StoryEditorOCM
4 kantunaMODEL APN

Gradska uprava aktivno radi na politici stambenog zbrinjavanja: nove zgrade na Smiljevcu i Biligu, obiteljske kuće u Crnom!

Piše AVŠ/PROMO
8. ožujka 2021. - 20:45

Osim izgradnje nove zgrade na Crvenim kućama, za koju je kamen temeljac položen ovog petka, Grad Zadar razmišlja i o drugim potencijalnim lokacijama po modelu POS-a. To su Smiljevac i Gornji Bilig gdje će se u suradnji s Vladom RH pronaći optimalni modeli za mlade obitelji. Kako doznajemo, u gradskoj se upravi razmišlja se i o stanovima za deficitarna zanimanja koja su potrebna Gradu. Na oba spomenuta projekta već se radi: lokacija Gornji Bilig, do koje je već proveden sustav odvodnje i potrebna infrastruktura, prošli je tjedan predstavljena ministru Horvatu, a UPU Smiljevac uskoro će se naći na Sjednici Gradskog vijeća.

- U fokusu naše gradske uprave čitavo ovo vrijeme su mladi, a vidljivo je to i u gradskom proračunu: građenje i uređenje vrtića, smanjenje cijene boravka u njima, uvođenje poslijepodnevne smjene, gradnja novih ili uređenje i opremanje naših osnovnih škola, nabavka školske i učeničke opreme, stipendiranje učenika i studenata, razvoj sveučilišta. Mi u Zadru nastavljamo s POS-om i dalje – pripremamo projekt izgradnje novih stanova na Smiljevcu, imamo već definirane planove za poticanu izgradnju obiteljskih kuća u Crnom te također program POS-a za najam koji se može kasnije pretvoriti u otkup da mladima još više olakšamo stjecanje nekretnine jer smo svjesni smo kako mladi često na početku karijere nisu kreditno sposobni za ovaj oblik kupnje nekretnine - kazao nam je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Osim za stambene zgrade, rade se i planovi stambenog zbrinjavanja koji uključuju obiteljske kuće. U gradskom naselju Crno u pitanju je 20-ak parcela za koje je Grad već tražio mišljenje republike Hrvatske o mogućnosti povoljnije prodaje zemljišta mladim obiteljima za gradnju obiteljskih kuća. Trenutno je u tijeku projektiranje potrebne infrastrukture do spomenutih čestica za buduće obiteljske kuće za mlade. Uz to, s Ministarstvom imovine razmatra se prijenos vlasništva na Grad za dvije parcele od 9.800 te 2.500 metara četvornih na području Crno i Skročini za istu namjenu. Ovisno o uvjetima o stjecanju vlasništva nad zemljištem u planu pripremiti javni poziv za izradu liste kandidata za gradnju obiteljskih kuća.

Iz gradske uprave poručuju kako je Grad Zadar zainteresiran za sve oblike i modele podupiranja rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji kroz zakonske okvire RH i program APN-a. Jedan od tih modela koje bi Grad Zadar mogao u mogućnosti pokrenuti je "dubrovački model" Naime, Grad Dubrovnik je prva jedinica lokalne samouprave koja je razvila vlastiti model stambenog zbrinjavanja za svoje građane, pod zajedničkim nazivom „Dubrovačka stanogradnja“. Namijenjen je mladima koji nisu kreditno sposobni kupovati skupe stanove koji se nude na dubrovačkom tržištu nekretnina. Prema ovom modelu, stanovi se daju u najam na određeno vrijeme od 10 godina od dana sklapanja Ugovora o najmu, s mogućnošću kupnje nakon isteka roka od 10 godina, pod uvjetom da je najmoprimac uredno podmirivao sve svoje ugovorne obveze. U slučaju kupnje stana uplaćena najamnina uračunat će se u iznos kupoprodajne cijene.

26. travanj 2024 22:48