StoryEditorOCM
4 kantunaIZJAVE MINISTARA

Božinović, Medved i Banožić: "Pamti Zadar, a pamti i hrvatski narod Maslenicu i hrabrost hrvatskih branitelja koja se nikad zaboraviti neće"

Piše Matea Magaš
21. siječnja 2023. - 11:41

- Unatoč mladosti, neiskustvu, slabijoj opremljenosti u odnosu na neprijatelja, prije 30 godina hrabro su stali i branili i obranili granice u kojima mi danas živimo - rekao je danas ispred crkve sv. Šime uoči održavanja mise, ministar obrane Mario Banožić te istaknuo kako je ta država danas sigurna, cjelovite, članica Europske unije, Schengenskog prostora i eurozone.

- Na ovakav način, mi, kao Ministarstvo obrane, dajemo podršku svim hrvatskim braniteljima kao zahvalu i šaljemo poruku novim generacijama kako se voli svoja zemlja, što danas i činimo u okviru obilježavanja ove akcije kroz Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme gdje dajemo priliku mladim ljudima da se upoznaju sa sustavom hrvatske vojske, a isto tako hrvatske branitelje podsjećamo na one trenutke kada su stvarali ovu vojsku i kada su postavili temelje hrvatske vojske i sa svim onima što se ona danas modernizira i oprema - naglasio je ministar te dodao:

- U svijetlu ovih 30. godina možemo samo promatrati što se sve izdogađalo u RH i da ni jedna žrtva nije uzaludna. Svi zajedno moramo još bolje raditi, i radit ćemo, na stvaraju bolje i sigurnije države. Ja sam siguran da hrvatski branitelji us isto tako ponosni na sve ono što su ostavili u zalog mladim generacijama - zaključio je Banožić. 

Ministar Unutarnjih poslova, Davor Božinović, naglasio je kako će uvijek dolaziti u Zadar i obilježavati ovu važnu akciju. 

- Nije slučajno agresor napao ovdje i nije slučajno odabrao ovaj dio hrvatske kako bi ju prepolovio. Nije slučajno i da su najhrabriji među nama, prije 30 godina, svi zajedno, stali u obranu ovog dijela zemlje gdje su sve sastavnice i hrvatske vojske i MUP-a dale najbolje od sebe i postavile temelje za ovo što je kasnije uslijedilo oslobodilačkim operacijama Bljesak i Oluja u kojima se pokazalo kako imamo snagu, volja nikad nije bila upitna. Ali pokazali su da imaju i vještine i ljude koji će to izvesti po svim pravilima ratovanja. Siguran sam da svi sudionici Maslenice i nažalost svi oni koji su poginuli bi danas bili zadovoljni da vide da smo u 30 godina postigli sve naše strateške ciljeve i da smo itekako postali priznata država u međunarodnim razmjerima te da je članica važnih europskih sastavnica - zaključio je ministar Božinović.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako danas pokazuju zahvalu obiteljima koje su izgubile svoje sinove, njih čak 127. 

- Operacija je to koja je u prelomim trenucima Domovinskog rata bila jedna od ključnih, koja je spojila sjever i jug naše zemlje. U samo tri dana oslobođene su strateške pozicije za nastavak rata u svijetlu pripreme za VRO Oluja. Načela ratovanja koja su ovdje primjenjena bila su uvod u pripremu za sve kasnije, važne vojne operacije. Vještina zapovijedanja, od strateške do taktičke razine, bila je uvjerenje našem narodu da ćemo svoju zemlju osloboditi. Ali, jednako je tako bila i poruka neprijatelju. Stoga, pamti grad Zadar, pamti hrvatski narod Maslenicu i hrabrost hrvatskih branitelja koja se nikad neće zaboraviti - zaključio je Medved. 

26. travanj 2024 06:03