radova, biti prolongiran i početak desetogodišnje otplate kredita.

Osim toga, Grad Zadar plaća i kredit za izgradnju osnovne škole u Novom Bokanjcu, ali će koncem studenoga nakon tri godine taj 25 milijuna kuna težak kreditni aranžman biti zatvoren, što sigurno otvara mogućnost za dizanje novog kredita. I, opet, političkom odlukom bi trebalo izabrati projekte koje bi se novim kreditom, umjesto prirezom, moglo započeti ili završiti. U gradskoj su upravi već o tome razgovarali, pa nije isključeno da izgradnja vrtića („Pčelica”, „Smiljevac” i „Crvene kuće”) bude financirana kreditnim sredstvima.

Postoji li mogućnost da se gubitak prireza nadoknadi eventualnim povećanjem paušalnog opterećivanja vlasnika apartmana? Ako je suditi po primjerima iz Zagreba i Splita, otvorena je i ta mogućnost. Maksimalan paušal za vlasnike apartmana je 1.500 kuna, dok vlasnici u Zadru sada plaćaju 300 kuna godišnje. Dakako, još jednom je pitanje hoće li „politički akteri” htjeti opterećivati preko 3.000 vlasnika bojeći se da bi tim „viškom novca” izazvali „manjak glasova”. I bez toga, SDP je protiv takve mjere.

- Jasno je da je zadarsku gradsku upravu u problem uvalio premijer Andrej Plenković, pa neka se sada vade sami i rješavaju problem kojeg im je nametnuo njihov stranački lider. Uostalom, nikada u gradskom proračunu nije bilo više novca nego danas, kaže predsjednik gradskog SDP-a Daniel Radeta.

image

 Daniel Radeta 

Na pitanje o eventualnom povećanju paušala za vlasnike apartmana, među kojima je i prvi čovjek zadarskog SDP-a, Radeta kaže:

- Nema usporedbe sa Splitom, jer u tamošnju Zračnu luku slijeće 200, a kod nas 20 letova dnevno, pa je sezona u Splitu samim time duža. Osim toga, što bismo dobili povećanjem paušala? Vjerojatno ništa, jer nismo imali ni jedan značajan novi događaj, pa nas je već i Šibenik pretekao. O dizanju paušala ćemo moći razgovarati kada Zračna luka Zadar postane operativna tijekom cijele godine, a to će moći kada dobije potrebnu 6,5 milijuna eura vrijednu opremu. Da se to dogovori, iznajmljivači se ne bi protivili povećanju paušala, kaže Radeta

Na koncu, u SDP-u preuzimanje Znanstvene knjižnice od strane Sveučilišta u Zadru tretiraju kao godišnju uštedu od milijun eura, a među mjere štednje ubrajaju i preoblikovanje HNK Zadar jer bi se time profesionalni pogon skinuo s proračuna, dok bi obveza Grada bila samo 300.000 eura potrebnih za pokrivanje troška mlađih kategorija.

SDP ima uvjet za razgovore o novom proračunu

-Razgovori oko slaganja proračuna za sljedeću godinu nisu ni krenuli, ali mi u njima nećemo ni sudjelovati sve dok ne budemo znali što se od svih opozicijskih amandmana ostvarilo, a što nije i za koje amandmane nisu postojale zakonski temelji za njihovu realizaciju. Na primjer, već znamo da naš amandman vezan uz Ravnice neće biti moguće realizirati jer nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi između Grada i države i jer ne postoji arheološka podloga tog područja. To nam je prihvatljivo objašnjenje, ali ćemo odgovore tražiti za sve preostale amandmane, izjavio nam je Daniel Radeta, predsjednik GO SDP-a.

26. travanj 2024 11:05