StoryEditorOCM
4 kantunaKORONA STANJE

Dr. Alan Medić: U Zadru imamo nešto nižu procijepljenost od ostatka države, ali druga doza će popraviti stanje. Delta soj je sigurno prisutan!

Piše Iva Ivanac
30. lipnja 2021. - 17:03

Glavni epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Zadar dr. Alan Medić kazao je u srijedu kako bi brojke u županiji idući tjedan trebale početi padati. Istaknuo je i kako Zadarska županija trenutno ima malo manju procijepljenost od ostatka Hrvatske, ali i da u iduća dva tjedna imaju najveći broj docjepljivanja što će postotak procijepljenosti podizati iz dana u dan.

- U Hrvatskoj je trenutno oko 43 posto izoliranih sojeva, sreća je zasada što smo stariju i rizičnu populaciju procijepili tako da među njima nemamo ni bolesnih ni hospitaliziranih. Podaci od utorka nam govore da je najveći broj zaraženih između 10 i 16 godina, kazao je dr. Medić dodajući kako Zadarska županija unatoč manjem postotku pricijepljenih, nije loša kada je u pitanju cijepljenje.

- Brojke novozaraženih također nisu loše, u bolnici je trenutno samo devet pacijenata. Imali smo par incidentnih situacija, kao što je bila košarkaška utakmica, zbog kojih su brojke skočile i nije neobično da imamo veće brojke od ostataka države, rekao je epidemiolog Medić dodajući kako će svakim tjednom brojke padati, ali i da su moguća povećanja u određenim razdobljima zbog širenja novih sojeva. - Bitno je da se cijela Hrvatska cijepi jer je to jedini način da zaustavimo širenje delta, odnosno indijskog soja, te kako ne bi došlo do novih mutacija virusa. Najnovija istraživanja pokazuju da će oni koji su se cijepili s dvije doze ili oni koji su preboljeli koronu i cijepili se s jednom dozom imati najvjerojatnije dugotrajan imunitet, tako da bi revakcinacija trebala ići tek nakon godinu dana, rekao je dr. Medić dodajući kako još nisu iz Zagreba dobili službenu potvrdu o prisutnosti delta soja u našoj županiji.

- Ako na razini Hrvatske imate prisutnost skoro 50 posto delta soja, onda je za očekivati da mi nismo izolirani. Prvom dozom cjepiva smo cijepili 52 tisuće ljudi u županiji odnosno 38 posto, dok je drugu dozu zasada primilo 28 posto ljudi, kazao je Medić naglašavajući kako na Višnjik mogu doći svi građani bez najave i prethodnog termina za cijepljenje. Upravo to je napravila i Jelena Božić koja inače živi u Obrovcu.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Htjela sam ići u utorak na cijepljenje, ali sam imala nekih obveza pa sam to odlučila napraviti u srijedu i baš zbog toga mi odgovara cijepljenje bez najave. Cijepila sam se kako bi zaštitila sebe i svoju obitelj, ali i zbog putovanja, točnije prelaska granica, istaknula je Jelena dodajući kako radi u prosvjeti.

Dosada se bojala hoće li zaraziti djecu i hoće li virus donijeti kući, ali i kako nakon cijepljenja vjeruje da će taj strah nestati.

27. travanj 2024 07:44