StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE APRILILILI

Činovnici iz karantene uhvatili se posla, Zadraninu stigla ovrha za porez na kuću na Murteru: Ozbiljno razmišljam o odlasku kada ovo prođe...

Piše PSD
1. travnja 2020. - 15:17

Dva dana nakon što je zbog velikog broja pozitivnih osoba zaraženih virusom donesena odluka o karanteni za mjesta Murter i Betina koji pripadaju Općini Tisno, činovnici spomenute Općine uhvatili su se posla i krenuli slati ovrhe.

- Jutros me u poštanskom sandučiću dočekala niti malo smiješna prvoaprilska čestitka - požalio nam se Mario Križanović, 37-godišnji Zadranin kojem je na naplatu stiglo dugovanje poreza na kuću za odmor u Tisnom, a mora ga podmiriti u roku od osam dana.

Kaže da su on i brat suvlasnici obiteljske kuće koju su naslijedili nakon smrti roditelja. Ne bavi se najmom kuće za potrebe turizma, a rijetko i posjećuje ostavštinu u Tisnom.

- Neupitno je da to treba platiti. Međutim, nakon što su mi poslali opomenu 25. veljače prema rješenju koje nikada nisam dobio, zvao sam Općinu i pitao mogu li mi poslati to rješenje, može li se odgoditi plaćanje ili da mi barem pruže mogućnost otplate duga na rate. Čak sam ih pitao hoće li mi poslati ovrhu i rekli su mi da se ne brinem, da samo trebam poslati pritužbu pa će se nešto riješiti ili umanjiti iznos, ili će mi dati mogućnost otplate na rate - prepričava nam sugovornik.

No, očigledno, to se nije dogodilo, jer mu je danas dostavljeno rješenje o ovrsi u iznosu od 2250 kuna.- Unatoč najavi Vlade o uvođenju mjera za pomoć ekonomiji i građanima tijekom epidemije koronavirusa, danas 1. travnja, baš kada mjere o odgodi ovrha startaju, ja sam dobio rješenje o ovrsi. Poslana je prije dva dana, 30. ožujka, kako bi stigla na vrijeme - veli Križanović.

Doduše, prema informacijama od strane Hrvatske udruge banaka, mjera odgode ovrha se neće primjenjivati na postojeće dužnike, već na one koji počevši od 1. travnja tri mjeseca ne podmire svoje obaveze.

image
Rješenje o ovrsi
Privatni album

Međutim, u situaciji kada je većina građana pogođena krizom koja će tek pokazati koliko je pandemija bolesti Covid-19 utjecala na ekonomiju i povećanje brojke nezaposlenih, Općina, čiji su stanovnici prvi u Hrvatskoj u karanteni zbog koronavirusa, očigledno i u takvim vremenima nema milosti.

- Ozbiljno razmišljam o odlasku kada ovo prođe. Po zanimanju sam inženjer građevine i ne muče me toliko financijski problemi, već stanje u državi koje nikada neće biti bolje. Ovo ide u nedogled i ne više ne slutim bolje dane -  kratko je rekao Mario Križanović.

Tvrdi da on posla ima, kao i supruga koja je vlasnica tvrtke s osam zaposlenika.

- Dakle, ne muče me toliko financijski problemi, već je država trula. U ničemu što ovdje pokreneš nemaš pomoć od sustava, već samo prepreke. Posljednje dvije godine intenzivno razmišljam o odlasku, jer nakon svakog razgovora s prijateljima koji su u inozemstvu, doslovno mi bude žao što mi život prolazi ovdje. Oni rade i ne brinu o troškovima, a mi radimo i mislimo na svaku kunu koju trošimo, pa ti se usput dogodi i ovrha na osnovu rješenja koje nikada nisam vidio.

Nakon toga, bez obzira na razgovor s Općinom i pokušaj dogovora, baš na 1. travnja stigne mi rješenje.  Uz to, tu su i vladine mjere koje samo odgađaju problem i gomilaju dugove građana koji će se kad - tad morati naplatiti -  požalio nam se 37-godišnji inženjer iz Zadra.

Kaže, ova “čestitka” je za njega bila kap koja je prelila čašu nagomilanog nezadovoljstva.

Općina Tisno: Zustavit ćemo ovrhu, ali nećemo oprostiti dug!


Za komentar smo pitali i Općinu Tisno, a njihov odgovor je vrlo brzo stigao.

- Općina Tisno zaustavit će trenutno ovršni postupak, ali to nikako ne znači da će se navedeno dugovanje oprostiti jer bi to bilo nepravedno prema korisnicima kuća za odmor koji su svoje obveze podmirili još prošle godine - kazao nam je Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno.

 - Rješenje o ovrsi koje je poslano u vezi naplate poreza za kuće za odmor dugovanje je iz prošle 2019. godine. Od 2100 poreznih obveznika za kuće za odmor za 2019. godinu, 1920 ljudi je platilo navedeni porez, a 180 obveznika do danas nije platilo navedeni porez - nadalje objašnjava u odgovoru.

Načelnik Ivan Klarin nam je kazao kako odbacuje bilo kakve insinuacije da se netko s njim usmeno dogovarao, no sugovornik nam je kazao kako je razgovarao sa zaposlenicima Općine, a ne osobno s načelnikom. Poslao nam je i fotografiju zaslona mobitela na kojem je evidentiran poziv prema centrali Općine Tisno.

- Cilj Općine Tisno je trenutno donošenje mjera za pomoć poduzetnicima s područja Općine Tisno koji su pogođeni ovom krizom, a nikako ne opraštanje naplate poreza za kuće za odmor - zaključio je načelnik Klarin.

18. travanj 2024 10:59