StoryEditorOCM
4 kantunaEKSKLUZIVA

Gradonačelnik Ivan Knez na audijenciji kod Svetog Oca! "Ovo je veliko priznanje za Gradonačelnike mira i iznimna čast za grad Biograd!"

Piše Ivica Nevešćanin
21. listopada 2020. - 13:16

Gradonačelnik Biograda Ivan Knez jutros je primljen na generalnu audijenciju kod pape Franje u Vatikanu. Audijencija je održana u dvorani pape Pavla VI. na kojoj je bilo stotinjak predstavnika delegacija i hodočasnika iz Europe i Južne Amerike. Gradonačelnik Knez pozvan je na audijenciju kao predstavnik međunarodne nevladine organizacije Gradonačelnici mira koja okuplja preko 1600 gradova iz 150 zemlja svijeta u borbi protiv nuklearnog oružja. Uz gradonačelnika Kneza audijenciji su prisustvovali gospođa Jasminka Bajlo i hrvatski veleposlanik pri svetoj stolici Neven Pelicarić.

image
Delegacija iz Biograda: Gospođa Jasminka Bajlo, gradonačelnik Biograda Ivan Knez i hrvatski veleposlanik u vatikanu Neven Pelicarić
Zadarski.hr

- Primanje kod Svetog Oca veliko je priznanje za Gradonačelnike mira i posebna čast za grad Biograd. Audijenciji su trebali prisustvovati i predstavnici Gradonačelnika mira iz Španjolske i Japana, samog vrha piramide vodstva organizacije, ali su odustali od dolaska zbog novih strožih mjera protiv pandemije. Naša poruka je stigla do pape i siguran sam da će je on prepoznati. Prije dvije godine papa je primio vodstvo naše organizacije iz Japana, gradonačelnike Hirošime i Nagasakija, i ovo je prvi put da Sveti Otac prima neke europske predstavnike Gradonačelnika mira – kazao je Ivan Knez neposredno nakon audijencije koja je počela u 9 sati i trajala je nešto više od sat vremena.

- Posebno bih se ovom prilikom htio zahvaliti našem veleposlaniku u Vatikanu, gospodinu Nevenu Pelicariću koji je porijeklom iz Biograda. Bez njegove pomoći teško da bi danas bili ovdje u Vatikanu na primanju kod pape koji nam je ukazao ovu iznimnu čast – istaknuo je gradonačelnik Biograda na Moru.

Biogradska delegacija Gradonačelnika mira trebala je biti primljena u privatnoj audijenciji, ali je zbog postroženih mjera uslijed proboja koronavirusa u Vatikan, papa otkazao sva privatna primanja i kontakte. Zbog toga se tijekom kratkog obraćanja ispričao svim delegacijama i hodočasnicima zahvalivši im na vjeri i volji koja ih ni u ovo doba velikih zdravstvenih izazova za cijeli svijet nije pokolebala u dolasku u Vatikan. U svom govoru Sveti Otac je istaknuo važnost molitve i iskrenost u vjeri, lišenu prolaznih vrijednosti nametnutih konzumerističkim duhom vremena. Pozvao je sve okupljene na svjedočenje kršćanske istine u svakodnevnom životu jednako prema svima, vjernicima i nevjernicima.

image
Delegacija iz Biograda na audijenciji u Vatikanu kod pape Franje
Zadarski.hr

Gradonačelnik Knez Svetom je Ocu darovao umanjenu repliku skulpture ždrala koja se nalazi na biogradskoj rivi. Ždral je izrađen od inoksa u stilu japanske origami tehnike oblikovanja papira te predstavlja simbol mira u Japanu. Priča o papirnatom ždralu i djevojčici Sadako Sasaki, jednoj od žrtava nuklearne bombe bačene na Hirošimu 1945. godine, zbog koje je ta ptica i postala simbol Gradonačelnika mira, također je uručena papi s prijevodom na talijanski jezik.

Biogradska je delegacija u dvorani pape Pavla VI, koja ima 6300 sjedećih mjesta, bila je smještena u prvom redu. Taj se red zove bacia mano, jer delegacije u tom redu izravno pozdravlja papa, a oni mu ljube ruku, odnosno prsten na ruci. Nažalost, ništa od toga nije se u srijedu dogodilo zbog strogih protuepidemijskih mjera. Naime, virus COVID-19 prodro je do samog papinskog ureda. Jedan djelatnik u njemu je zaražen te šest pripadnika švicarske straže koja tradicionalno čuva Svetog Oca, ali i brojni drugi vatikanski službenici

- Sveti Otac se ispričao što ne može nikoga primiti osobno i što se ne može približiti vjernicima zbog novih restrikcija koje su uvedene prije desetak dana. Bio je dirljivo slušati njegovo kratko obraćanja jer njegova iskrenost naprosto razoružava – kazala nam je gospođa Bajlo.

Delegacija Biograda i veleposlanik Pelicarić u četvrtak će posjetiti Papinski Hrvatski Zavod svetog Jeronima u Rimu, a povratak u Biograd planiran je avionom iz Rima u petak navečer.

image
Delegacija iz Biograda na audijenciji u Vatikanu kod pape Franje
Zadarski.hr
24. travanj 2024 23:09